Mica noastra delegatie in Rafinarie, la invitatia conducerii "Ecogen Power" |
Din pacate, desi demersurile noastre pentru protejarea rafinariei campinene istorice au reusit ca pentru moment sa se stopeze eventuale actiuni de demolare, distrugere a acestui posibil monument istoric unic in lume, incercarea noastra de a colabora cu actualii proprietari ("Ecogen Power", parte a "Soceram") este in van. Dupa cum am povestit AICI, am obtinut o intalnire cu reprezentantii proprietarului majoritar, dovedita pana acum fara un rezultat constructiv, deoarece la cererea noastra anterioara de ajutor in documentarea istorica a cazului nu avem nici dupa 3 luni un raspuns oficial, ci unul transmis telefonic, indirect, complet neoficial, cum ca, existand un proces pe rol cu subiect rafinaria, nu putem demara colaborarea, in fapt cercetarea, accesul in rafinarie nefiind permis!!!
"Portal Justitie" |
Nestiind nimic despre existenta unui astfel de proces, am rugat Ecogen Power telefonic sa ni se transmita oficial informatii, lamuriri, dar nu am primit nimic scris,doar informatii laconice.
Pana la urma colegii nostri cercetand internetul au aflat ca da, exista un proces, in captura foto "Portal Justitie" putand sa gasiti toate datele despre acesta, intentat Directiei Judetene Prahova si Ministerului Culturii pentru suspendarea procedurii de clasare declansate deja. Din fericire, prima hotarare a fost respingerea cererii ca nefondata, dupa cum se vede.
Actual s-a facut recurs, inca nefiind stabilita sedinta.
Prin declansarea oficiala a cercetarii pentru clasarea in Patrimoniul National, acest obiectiv este protejat de legile Statului ca
Recurs. |
Monument istoric, astfel incat sunt interzise orice interventii asupra lui in afara de intretinere, timp de 12 luni de la declansarea procedurii si comunicarea acesteia catre proprietari. Aparitia unor motive de forta majora (recte procese diverse) si invocarea lor pentru suspendarea actiunii si blocarea accesului la cercetarea stiintifica a acestui posibil Monument istoric (rafinaria), ar putea prelungi acest termen proportional cu timpul pierdut, in loc sa se faca rapid o cercetare si rezolvare a statutului rafinariei: daca este sau nu monument istoric.
Pana la urma am fost invitati la o discutie impreuna cu juristul nostru (s-a insistat sa mergem cu acesta) in data de 10 februarie, tot telefonic, astfel incat am avut iarasi parte de o discutie sterila in care am realizat ca reprezentantii Ecogen efectiv nu cunosc legea monumentelor istorice si cauta un vinovat pentru faptul ca nu s-au interesat la cumparare despre posibilitatea ca prin demersurile legale facute de noi luni intregi,cunoscute public, "Steaua Romana" sa ajunga in Lista Monumentelor Istorice si astfel sa fie stopata orice actiune distructiva asupra acesteia.
Din discutia avuta se confirma din nou faptul ca intentiile Soceram/ Ecogen Power nu corespund intrutotul cu declaratiile reprezentatilor acesteia in presa si ca Rafinaria ar urma sa fie demolata pentru valorificarea materialelor rezultate si a terenului in diferite moduri, desi exista metode de ecologizare nedistructiva.
cerere interventie 1 |
Din pacate am mers la aceasta discutie pentru a-i ruga iarasi sa accepte ajutorul Ministerului Culturii, al Directiei Judetene de Cultura Prahova si implicit al nostru care dorim sa facem documentare cat mai rapida, astfel incat aceasta situatie sa fie deblocata, dar efectiv ne-au fost respinse toate ofertele de colaborare PRO BONO, fiind continuu acuzati in discutie ca noi, Asociatia, FACEM NATIONALIZARE si ca le-am blocat posibilitatile DE VANZARE SI DE VALORIFICARE A INSTALATIILOR SI ECHIPAMENTELOR!!!
Necunoasterea legii Patrimoniului de catre dansii a declansat o adevarata cruciada impotriva noastra, absurda si complet neavenita, indiferent de cata bunavointa am dovedit si in aceasta a doua discutie..
Intalnirea s-a sfarsit prin declaratia noastra ca VOM FACE IN CONTINUARE
TOT POSIBILUL sa ajutam la dezamorsarea complicatiilor generate de procesul in care Ecogen Power a atras DJC Prahova si Ministerul Culturii, incercand sa grabim formarea unei comisii de cercetare cat mai rapid, prin toate CAILE LEGALE!.
De aceea "Suntem Romania!" a depus cerere de interventie accesorie la Curtea de Apel, astfel incat sa devina parte impreuna cu paratii (DJC Ph. si Min. Culturii) in recursul cerut de Ecogen Power.
Vom documenta in continuare istoria rafinariei si vom trimite catre arhivare institutiilor abilitate informatiile, dar nu vom renunta la a colabora la posibila clasare in Patrimoniul National a acestei valori imense a istoriei campinene si nationale, considerand ca este obligatia noastra fata de inaintasi, fata de comorile inestimabile ale Romaniei, luptand pentru protejarea lor, indiferent ce presiuni se vor face asupra noastra!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu