22 aprilie 2013

065. I.S.U. Prahova- Buletin informativ Nr. 36 Ploieşti, 22.04.2013

BULETIN INFORMATIV

În ultimele 72 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea următoarelor evenimente:

 

BULETIN INFORMATIV

În ultimele 72 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea următoarelor evenimente:

*      21.04.2013, ora 17:06 – incendiu vegetaţie uscată
            În comuna Gherghiţa, sat Independenţa, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Gherghiţa.
            A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      21.04.2013, ora 13:03 – incendiu vegetaţie uscată
            În comuna Tătaru, sat Podgoria,  echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Tătaru.
            A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 4000 mp.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      20.04.2013, ora 13:21 – incendiu gunoi menajer
            În comuna Bucov, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu gunoi menajer în proprietatea Consiliului Local Bucov.
            Au ars: aproximativ 2000 mp gunoi menajer şi deşeuri.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      20.04.2013, ora 13:21 – incendiu vegetaţie uscată
            În comuna Telega, sat Meliceşti,  echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată, proprietar C. Petre.
            Au ars: aproximativ 1000 mp vegetaţie uscată, mărăciniş, lăstăriş şi gunoi menajer.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      20.04.2013, ora 09:05 – asanare fântână
            În comuna Puchenii Mari, sat Pietroşani, echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei dintr-o fântână, proprietar S. Tudor.


*      20.04.2013, ora 08:58 – asanare fântână
            În comuna Măneciu, strada Costeşti, echipajele de pompieri au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o fântână în proprietatea Consiliului Local Măneciu.

*      19.04.2013, ora 21:26 – incendiu vegetaţie uscată
            În comuna Gura Vadului, sat Tohani,  echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată.
            Au ars: aproximativ 2,5 ha vegetaţie uscată şi lăstăriş şi 2 ha plantaţie viţă de vie.
            Cauza probabilă: flacără – foc deschis în spaţii deschise.

*      19.04.2013, ora 20:31 – incendiu vegetaţie uscată
            În localitatea Sinaia, strada Caleea Bucureşti, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată în proprietatea Consiliului Local Sinaia.
            A ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 10 mp.
            Cauza probabilă: jar sau scântei – fumatul în locuri nepermise sau în locuri neprotejate corespunzător.

*      19.04.2013, ora 15:01 – incendiu deşeuri
            În municipiul Ploieşti,  strada Mihai Bravu, echipajele de pompieri au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de deşeuri.
            Au ars: aproximativ 2000 deşeuri carton şi hârtie.
            Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 1.000.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 1.000 lei.
            Cauza probabilă: jar sau scântei – fumatul în locuri nepermise sau în locuri neprotejate corespunzător.

*      19.04.2013, ora 11:09 – asigurare zonă conductă
            În municipiul Ploieşti, strada Dâmboviţei, echipajele de pompieri au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru asigurarea zonei ca urmare a producerii unei avarii la o conductă de gaz.

*      19.04.2013, ora 09:31 – salvare animal
            În comuna Jugureni, sat Boboci, echipajele de pompieri au acţionat cu mijloace de primă intervenţie pentru degajarea unui animal (ied) căzut într-o fântână.


*    Echipajele SMURD au intervenit în 94 cazuri de urgenţă medicală. În toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.




* * *
            Unii cetăţenii şi-au făcut un obicei de a îşi igieniza terenurile şi grădinile, prin arderea resturilor vegetale, a vegetaţiei uscate şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.
            Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier/feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii.


Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reaminteşte cetățenilor măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
!       arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se face numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primărie), după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă şi a fost obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
!       nu se utilizează focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
!       nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
!       zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
!       arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate;
!       cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
!       se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.
!       Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei.

Cetăţeni, nu uitaţi!
Printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale.

                                                                                               




                                                                                                Compartimentul Informare şi Relaţii Publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu