port popular sarbesc |
Distrugerea Iugoslaviei , partea I-a,
colegii de la Romania Military au publicat acest articol cu privire la relatiile romano-sarbe sau mai bine invers.
Nu inseamna ca suntem intrutotul de acord cu acesta, dar consideram ca este o completare interesanta , documentata si de aceea - l publicam partial.
Dati pagina si speram sa va intereseze.
O informatie aparuta in presa timisoreana de acum cativa ani prezenta unele detalii deosebit de interesante cu privire la evolutia situatiei geopolitice din Europa sud-estica in perioada de final a celui de-al doilea razboi mondial. (1) Era un moment de maxima instabilitate, cand regimurile politice si frontierele de stat ale unei intregi serii de tari din regiune au suferit importante si dramatice modificari. Statele invingatoare in razboi emiteau pretentii, de multe ori nejustificate, asupra unor importante teritorii apartinand vecinilor lor, iar cortegiul revendicarilor ameninta sa transforme intreaga politica est-europeana intr-un joc de domino. In acest sens, un adevarat campion al revendicarilor a fost regimul lui Josip Broz Tito care tocmai era pe cale de a se instala la putere in Iugoslavia.
Am mai scris in alta parte ca regimul comunist al lui Tito, mimand o supunere oarba fata de Stalin si de Uniunea Sovietica, factorii principali de putere in zona in acel moment, incerca sa isi asigure o substantiala largire a granitelor in dauna aproape a tuturor vecinilor, inclusiv a unora, ca Romania, cu care popoarele iugoslave traisera in buna intelegere pana atunci. (2) Astfel, regimul titoist urmarea sa ocupe Istria si Trieste de la Italia (reusind in cea mai mare masura), Carintia de la Austria, Macedonia de la Bulgaria, Epirul si Tesalia de la Grecia si intentiona sa anexeze intreaga Albanie, care urma sa se contopeasca cu Kosovo intr-o republica albaneza in cadrul noii federatii comuniste. (3)
Fata de Romania, conducerea iugoslava se arata tot mai interesata de Banat, unde locuia si o importanta minoritate sarbo-croata. Documentul prezentat in acest sens in publicatia amintita este edificator si in acelasi timp de maxim interes pentru cunoasterea negocierilor de culise care se purtau intens in perioada amintita. Este vorba de vizita la Moscova, la inceputul lunii ianuarie 1945, a unei delegatii oficiale iugoslave conduse de Andrija Hebrang, trimisul special al lui Tito. El s-a intalnit cu Stalin la 8 ianuarie, iar stenograma discutiei a fost descoperita in arhivele moscovite de catre istoricul Åžerban Voicu, originar din Caransebes. El a utilizat-o intr-o lucrare intitulata provizoriu Instaurarea regimurilor comuniste in Europa rasariteana 1945-1950. O evaluare, care, dupa informatiile noastre, nu a fost inca publicata. Cu atat mai important devine documentul acesta, facut cunoscut istoricilor prin intermediul saptamanalului timisorean amintit la inceput.
RESTUL ARTICOLULUI AICI !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu