28 mai 2013

099.Revelatia romaneasca: Bogdan Alin Ota


  Muzica ne incanta pe toti, de orice gen ar fi ea ; manea clasica sau moderna, ori muzica culta.
  Ne transpune , ne incanta, ne relaxeaza, ne reprezinta.
  Este parte din noi si din viata noastra, ne face sa plangem, sa radem, sa visam.
  S-a dovedit ca si plantelor le face bine, iar noi...nu stiu cum am trai fara ea.
  Bogdan este un paradox uman: este linistit,calm,visator, deosebit de modest.
  De ce?
  Pentru ca muzica sa este navalnica, puternica, declamatoare.
  Pana cand sa participe la "Norske talenter", echivalentul norvegian al " Romanii au talent" nu era altceva decat un carator de copiatoare plecat in Norvegia, pentru ca acolo castiga suficient ca sa-i fie bine si sa se bucure in timpul liber de pasiunea sa: un gen de muzica despre care producatorii din Romania i-au spus ca nefiind comercial, nu-i interesant.
  Nu este singurul care a patit asta aici, la noi.Sunt nume mari in istoria noastra care au plecat din tara lor pentru ca nu au fost recunoscuti, si sa nu uitam de Brancusi si asa mai departe.
  Acolo a avut o sansa prin seful sau, care l-a inscris la acest concurs, crezand in el.
  Dupa ce a luat locul 2, a fost invitat de catre Primaria Bucuresti anul trecut la "Zilele Bucurestiului " si a facut un concert de zile mari, intrand in sfarsit in colimatorul producatorilor.
  In zilele de 14-15 iunie are iar concert,la cinema "Patria"din Bucuresti - unul din- deja multele - concertele romanesti pentru promovarea albumului sau" Day of Wrath"- " Ziua Maniei" , un titlu care parca este o razbunare a celui care de abia la 32 de ani_avand acum 34- a inceput sa fie recunoscut, fulminand piata muzicala internationala cu un stil deosebit de dinamic, patrunzator, de luptator convins, de om care este sigur ca va invinge.
  Daca te intereseaza, da pagina !

      - nemotoujours -


  "L-am cunoscut" pe Bogdan din greseala acum aproape 2 ani, gasind pe net inregistrarea  momentului din concurs in care performa si am fost asa de impresionat de piesa prezentata si de el incat i-am urmarit evolutia.
   Mult timp nu am gasit decat filmulete facute de amatori impresionati de piesele sale si le-am colectionat,asteptand momentul in care voi putea savura intregul album.
   Desigur, dupa concurs, a inceput sa fie " vazut " de tv-urile romanesti si chemat peste tot, culminand cu - in sfarsit, macar asa,- invitatii la "Zilele Bucurestiului", etc si amd.
   Important este ca si-a facut astfel propria orchestra - Nordic Sonata Orchestra _ si...a intrat in " lumea buna".
   Va dau acum detalii despre el si urmam cu doua filmulete ,primul despre cum a intrat in concurs, iar al doilea, piesa completa, frumos pusa in valoare vizual  de Andreea Petcu.
 .
Născut la Botoșani, pe 10 mai 1978, Bogdan s-a îndrăgostit de pian la vârsta de 7 ani , determinându-i pe părinții săi să-i cumpere unul. "Mi-a aduc aminte că primul meu pian fusese un Bluthner, [pe care] încă îl mai am până astăzi, acasă în România," mărturisește muzicianul, pe propiul său web site. Va urma apoi o traiectorie firească de educație muzicală profesionistă, la un liceu și apoi la o facultate de muzică.
 Conform propriilor sale declarații, făcute la televiziunea norvegiană, care a transmis concursul Norske Talenter, Bogdan a părăsit România din cauze pur economice . Câștigându-și existența zilnică cărând și livrând copiatoare împreună cu șeful său, care conducea camionul de livrare, Bogdan a repetat și compus seara, în orele libere rămase. Deși nu a făcut caz de talentul său, șeful și proprietarul micii companii îi descoperă talentul și îl aduce la faza de preselecție a concursului național norvegian Norske Talenter, pe care, după alte trei runde, îl va câștiga cu brio în ochii specialiștilor, dar nu în ochii telespectatorilor.
 .

.
Ce spun criticii internationali:
”Bogdan Ota este un compozitor de elita. Indemanarea muzicala cu care se misca si intelegerea structurii compozitionale de care da dovada sunt cu adevarat o raritate. Temele cu o puternica incarcatura emotionala stau alaturi de pasaje linistite de parca ar fi modelate din aceeasi materie. Albumul «Day of Wrath» confirma faptul ca orice discutie despre un succesor natural al lui John Williams este incompleta fara a lua in considerare numele lui Bogdan Ota” [Wildy Haskell]
”Unii muzicieni compun muzica pop si rock inainte de a-si incerca mana cu soundtrack-urile pentru film. Ota, pe de alta parte, suna predestinat sa fie un creator de muzica de film” [Dan MacIntosh]

.
  Retineti : la noi aici,in al nostru magazin editorial, in curand vor fi promovati si alti artisti placuti de fani- public - si refuzati de casele de productie.
  Va urma unul dintre ultimii compozitori si interpreti de muzica ambientala din Romania, prieten de-al nostru, a carei muzica am folosit-o la multe din clipurile si filmele mele: B.M.Fyc, Bana Mihaita Facu.
 Incepem cu scurta poveste a participarii si scuze, dar se vorbeste in engleza.
 Urmariti si bucurati-va:
 
Si aici piesa completa, plina de imagine:
 Mai jos aveti linkurile de unde puteti afla mai multe:
- nemotoujours -



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu