11 septembrie 2013

236. Da' otraviti-o odata ! M-ati innebunit ! (1)

   Ce ma tot tampiti cu Rosia sau patlageaua voastra?
   Cum mama naibii de atatia ani nu vi s-a trezit cosnita civica iar acuma ati luat-o razna cu totul?
   Unde ati fost bai pana acuma, prin ce cotloane ale societatii, prin care gropi sau globuri de cristal?
   Unde erati patriotilor ,constientilor si responsabililor cand ani de-a randul s-a mai adaugat o hotarare de guvern, ori locala, ori popeasca, ori partideasca, una-cate-una CA CARAMIZILE LA CAVOUL ROSIEI MONTANA ???
   Unde va durea atunci de ea, cat de mult va interesa?
   Vai doamne, cum v-ati trezit toti si dintr-odata ca nu e bine-unii si altii ca e bine!
   Si ce rotunzi va dati prin piete, strazi si studiouri .
   Ia hai sa va spun eu ce am cu voi si acest subiect otravitor...Mai mult sau mai putin cu cianuri !

DA PAGINA DE AI CURAJ !


(Ca sa nu zici ca-s nebun, citeste intai ce am scris despre exploatarea gazului de sist aici:"Moartea pe ulita")

   Stiu, nu-mi spuneti: nu trebuie sa ajungi in Alaska pentru a sti ca-i frig, asa cum nu trebuie sa stii unde este Rosia Montana ca sa te incontrezi unui proiect.
   Logica treaba, dar...am vorbit cu o gramada si mai tineri si mai batrani  (multi  tineri chiar senili , stiu ei de ce si dvs.aflati de va bateti capul) si m-am lamurit ca nu au habar de nici o culoare care-i treaba cu iazul de decantare (iaz pe naiba, la peste 60 de ha (hectare bre si adica 600.000 de metri patratosi !), nu stiu ce cauta cianurile acolo si ce e ele, apoi nu au inteles - ca de obicei !- treaba cu redeventele pe exploatare - si de fapt nu au inteles mai nimic , dar ei...E IMPOTRIVA DOMNE !

   De-a lungul vremii in asa-zisa tanara noastra democratie, am vazut cu totii cand sunt cetatenii " de bine" (sa nu uitam formula "lemnoasa" incetatenita dupa revolutie) impotriva a ceva si cand sunt pentru.
   Nu mai devreme intr-o iarna apropiata o seama de capiati si plictisiti de telenovelele si caldurica de acasa au iesit sa-si spuna pasurile in gura mare, de comun acord cu restul sociabililor contestatari din piete si oboare.Va aduceti aminte?
   Unii vroiau ceva cu o taxa auto, altii cu pensiile, altii cu buteliile sau cu intretinerea...si cativa erau impotriva lui Basescu ca a dus tzara de rapa.
   Intreband un amic de ce se duce pe acolo, unde mai mult de 2-300 de ciudatei jucand de frig in fata TNB nu vedeam (a! Erau si reporterii TV care-i filmau de sus si de jos, ca sa arate a gloata muuulta, am uitat !), acesta-mi spuse indignat: " Ca sa-l dam odata jos pe asta ca ne-a nenorocit !"
" Bine mai, dar din cate stiu eu mai este un guvern, o opozitie, etc si mai ales suntem stat parlamentar, nu prezidential, asa ca nu pricep cum un presedinte poate distruge in situatia actuala o tzara ! Cred ca mai mult opozitia care nu-si face treaba, nu? Sau ailalti? Ia zi !"
" Nu conteaza, sa plece toti !"
" Buna solutie amice si ce facem apoi?"
" Altii frate, altii !"
   Este grozav, toti vor pe altii !Care altii, nu prea stie nimeni.
   Cine nu face politica activ si nu tine cu vreun partid,"vrea pe altii", cine este cat de cat implicat macar afectiv, desigur ii vrea pe ceilalti."ai lui"...

   Si uite asa acolo in piata toti erau de acord ca astia nu mai e buni , dar din motive fara legatura unul cu altul (desigur, erau si din cei care nu platisera intretinerea cu anii si acum protestau ca nu mai au utilitati !!!) si chiar de vroiau SCHIMBAREA ,fiecare vroia pe altii sau generic numit "ALTCEVA".
   Desigur ca a fost un mare fas, chestia interesanta aparand din faptul ca s-a descoperit manipularea fatisa, scabroasa practicata in acele zile si de ce multi cetateni "sincer protestatari" veneau zilnic (si asta am aflat-o de la pretini studenti racolati prin facultati- pentru cate cate 50 lei pe zi !!!!!!! - chestia de lauda fiind ca intr-adevar foarte multi studenti nu s-au manjit.Bravo lor !).
   Ei bine, atunci fata de acum, pe langa faptul ca fiecare vroia altceva ,important fiind sa stea acolo si sa urle,iar majoritari erau pensionarii plictisiti sa stea acasa si o seama de someri la varstele 3-4, acuma, zilele acestea , grosul manifestantilor au fost tineri, foarte multi studenti, cu un obiectiv clar : dezicerea unui contract ,cu care chiar de nu erau ei bine lamuriti, aveau in minte doua lucruri: inselaciune pe fata din punct de vedere economic si distrugere in masa a gliei stramosesti.

   Mda...
   Interesant este cati altii s-au atasat acestora, oportunisti care s-au imbrancit sa apara pe sticla, sa ne impunga ochii si maaama ce mai aratau a Roman, Iliescu, Dinescu si altii, egzact si la fel ca pe timpurile bune ale rivolutiunii din 89 !

   ATENTIE PUSTIME NEBUNA SI IMPULSIVA !

La varsta voastra mie si camarazilor mei si tuturor tinerilor nebuni si doritori de libertate asemenea oportunisti ne-au furat o revolutie, ei stand in birouri si tremurandu-le cururile iar noi cu armele in mana si doar cu cate 60 de cartuse ori cu mainile goale in zapada, frig si foame !!!!!!!!!!!!!!!!
Apoi au aparut ca eliberatori si mari politicieni...

SUNTETI PASIBILI DE ACEEASI PEDEAPSA !

   Si voi aveti aceeasi problema: nu stiti prea bine ce faceti, dar vreti sa faceti bine...
   
   Parazitii acestia sunt vinovati de catastrofa nationala, de trai in minciuna si tradari, stau ascunsi prin santurile care i-au nascut si cand voi miscati si vreti sa faceti bine, ei va dirijeaza si va conving de adevarurile lor, furandu-va visele, intentiile si lupta.
   Si asta pentru ca de abia acum incercati sa va uniti si sa faceti front comun, de abia acum , de vreo 2 ani, dupa 14, voi, aceasta generatie incepeti sa nu mai tineti cont de un comunism mereu prost invocat si de texte cretine cu vandutul tzarii.
   Abia voi sunteti capitalisti.
   
   Dar astfel ( fiind capitalisti) intelegeti ca cei de la R.M.G.C nu au nici o vina in ceea ce se intampla?
   Asa cum am scris anterior in "Moartea pe ulita", acolo fiind vorba de gazul de sist, voi realizati faptul ca aceasta societate concesionara este una capitalista si care a venit in Romania sa castige, nu?
   Voi de ce vreti sa va faceti firme ,sa deveniti directori ori presedinti? Nu pentru bani si putere?
   Pai asta fac si ei oameni buni: capitalism, caci asta am vrut si am dorit, nu?

   Strategia lor este simpla si nu are rost sa batem campii:

   1.gaseste tzara dispusa (distrusa voit economic);

   2.arata-le celor de acolo ce idioti sunt si cum lucreaza ei in pierdere totala si ajuta-i sa se duca de rapa (din 4 companii miniere de stat pe nemetalifere,recte cupru,aur,argint,etc si amd a ramas doar una, restul falimentand, insolvente ...cunoastem, nu?).

   3.dupa ce se fac praf, arata-le compasiune si dragoste si da-le la nas povestea unui proiect impanat cu promisiuni garla ,plus protocoale cat cuprinde!

   4.incepi si santajeaza (legal,coane,legal!) tot ce misca,intre timp aruncand si firimituri pt.vrabii proaste: cumpara proprietati, sontacaie-le sa pice, apoi renoveaza pompos cateva de ochii lumii,etc si stiti, nu? AMD (asa mai departe nea Ioane...).

   5.facem un contract beton, numai cu drepturi ,fara indatoriri si obligatii clare, asa cum accepta cei de la putere desigur, repede-repede, ca sa nu se termine mandatul si...uite ca statul roman are mii de obligatii iar concesionarul...daca vrea !

   6.toarna promisiuni si arunca-le in fatza locurile de munca- pe care nici statul si nici amaratii care inghit galusca nu sunt deloc lamuriti cate, cum si mai ales pe cat timp !!!!!(simplu: real o medie de 1000 in 15 ani, maxim 20 ,apoi....dumnezeu cu mila !).

   7.continuam can-canul pana in panzele albe, caci, fiind capitalisti si destepti...TOT ACEST CIRC ESTE O INVESTITIE TERIBILA !!!!!!

VRETI SA STITI DE CE?

PENTRU CA ACEL CONTRACT ESTE ASA BINE FACUT, INCAT DACA NU SE RESPECTA DE CATRE STATUL ROMAN, ACESTA ARE DE PLATIT DESPAGUBIRI INCAT R.M.G.C. NU MAI ARE NEVOIE SA EXPLOATEZE !!!!

PENTRU GABRIEL RESOURCES ESTE MAI RENTABIL CA STATUL ROMAN SA REZILIEZE CONTRACTUL FRATILOR !!!

  Ei, v-ati lamurit acum micii mei capitalisti?
  Voi trebuie sa-i intelegeti pentru ca ati invatat economie la scoala si la piata cu mama si cu tata.
  Si trebuie sa mai intelegeti un lucru:chiar daca aveti circumstante atenuante ca sunteti mici de varsta, nu uitati ca SI VOI ati votat acesti politicieni!
  Si cei care nu au mers la vot i-au votat!
  Si toti i-am tolerat !

  In toata Europa sunt manifestari impotriva solutiilor guvernamentale de criza si dupa cum ati vazut manifestantii majoritari sunt de varsta a 3-a pana dincolo de a patra.
  Dar de exemplu in Istanbul rasculatii impotriva distrugerii parcurilor au fost APROAPE NUMAI TINERET!
  Acum, aici, voi sunteti  APROAPE NUMAI TINERET !
  Stiti de ce?
  Pentru ca pe amaratii de 35-50 de ani din Rosia Montana nu-i doare de copii lor cu adevarat, nu vad decat ziua de maine , ce-si spun:"am 35-40,pana se termina exploatarea asta sunt la pensie, trai nineaca !"
  Nu au capul sa gandeasca la otravirea si saracirea nepotilor lor.

  Si daca nu se gandesc la ai lor acolo, cum naiba sa inteleaga faptul ca TOT CE ESTE IN JURUL LOR FACE PARTE DINTR_O TZARA SI SUNTEM RESPONSABILI CU TOTII, DE ACEEA NE BAGAM NASUL SI RIDICAM VOCEA !
  In Istanbul si aici tinerii au inceput sa gandeasca nu numai la cariera profesionala, ci si la ce mai traieste in jurul lor.
  Dar...sunteti de ras cand din instinct va alaturati gloatei si nu va documentati cum si de ce, pentru ca , altfel, solutii mai sunt si se pot face multe chiar exploatand aurul de acolo!
  Razboaiele de acest gen nu se castiga doar urland si agitand pancarte fratii mei, trebuiesc duse pana la capat, cu solutii de rezolvare a motivului lor si ulterior chiar prin spanzurarea vinovatilor.
  Daca azi un guvern cedeaza multimii, nu inseamna ca motivul este stins, rezolvat, el va reveni mereu sub alte forme eventual si mai grave.
  Urlati si invatati sa dati solutii !

  V-am bestelit si laudat destul, a venit momentul sa va si arat niste chestii care dovedesc faptul ca tineretul gandeste, lupta sa gaseasca solutii si chiar le are, dar...nu este luat in seama ori i se da ca de obicei in cap.
  Este vorba de un proiect al "Alburnus Maior" facut de tinerii membri specialisti, un proiect despre care vad ca nu se mai discuta .Grav, pentru ca este o analiza excelenta a situatiei de acolo si da solutii deosebit de simple si realiste.

  Incep cu inceputul si azi dau doar o parte, ca sa vad daca va intereseaza ori nu (dupa aceasta prima parte o sa prezint niste extrase din corpore, nu de alta ,dar sa vedeti acolo chestii !):


Dezvoltare durabilă alternativă mineritului la Roşia Montană

Analiza resurselor şi elemente de strategie



Autor: Sorana Olaru-Zăinescu
© 2006 (Atentie la an !) Asociaţia Alburnus Maior

Mulţumim comunităţii din Roşia Montană pentru sprijinul oferit şi voluntarilor care au participat la realizarea cercetării:
Călin Caproş
Adrian Giurgiu
Anca Giurgiu
Alin Olărescu
Florin Onisie
Diana Ştefania Nechita



Introducere
Roşia Montană este cea mai veche localitate din România atestată documentar, de aproximativ 1870 de ani. Pe teritoriul Roşiei Montane se afla un centru istoric renumit prin arhitectura şi vechimea construcţiilor, diferite construcţii administrative, economice, social-culturale, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale, o rezervaţie arheologică şi multe alte bogăţii geologice. Importanţa Alburnus Maior (numele roman al Roşiei Montane) a fost covârşitoare în perioada daco-romană, dovezi ale acesteia păstrându-se până astăzi: faimoasele galerii romae şi dacice, unice în Europa prin gradul de conservare, măiestria tehnicii şi dimensiuni.
Prezenţa investitorilor canadieni în zonă a creat un curent defavorabil dezvoltării alternative mineritului, a activităţilor agroturistice, eco-turistice, a agriculturii sau meşteşugurilor tradiţionale. Aceasta reprezintă problema de bază cu care se confruntă comunitatea din Roşia Montană şi problema pe care strategia noastră încearcă să o rezolve. Stagnarea tuturor acestor activităţi a început în 1997, moment în care Gabriel Resources Ldt. şi-a anunţat intenţia de a exploata aurul din Roşia Montană prin procedeul exploatării la suprafaţă cu cianuri. Deşi compania nu deţine încă licenţă de exploatare, Roşia Montană este asociată doar cu ideea exploatării aurifere cu cianuri şi nu cu tradiţia exploatării aurifere sau cu alte obiective turistice care există în zonă.
Percepută ca zonă monoindustrială în special de către investitori, Roşia Montană reprezintă, de fapt, o regiune cu renumite vestigii arheologice, tradiţii şi obiceiuri care fac parte din identitatea locului la fel de mult ca mineritul. Mineritul a creat, pe de altă parte, nu sistem de obiecte, obiceiuri şi tradiţii care pot fi exploatate la nivel turistic.
Aceasta este baza de la care porneşte studiul nostru şi care îşi propune o diagnosticare a stării de fapt din Roşia Montană cu scopul de a identifica, pe baza analizei mediului, unele posibile direcţii de dezvoltare alternativă mineritului în zonă şi elaborarea unor strategii de marketing local pentru atragerea investitorilor.
Beneficiara studiului este organizaţia neguvernamentală Alburnus Maior care reuneşte proprietari de terenuri si case din această comună. Aceasta asociaţie a fost creată în 2000 pentru a se opune unui proiect de investiţie miniera al companiei canadiene Gabriel Resources. In prezent, această tânără asociaţie, având ca obiectiv si dezvoltarea rurala, vrea să iniţieze proiecte turistice, agricole şi de conservare a patrimoniului. In acest cadru se înscrie studiul de faţă.

Cercetarea efectuată a fost finanţată de fundaţia Both Ends Netherlands, în cadrul proiectului „Campaign for Roşia Montană”. 

Echipa a contribuit la realizarea acestui studiu este compusă din tineri specializaţi în gestionarea resurselor şi probleme comunitare. Majoritatea membrilor echipei de cercetare sunt voluntari în Campania „Salvaţi Roşia Montană” de mai mult de un an de zile, ceea ce le-a oferit experienţa lucrului direct cu membrii comunităţii din Roşia Montană. Facilitatorii comunitari pregătiţi de Asociaţia Alburnus Maior au sprijinit echipa de cercetare în toate demersurile legate de realizarea acestui studiu.

Prediagnosticul pentru studiul nostru, prima apropiere de teritoriu, s-a realizat de-a lungul celor 3 ani de prezenţă în comunitate a voluntarilor Campaniei „Salvaţi Roşia Montană”. Ni s-a părut important să menţionăm perioada de acomodare cu comunitatea, deoarece când se întreprinde un demers de dezvoltare, prima prioritate este de a căuta şi de a obţine o viziune de ansamblu a teritoriului pentru ca populaţia în ansamblu să se simtă cuprinsă (raportată) dar şi pentru a începe identificarea de noi oportunităţi. Totodată studiul efectuat de Universitatea din Lyon, Franţa, prin Herve Emilie şi Jolivel Amelie în octombrie 2004, intitulat Diversification economique on zone rurale miniere: le choix du diagnostic territorial come outil de reflection[1] a reprezentat un punct important de pornire pentru cercetarea de faţă, considerându-l parte din prediagnosticul necesar elaborării unui studiu mai complex despre strategiile de dezvoltare în Roşia Montană.


[1] Diversificarea economică în zonele rurale miniere: Alegerea diagnosticului teritorial ca si instrument de reflecţie

Proiect finanţat de fundaţia Both Ends Netherlands, în cadrul proiectului „Campaign for Roşia Montană”.  

 Ei oameni buni si acum sa ne jucam:

"

"              Suprafaţa ocupată de livezi nu este înregistrata în vreun recensământ agricol. Producţia de fructe înregistrată pentru anul 2003 este de 132 de tone, conform Direcţiei de Statistică, dar localnicii estimează că acest număr este destul de scăzut, variaţia de la an la an fiind destul de mare, datorită factorilor climatici (351 tone în 2001 faţă de 93 de tone în 2002). Din toate aceste date, respectiv din chestionarele completate de populaţie, putem observa că localnicii se ocupă de culturi, dar produc doar pentru consum propriu. În mare parte ei au şi alte surse de venit, chiar dacă acestea nu sunt declarate."


Numărul mediu de bovine pe gospodărie oscilează între 1 şi 5 capete. 46% din gospodării au cel puţin două vaci, 31% au între două şi trei vaci şi 13% au mai mult de trei vaci. Producţia este foarte greu de evaluat; după datele statistice pe 2001, 2002, 2003, 2004, producţia de carne oscilează între 70 şi 100 tone la carnea de vită, între 3 şi 8 tone la carnea de oaie, între 38 şi 103 tone la carnea de porc. Conform Registrului Agricol din Roşia Montană, producţia de lapte în 2002 era de 19 500 hectoilitri lapte de vacă şi de 120 hectolitri lapte de oaie. Producţia este destul de constantă, dar depinde de anotimp. Lâna este o altă producţie locală destul de importantă (între 500 de kg şi 10 tone de lâna obţinută anual), dar deloc valorificată. Lâna este puţin folosită şi vândută.
În comună nu există un sistem de preluare a laptelui, de prelucrare a produselor lactate sau a altor produse animaliere. Deşi locuitorii dispun de aceste resurse importante, ele nu au fost puse în valoare în ultimii ani. Cauza acestui fapt o putem găsi în preţurile necompetitive pentru producători în valorificarea acestora şi concomitent cu aceasta lipsa cointeresării cetăţenilor în a-şi menţine efectivele de animale avute anterior; nu în ultimul rând menţionăm imposibilitatea multor familii de a se preocupa de aceste activităţi datorate vârstei înaintate."


"
Aspectele urmărite în cadrul interviului se referă la modul în care oamenii percep procesul de strămutare şi relocare corelat cu schimbările petrecute în cadrul comunităţii la nivelul relaţiilor sociale. Una dintre ipotezele care au fost formulate în cadrul interviurilor este cea a destrămării relaţiilor sociale, a neînţelegerilor care au apărut în comunitate.
Nu ne mai înţelegem între noi.. nu se mai înţelege om cu persoană. Se ceartă tată cu fiu, fraţi între ei. De când a venit Gold-ul viaţa noastră nu mai este ce a fost. (Z.C., 60 de ani, sex masculin).
A. şi S.S. sunt verişoare din partea socrilor, care au fost fraţi. S-au născut în Roşia Montană în anul 1920, respectiv 1921 şi nu şi-ar fi imaginat vreodată că ajunse la această vârstă, să fie nevoite să abandoneze totul şi să îşi petreacă restul zilelor într-un loc străin. În povestea lui S.S., se pot regăsi mai mulţi bătrâni - locuieşte singură în casa pe care a cumpărată acum 50 de ani de la primar, este văduvă şi are o fată la Braşov. Nu o obligă nimeni să îşi vândă casa companiei Roşia Montană Gold Corporation, este alegerea ei, pentru că i s-a părut o ofertă tentantă. Sunt bolnavă, nu pot căra apa şi lemnele, în special iarna este greu să se descurce singură. Astfel că, de acum încolo, va trebui să plece la fata ei. Îi pare rău după localitatea de baştină, însă se gândeşte că ii va fi mai bine împreună cu fata ei. Negocierile de vânzare le-a început anul trecut, când doi reprezentanţi ai companiei au venit să facă măsurătorile terenului. S.S. se plânge că nu i-au fost recunoscuţi 250 de metri pătraţi din grădină ceea ce ar valora după spusele ei 20 de milioane de lei, fiind acuzată de către companie că ar fi mutat cardul."


Interesant, nu?
Zilele urmatoare vom continua cu acest proiect,care are concluzii foarte interesante si solutii pe masura.

   Intre timp, hai sa va prezint un recensamant care spune multe, dar depinde cum stiti sa-l cititi!

     Recensaminte la Rosia Montana de-a lungul timpului:

Year Total  Romanians  Hungarians         Roma(tzigani adica !)
1850 5,756     4,651 (81%)    669 170
1880 5,640     4,130 (73%) 1,452 n/a
1890 5,543  4,037(73%)           1,472 n/a
1900 5,665     4,211 (74%) 1,424 n/a
1910 5,165    3,623 (70%) 1,515 n/a
1920 4,252    3,341 (79%) 880 n/a
1930 4,362    3,673 (84%) 609 60
1941 5,409     4,557 (84%) 651 n/a
1956 4,169 3,684 (88%) 416 63
1966 4,591 4,178 (91%) 317 87
1977 4,393 4,060 (92%) 157 168
1992 4,146 3,808 (92%) 104 228
2002 3,872 3,518 (91%) 55 289

    Cam asa fuse pana-n 2002 si o sa completez de voi mai gasi, dar acesta este elocvent.
    Pentru ce?
    Ganditi-va !

    Concluzia este oricum, urmatoarea din punctul meu de vedere :

    - politicieni natangi si tradatori, vreti spaga si sa traiti voi bine?
    -Gabriel resources (adica concesionari din toate tarile !) - vrei si mai multi bani pentru indiferentii si lacomii tai actionari?
    -Locuitori din Rosia, vreti locuri de munca la R.M.G.C. si va doare in spate de restul tarii si de nepotii vostri?
    -Urlatori pro si contra, platiti sau vanduti, vreti sa va faceti reclama si imagine pe mizeria asta?
    - tineret nebun, nu vrei decat sa urli si sa-ti probezi muschii si gandirea, fara sa dai solutii fezabile, sa te raliezi la ele si eventual...sa intri in politica si sa dovedesti acolo ce patriot si vertical esti?


ATUNCI

OTRAVITI-O ODATA !

si macar dati-mi pace !


va continua !

(daca va veti manifesta dorinta)
    








































































4 comentarii:

  1. Nţ. Eu am votat cu Romania Mare dar pana sa se alieze cu magnatul de Pipera. Acum aş vota cu Chelaru dar nu are loc.
    As prefera oricand un ultranationalist român(contradictie de termeni) in locul tradatorilor. Prefer să ştiu pentru ce crăp, în loc de, să nu ştiu pe cine să trag în ţeapă.
    ORICÂND!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ntz. Adica eu nu i-am votat pe astia sau pe aia de ieri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule am citit cu vadit interes tot ce a-ti scris pro si contra despre cazul Rosia Montana eu lucrez in Belgia momentan dar AM lucrat sii in Franta sii in sudul Spaniei chiar sii in Pirinei sii in Nissa am ajuns in cei 12 ani de peregrinari de cand strabat Europa lucrand la negru incercand sa trimit acasa ceva bani la familie fabrica unde lucram de 12 ani s-a inchis in 98 numele ei Metrom Brasov .Dar sa lasam viata mea domnule eu cred ca acest proect se va face indiferent cu voia sau fara voia romanilor findca nu exista minereu rar atentie am scris (minereu rar )findca aurul face parte din metalele pretioase sii tot odata metale rare deci va fii exploatat findca nici o tara din lume sau din Europa nu isi permite sa nu exploateze asa ceva Apropos stiti ce i-a adus pe romani in Dacia ? aurul domnule dupa aur au venit legiunile romane acest aur va fii exploatat cu voia sau fara voia noastra ca vor fii sii profitori de pe urma acestei exploatari raspunsul este da vor aparea corbii asa cum mereu au aparut in urma tuturor asa ziselor privatizari fie ca a fost vorba de uzine C.A.P -uri sau I.A.S-uri nimic nu a scapat corbilor sii asa se v-a intampla sii acolo partea straina vor profita cat se poate partea romana isi v-a umple buzunarele sii ea sii asta va fi .

    RăspundețiȘtergere