20 septembrie 2013

244.ZIUA PORŢILOR DESCHISE-HÂRŞOVA, 2013. ARHEOLOGIA PREVENTIVĂ ŞI CERCETAREA MONUMENTELOR

Afis      
   Ediţia din acest an a manifestării ZIUA PORŢILOR DESCHISE este dedicată prezentării rezultatelor obţinute în cercetarea arheologică pe investiţile „Extindere şi reabilitare aducţiune, extindere aducţiune, extindere reţea canalizare şi 3 statii de pompare noi ape uzate-localitatea Hârşova” şi „Staţie epurare nouă, inclusiv treapta terţiară-localitatea Hârşova” – beneficiar RAJA Constanta. Având în vedere că oraşul Hârşova are o mare încarcătură istorică, Ministerul Culturii a impus cercetarea arheologică pe anumite segmente ale investiţiei. Printr-o bună corelare a activităţilor dintre constructor, SC Fluid Serv Development SA Constanţa, şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, activitatea de cercetare s-a derulat fără ca investiţia să aibă de suferit şi să se înregistreze întârzieri din această cauză. Pe traseul principal al conductei magistrale care uneşte statiile de pompare 1 şi 2 au fost realizate cele mai importante descoperiri. Este vorba de resturi de constructii din epoca medievală, morminte de epocă romano-bizantină (cel mai probabil sec. IV p. Chr), şi resturi ale incintei care apăra oraşul fortificat începând din prima parte a secolului al XVII-lea.
 DA PAGINA !

 Ultimile sunt deosebit de importante şi constau într-un turn de colţ de forma rotundă, practic un bastion, şi poarta de intrare în oraş de pe latura de nord a incintei, o construcţie, se pare monumentală. Descoperirile arheologice confirmă izvoarele istorice ale epocii, descrierea călătorului turc Evlia Celebi, ale contelui de Langeron, planul generalului von Moltke, două stampe din anul 1826, care arătau în secolele XVII-XIX un oraş mare şi înfloritor la Dunăre apărat de un zid de incintă, din care actualele cercetări au reuşit să identifice elementele prezentate mai sus.
                Manifestarea se desfăşoară prin colaborarea tuturor factorilor care au participat la proiectul de cercetare: instituţia muzeală, Consiliul Judeţean în calitate de proprietar al cetăţii de la Hârşova, cele două societăţi constructoare ale investiţiilor, autoritatea locală.  La ora 11,00 la Muzeul Carsium Hârşova se va face prezentarea descoperirilor.  În afară de expunerea arheologilor, presărată cu instantanee din timpul cercetărilor, vor fi organizate şi două expoziţii, una cu cele mai importante materiale descoperite, cealaltă cu imagini vechi ale  cetăţii de la Hârşova.
                La acţiune sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, autorităţi, elevi de la şcolile din localitate, locuitori ai oraşului interesaţi de propria istorie. Pe parcursul întregii zile, intrarea în muzeu este liberă.
Ziua Porţilor Deschise de anul acesta se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia  a XXI-a. Tema generală  „Patrimoniul cultural – oglindă a pomiculturii şi viticulturii” este ilustrată pe afiş de fragmentele de amfore descoperite, unele fiind utilizate pentru transportul vinului.
                Persoana contact
                Dr. Constantin Nicolae,
               Tel. Fix  Muzeul Carsium -0241 871033; mob.- 0740233060; e-mail- ct.nicolae@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu