07 aprilie 2014

488.Incursiune în istoria radioului din Romania: Societatea Romana de Radio



Agenţia de Presă RADOR, prin Grupul de Istorie Orală, marchează cea de-a 85-a aniversare a Societăţii Române de Radiodifuziune printr-o serie de produse media care au la bază surse de o inestimabilă valoare documentară. Timp de un an, am publicat “365 de radio-istorii”, o rubrică zilnică aflată pe site-ul RADOR. De aici a pornit ideea publicării unei cărţi care le dezvoltă şi le însumează. Volumul cu titlul “Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicaţii radiofonice şi mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România” apare cu ocazia aniversării din acest an, la Editura Casa Radio. 

DA PAGINA !

 



Primul post de emisie


foto - clădirea primului post de emisie

"Postul de emisiune pus în funcţiune pentru prima dată în clădirea proprie a Societăţii noastre de Radiodifuziune a fost un post provizoriu al Casei Marconi."


ing. Emil Petraşcu, 1938 



Prima emisiune

foto - Dragomir Hurmuzescu, primul preşedinte al Radiodifuziunii Române

"Prima emisiune oficială a avut loc la 1 noiembrie 1928, într-o zi de joi şi începea cu acest anunţ: Alo, Alo! Aici Radio Bucureşti! Programul a început cu o cuvântare rostită de profesorul Dragomir Hurmuzescu."

E. Denize, Istoria SRR 





Primul sediu

foto - primul sediu Radio România

"Mi-am adus aminte de mica clădire unde a început Radio-ul, o veche casă boierească, cu un singur etaj, fostă casă a generalului Socec, cu o scară monumentală de stejar ce ducea la etaj."

Domnica Păun Ghiţescu, secretariatul general al SRR 1931- 1945 





Primii 17 angajaţi

foto - Mihail Jora, şeful Departamentului Muzical

"Gheorghe Cârnu-Munteanu, director general; Mircea Georgescu, şeful postului emiţător; Anton Bielusici, şeful studiourilor; Mihail Jora, la serviciul muzical; Adrian Marin, la serviciul literar; Margareta Marinescu, crainică..."

E. Denize, Istoria SRR 




Primul post din teritoriu

foto - clădirea postului de radio Băneasa, primul post de radio din teritoriu

"Postul de radio de la Băneasa a intrat în funcţiune la 1 septembrie 1929; 530 ore de emisie în 1929, dintr-un total de 2200 ore."

E. Denize, Istoria SRR 






Primul semnal-heterodină

foto - angrenajul unuia din semnalele de pauză

"În anul 1931, inginerul Anton Bielusici realizează în ţara noastră primul semnal de pauză, pe principiul heterodinei, având ca melodie un fragment din cântecul popular românesc „Şapte gâşte potcovite."

E. Denize, Istoria SRR 





Prima orchestră

foto - una din orchestrele Radiodifuziunii Române

"Prima orchestră care şi-a trimis muzica pe aripile văzduhului a fost orchestra Jean Marcu. În decursul primei emisiuni s-au primit telefoane, publicul exprimându-şi bucuria că poate asculta muzică românească "

ing. Emil Petraşcu, 1938 





Prima conferinţă

foto - crainic radio în faţa microfonului

"Prima conferinţă difuzată la radioul românesc a fost Poezia populară română a lui Horia Furtună, la 1 noiembrie 1928."

E. Denize, Istoria SRR 

 





Prima piesă de teatru

foto - actori interpretând o piesă de teatru radiofonic

"Prima transmisie de teatru a fost la 23 ianuarie 1929, cu poemul liric într-un act O toamnă, de Alfred Moşoiu. A fost difuzat apoi, la 18 februarie, primul spectacol adevărat de teatru radiofonic, cu piesa într-un act Ce ştie satul de V. Al. Jean."


E. Denize, Istoria SRR 

.




Primul car de reportaj


foto - primul car de reportaj al Radiodifuziunii Române

La 10 Mai 1938 publicul a putut admira un frumos automobil – un autobuz elegant şi spaţios – care trecea cu o viteză prin străzile oraşului spre platoul de la Cotroceni unde a avut loc tradiţionala paradă. Pe acest cochet autobuz se putea citi Radiodifuziunea, fixat cu litere metalice, scoase în relief (...).

Acum dorinţa noastră s-a împlinit: Societatea noastră de Radiodifuziune posedă şi ea un radio-car propriu, de o construcţie ultramodernă, cu o siluetă elegantă şi prevăzut cu o instalaţie din cele mai perfecţionate. Construcţia acestui radiocar se datoreşte proectului elaborat de d. subdirector general, ing. Mircea Georgescu, care, secondat de d. subdirector, ing. Al. Băilescu, a conceput planul de realizare şi înzestrare tehnică, pe când d. arhitect Gh. Trifu a reuşit să-i dea silueta şi eleganţa înfăţişării.

[fragmente din articolul “Avem un Radio-Car”, autor necunoscut, în revista Radio Adevărul, 22 mai 1938] 

.


Prima revistă


foto - prima revistă a Radiodifuziunii Române

"La 13 septembrie 1925 a apărut primul număr din publicaţia Radio Român, devenită mai târziu organul de presă a Societăţii, sub diferite nume: Radiofonia, Radio şi radiofonia, Radio Adevărul."


E. Denize, Istoria SRR

 

Pentru detalii cu totul deosebite, mergeti

 AICI !

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu