12 aprilie 2014

499.Sibiu: Expoziţia: Invazie 68 Praga

Expoziţia: Invazie 68 Praga
Artist: Josef Koudelka
Locul de desfăşurare: Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal (str. Tribunei, nr. 6)
Durata: 10.04. – 03.05.2014
Vernisaj: 10 aprilie, ora 18:00
Curatori: Laura Coltofean, Rodica Şinca
Parteneri: Institutul Francez din România, Centrul Ceh din Bucureşti, Magnum Photos Paris
Cu sprijinul: Primăriei Municipiului Sibiu, Casei de Cultură a Municipiului Sibiu

DA PAGINA PENTRU DETALII !Text oferit de curatorii expoziţiei:
Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, expune şi la Sibiu Invazie 68 Praga, o expoziţie de anvergură internaţională, care a ajuns pentru prima oară în România, la Bucureşti, în toamna anului trecut, cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei în august 1968 de către trupele sovietice şi aliaţii din Pactul de la Varşovia – cu excepţia României. Pe parcursul zilelor invaziei, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani şi abia întors din România – unde fotografiase romi, proiect la care a lucrat mai mulţi ani – a reuşit să surprindă cu deosebită acurateţe atmosfera, momentele de tensiune şi panică din Praga. În 1969, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, Agenţia Magnum Photos îi publică fotografiile în numeroase reviste internaţionale, sub anonimat, iar în acelaşi an, Overseas Press Club îi oferă ,,fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De abia în 1984, când toate ameninţările asupra familiei sale rămase în Cehoslovacia au dispărut odată cu moartea tatălui său, Josef Koudelka recunoaşte public pentru prima dată că este autorul fotografiilor. Instantaneele sale au devenit un simbol al luptei pentru libertate, fiind considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.
rsz_duma_2
Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 10 aprilie, începând cu ora 18:00, la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Jiří Šitler – Ambasadorul Republicii Cehe în România, a domnului Benoit Bavouset – directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca, a domnului René Kubá šek – directorul Centrului Ceh din Bucureşti, respectiv a doamnei Andrea Holzherr – director de expoziţii la filiala din Paris a renumitei agenţii de fotografie Magnum Photos.
rsz_josef_koudelka_3
Albumul de fotografie Invazie 68 Praga a fost publicat la Editura Art în anul 2013 şi este disponibil la Librăria Humanitas Constantin Noica din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 16), la preţul de 97 lei.
Expoziţia a fost prezentată deja la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (17 octombrie 2013 – 2 februarie 2014), respectiv la Halele Timco din Timişoara (6 martie – 6 aprilie 2014), iar după Sibiu va fi itinerată la Cluj-Napoca şi Iaşi.
Marius GHEORGHIU
Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare
MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL
Piaţa Mare nr 4 -5
550163 Sibiu
ROMANIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu