11 aprilie 2014

498.D'ale romanilor: ...fonii ! - eseu pe marginea lor


    Se pare ca din ce in ce mai multi colegi de-ai nostri de pe aciulea, din redactia noastra virtuala sunt tot mai suparati pe ceea ce se intampla cu noi ca stat si natie, ca popor, asa ca nu am fost surprins sa-l vad pe Decenu cum revine in forta cu un panseu-eseu radical orientat catre felul in care percep elitele noastre calitatea mondiala a ...foniilor diverse si nu ne referim aici la...TELE - fonii.
     Hai sa dati pagina si sa vedeti de fapt de unde devine chestiunea !  

     Francezii se mandresc cu faptul ca ei sunt cei care au civilizat alte popoare, pe care le numesc popoare francofone. Printre aceste popoare este si poporul roman.

    Ce inseamna ca “au civilizat” popoare? Se refera la acele popoare pe care le considerau ca fiind primitive, ai caror oameni erau expusi intr-un fel de gradini zoologice, ca maimutele? Romani n-au fost expusi in gradinile lor zoologice, ci numai negri din Africa, considerati ceva mai evoluati decat maimutele. De fapt, nu erau siguri daca maimutele erau un fel de negri primitivi sau negrii erau niste maimute mai dezvoltate. Cert este ca, cultura africana fiind atat de deosebita de cultura occidentala, n-a putut fi inteleasa decat ca o ciudatenie. Au privit cultura africana la fel cum religia crestina a privit samanismul si la fel cum comunistii au privit religia crestina: o dovada de manifestare a primitivismului. Asa cum crestinii au considerat credintele religioase ale popoarelor pe care nu le-au putut intelege ca fiind niste simple superstitii ale omului prost, la fel si comunistii au privit toate religiile ca fiind niste superstitii ale omului incult.

      Totusi, chiar daca francezii n-au putut intelege nici cultura romana, pentru ca nici n-au dorit asta, preferand sa o considere, fara a o cunoaste, ca fiind inferioara, din dorinta de a se considera ei ca fiind superiori, civilizatia frantuzeasca a patruns si in Romania. Ca si acum, anumite paturi ale societatii au adoptat un mod de a fi, un mod de a gandi, un mod de a privi viata specific francezilor. Pentru ca Franta era o putere a lumii si inca o putere stralucitoare, elita romaneasca a adoptat cultura frantuzeasca. Elita a dorit intotdeauna sa fie in frunte, de aceea a si ajuns elita. Asa ca, pentru a fi in frunte, au imitat pe cei care se aflau in fruntea lumii de atunci. 
      Elita s-a facut francofona, asa cum inainte se facuse turcofona, asa cum fusese inainte polonofona, hungarofona, latinofona (ma refer la Imperiul Roman), asa cum comunistii erau rusofoni, legionarii erau germanofoni si asa cum capitalistii de azi sunt americanofoni sau europenofoni. Elia Romaniei (clasa conducatoare) a fost si spagofona. Elita Romaniei a adoptat intotdeauna cultura celui mai tare. Elita Romaniei a renuntat intotdeauna la cultura proprie romanilor, pentru a se pune bine cu cel mai tare.
  De fapt, elita Romaniei a fost intoptdeaunba bicilistofona. Si Bicilis a fost tot din elita dacilor. Si nobilii daci l-au asasinat pe Burebista, boierii romani au tradat permanent, cu regularitate, domnitorii si interesele statului. Politicienii de azi… boierii de ieri… au fost cei care au renuntat cu usurinta la cultura romana, in functie de diretia din care bate vantul.
    Asa ca, la nivel de elite, putem spune ca suntem francofoni, pentru ca, la un moment al istoriei, francezii erau cei mai tari.

     Insa, la nivelul maselor, cultura francofona n-a patruns decat in orasele mari, acolo unde influenta elitei era mai mare, acolo unde cei mici voiau sa-i imite pe cei mari. La nivel de mase, poporul roman a ramas roman. La nivelul maselor, mai exista si in ziua de azi, cativa romani care, integrandu-se in cultura tarii de imprumut, accepta cu placere locul oferit in gradina zoologica din tara respectiva. Dar majoritatea romanilor de rand au ramas romani. Inca.

Romania are o elita ce poate fi orice, numai romana nu. Romania are o elita ce nu este romaneasca. Daca bate vantul dinspre Istambul, elita romaneasca este turcofona. Daca bate vantul dinspre Kremlin, elita romaneasca este rusofona. Acum vantul bate dinspre vest, asa ca elita romaneasca este… occidentalofona.

*Decenu*

Un comentariu:

  1. Foarte adevarat, sa nu uitam ca noi, cei multi ii punem acolo; intr-o oarecare masura, desigur!

    RăspundețiȘtergere