04 iunie 2014

559.Ucraina moare? Sa "rupem"si noi ceva bucati? - pareri nevinovate

   Un stat "fabricat" din bucatele de catre sovietici incepe sa se destrame.
   Cum?
   Pai, intai, asa cum a spus un bun prieten roman din Ucraina, "Rusia si-a luat ce era al ei", adica peninsula Crimeea.
   Si daca a inceput astfel sa nu uitam ca mai are multe "bucati" ale ei acolo.
   Desigur, se stie ca Ucraina contine parti din Romania,Polonia,Lituania,Slovacia si ceea ce i-a cedat Rusia, vorbim aici si de Crimeea pe care Hrusciov i-a trecut-o pur si simplu pe harta in 1954.
   Ei bine, daca aceste state si-ar dori "bucatile" inapoi?
   Statul s-a format in 1920, fiind stat fondator al URSS, dar nu stim -si nici ei in totalitate- daca putem vorbi de o natie ucraineana sau...doar un amalgam ca fosta Iugoslavie, un amestec de natii care acum incepe sa se ia la cearta.
   Dar daca noi, Romania, ne-am cere tinuturile noastre inapoi, adica Bugeacul, Transnistria, Hotinul si Herța ???
   Hai sa vedem intai cum de Crimeea ar fi a Rusiei ,istoric si geopolitic, apoi sa vedem si de ale noastre, asa, de curiozitate doar.

DA PAGINA!


  Crimeea nu este un caz ciudat ci pur si simplu un fapt, o alipire facuta de Hrusciov Ucrainei din motiv pur economico-administrativ, intrucat este mult mai usor astfel, mai ales daca tinem cont de faptul ca URSS-ul trebuia sa fie etern, iar ceea ce era economic, financiar si teritorial al Republicilor, era considerat din start ca fiind al Rusiei, negandindu-se nimeni ca va mai fi vreodata altfel.
  In schimb, cand miscarile proeuropene s-au amplificat, Rusia a realizat ca peninsula care inseamna enorm pentru ea din punct de vedere strategic va putea fi pierduta, a reactionat ca un proprietar care a spart usa proprietatii inchiriate rau-platnicului si a intrat in posesie asa cum considera el, fiind puternic si destept, fara sa mai tina cont de judecatori si legi care mai vorbesc si de "tulburarea de posesie". stiind ca va fi aproape imposibil dupa aceea sa mai recupereze ceva.
  Doar nu vedeati Rusia judecandu-se cu o Ucraina protejata de drapelul Comunitatii Europene ???

.
  Concluzia este ca Rusia are justificari serioase.
  Si joaca puternic, hotarat, pe sistemul ei cunoscut de o istorie intreaga.
  Ce ar trebui sa facem noi?
  Dar sa vedem ce s-ar intampla daca nu am face.
  Pai este simplu: teritoriile romanesti au fost alipite Ucrainei tot de Rusia, chiar daca nu au fost niciodata rusesti dar sa nu uitam ca, dupa cum am vazut, nici Crimeea nu a fost intotdeauna a Rusiei, asa ca...
  Problemele acestea cu "e al meu-ba e al meu" ar fi de copii prescolari si chiar haioase, daca nu s-ar intampla la nivel de state si nu ar iesi mereu cu pacaneli si buseli. Nu de alta, dar fiecare justifica proprietatea prin prisma lui, astfel incat te trezesti ca fiecare are dreptate!.Dar noi aici avem un avantaj: tinuturile noastre din zona se pare ca ne sunt recunoascute de catre ceilalti posibili pretendenti, ceea ce chiar ne ajuta.
  Iar Uniunea...Se pare ca pana la urma Uniunii Europene nu-i convin noi state mari si puternice alipite la ea si provoaca balamuc atunci cand vrea sa-si intinda ghearele peste noi pietze si resurse-vezi cum a favorizat dezbinarea Cehoslovaciei si distrugerea Iugoslaviei !


   Ucraina este tentanta pentru Uniune, are ce sa dea, dar mai mult, are piatza mare, ceea ce conteaza enorm. Dar unita, nu poate fi controlata de U.E., nu poate fi manipulata si s-a vazut : in primul rand datorita compozitiei nationale, apoi datorita intereselor oligarhilor interni si externi care nu coincid in totalitate nici cu ale unora nici cu ale altora, de fapt un mare balamuc ce deja a inceput sa explodeze.
  Cum Rusia stie cam aceeasi chestie, ca o asemenea harababura face rau la stomacul unei Federatii si cum este clar ca nu vrea deloc sa o inghita toata ci doar bucatelele "bune", face ceea ce discutam mai sus: ia ceea ce considera ca are nevoie. Si zau daca este de condamnat!
  Ei bine, deci si prin urmare, ce facem?
  Sa asteptam sa se manifeste ceilalti?
  Sa explodeze butoiul?
  Eu cred ca ar fi tardiv, pentru ca Rusia daca va avansa astfel, sa nu uitam ca tinuturile romanesti ea le-a considerat intotdeauna proprietate privata si sa nu ne trezim ca le inghite "ca sa protejeze rusofonii " de pe acolo, oricat de putini ar fi.
  Rusia acuma este ca o pisica la pânda intr-un țarc de gaini: nu e nebuna sa se bata cu cocosul sau closca, asa ca vaneaza puii pirpirii sau bolnavi, deci, daca nimani nu sare sa revendice intr-un fel sau altul, va pune gheara iute, iar dupa aceea...nu am auzit sa mai scape vreodata ceva !

  Si apropo de Crimeea: care stat normal la cap ar accepta sa piarda efectiv un asemenea pinten geostrategic definitoriu (Crimeea si accesul la ea dau controlul aproape total asupra Marii Negre si absolut total asupra Marii Azov, mare exclusiv ruseasca ) si sa devina astfel vulnerabil? Pai Imperiul britanic ce a facut cu Malvinele, ati uitat??? S-au batut ca pentru ultima bucata de paine si toata lumea i-a felicitat ! Dar pe rusi in Crimeea nu, cu toate ca dreptul lor este istoric de necontestat !
  Vedeti unde-i magaria?
  Oricum, revenind la oile noastre: stim ca guvernele noastre in marea si inteleapta lor diplomatie fac pe ele numai cand tuseste rusnacul, dar macar de bun simt ar trebui sa ia o atitudine cu privire la aceasta situatie, sa pregateasca intr-un fel oarecare terenul pentru a nu fi dati la o parte din ceea ce se va intampla in curand: o demontare a Ucrainei, faramitare sigura. De ce spun asta? Pai, daca acest stat se mentine pe pozitia proeuropeana, va ramane jumatate din el, daca nu chiar mai putin !
  Sa fim constienti de asta.
  Deci?
  Nu recomand, nu instig, dar sunt curios ce pareri ati avea: rupem sau nu rupem?

*nemotoujours*(Alex Stoian)

  Pana va lamuriti, haideti sa cititi un mic istoric al Crimeii realizat de colegul nostru Costas:

     CRY MEEA 

   Nici bine nu am terminat de numarat victimele  - vezi Srebrenica – si iata, ca din nou, suntem pusi in fata unor evenimente sangeroase.
   Uneori, regretam un lucru, numai dupa ce il pierdem. Europa a pierdut… si va continua sa o faca. Iata ca mentalitatea “mie nu mi se poate intampla”, nu e nicidecum actuala. Recent, eram martorii macelurilor din Africa de Nord si Levant: sange, foamete si suferinta.
Pentru unii aproape, pentru altii mai departe ca niciodata. Europa tinea lectii, vesticii si americanii profesori de elita. Astazi ? Astazi, am pierdut doua lucruri de nepretuit: pacea si libertatea.
Astazi, Europa a redevenit anticamera terorii si nelinistii. Cazul, scenariul, situatia din Ucraina incinta. Suntem bombardati mediatic: democratie, lovitura de stat, invazie, propaganda, extremism etc. Nici nu pot, si nici nu vreau, sa analizez in detaliu ceea ce se intampla, deoarece am facut-o deja  - studiul Iugoslavia.
Ma rezum la Crimeea. Istorie si demografie. Voi fi pe placul lui Putin: rece !
1.    Ce este Crimeea ?
  Cunoscuta sub numele de Republica Autonoma Crimeea, pitoreasca peninsula scaldata de Marea Neagra, a fost de-alungul istoriei cucerita si colonizata de imperii si triburi nomade. Grecii, scitii,  bizantinii si genovezii, au lasat marturii arheologice al prezentei acestora.
Imperiul Rus a anexat teritoriul din Crimeea, în ultimul sfert al secolului al 18-lea, după o serie de războaie sângeroase cu Imperiul Otoman. Ca parte la Tratatul de Pace de la Kuciuk-Kainargi din 1774 Hanatul Crimeei, anterior aflat sub influenta otomana, s-a aliniat cu Rusia.
2. Cum a fost Crimeea separata de Rusia ?
In 1954, printr-o decizie controversata a liderului sovietic Nikita Hrusciov ( el insusi etnic ucrainean), Crimeea a fost transferata Republicii Sovietice Ucraina, fiind astfel dezlipita de teritoriul rus. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, decizia lui Hrusciov a fost vehement criticata de rusi, inclusiv de cei din Republica Autonoma Crimeea. La aceasta confuzie, s-a adaugat si  importanta strategica si militara a orasului Sevastopol – cel mai mare din Crimeea. In 1948, Sevastopol a fost separat de regiune si a intrat in subordonarea directa a Moscovei. A servit drept  baza navala sovietica importanta.
In anii 90’, soarta orasului a devenit subiect arzator. In urma negocierilor dintre Rusia si Ucraina, orasului Sevastopol si teritoriilor din jur, li s-au acordat un statut special , asemanator statelor. Facilitatile bazei navale ale orasului au fost cedate Flotei Rusesti pana in anul 2047.  
2.    Cine locuieste in Crimeea ?
Majoritatea celor care traiesc in Crimeea sunt etnici rusi – aproape 1.200.000. (58,3%), conform ultimului recensamant din 2001; 24% ucraineni si 12% tatari. In Sevastopol, regiune separata de Crimeea, procentele sunt urmatoarele: 70% rusi si 22% ucraineni.
Limba rusa este folosita de 97% din populatia Crimeei, conform sondajului Institutului International  de Sociologie Kiev.
Pana la inceputul secolului 20, rusii si tatarii predominau in regiune, fiind urmati de ucraineni, evrei si alte minoritati. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, circa 20.000 de tatari s-au aliat cu trupele de ocupatie nazista, iar o mare parte s-au inrolat in armata sovietica.  Invocand colaborarea cu nazistii, Stalin, a ordonat deportarea tuturor tatarilor din Crimeea. Desi decizia a fost criticata de conducerea comunista, acestia nu s-au putut reintoarce pana tarziu in anii 80’. Evenimentul tragic a marcat comunitatea tatara, care a inceput sa deteste regimul sovietic.
In 1991, populatia Crimeei a participat la doua referendumuri. Primul, a proclamat o Republica Autonoma in cadrul Uniunii Sovietice – 93%. Al doilea, a consemnat independenta Ucrainei fata de Uniunea Sovietica – 54%
Un referendum privind independenta Crimeei de Ucraina, a fost interzis sa aiba loc.
Revenirea tatarilor, a dat nastere unor conflicte politice. Acestia, au creat un organism executiv care reprezinta intreaga comunitate tatareasca, insa oficial nu este recunoscut. Militarea pentru o autonomie sporita a tatarilor , a constituit ofensa adusa rusilor din teritoriu.
3.    Efectele resemtite
Noile autoritati de la Kiev, au abolit legea care dadea dreptul folosirii limbii materne – inclusiv rusa- de catre minoritatile din teritoriu. Legea din 2012, permitea folosirea rusei in regiunile unde predominau rusii, in diverse domenii sociale.
Decizia, a fost intampinata cu opozitie, chiar si de catre cei din vestul Ucrainei.  In orasul Liov, cetatenii au decretat o zi a limbii ruse, incurajand toti localnicii sa vorbeasca rusa. 
Populatia rusa din Crimeea considera faptul ca are dreptul de a nu respecta ordinele venite de la Kiev, guvernul fiind considerat unul ilegitim.
O parte din comunitatea tatareasca, considera ca rusii doresc sa destrame Ucraina, excluzandu-i pe tatari. Cealalta parte, sustine actiunile rusilor.
Extremistii de dreapta de la Kiev, au anuntat ca vor trimite „trenuri ale prieteniei’ – luptatori inarmati care sa provoace haos. De-aici si prezenta  trupelor rusesti, care de altfel fac parte din fortele navale ruse. Momentan, numarul acestora este de 16.000, Rusia avand dreptul  sa aiba un numar total de 20.000, conform intelegerii cu Ucraina.
Pe de alta parte, Rusia nu neaga apartenenta Crimeei la teritoriul Ucrainei, chiar daca este alaturi de etnicii rusi. Ministrii rusi, au propus o initiativa legislatva care sa grabeasca procesul acordarii cetateniei ruse in termen de 6 luni.
Acesta este abia inceputul

*Costas*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu