25 iunie 2014

574.Mica Printesa a Iacarilor Acrobati : povestea balerinei de 7 ani care cucereste trofee pentru Romania (povestea "Printesei Iacarilor Acrobati")

Timea Maria Dumitru - Printesa Iacarilor,
la 5 ani in "Moartea Lebedei"
Balet de zburatori
  Cred ca Iacarii au descoperit acest ingeras plutind in caile lor prin ceruri, pentru ca si atunci cand nu danseaza ai senzatia ca sta pe nori, langa soare, atat de luminoasa si incantatoare este!
  Te farmeca din prima clipa, mai mult si mai repede decat copiii in general, iar cand danseaza...pur si simplu ajungi sa plutesti alaturi de ea !
  Trupa faimoasa de zburatori a "luat-o" sub aripa de curand si o protejeaza de parca zborurile lor ar depinde de ea, dovedind ca sportul in general si zborul in special sunt indisolubil legate de dans, de balet.
  Dupa cum ati citit tot aici la noi, pe 2 mai am cunoscut-o in "Barlogul Iacarilor", la aerodromul lor de la Banesti si am filmat-o plutind (macar in filmul-clip ce l-am realizat cu acea ocazie) impreuna cu Yak-urile 52, clipul acela ajungand rapid sa fie deosebit de vizualizat. 
  De atunci Timea, Printesa Iacarilor, a mai adus doua trofee, vrajind inca un juriu mult mai avizat decat noi si mult mai exigent.
  Cu greu am convins-o pe Eva Dumitru, mama ei, ca sa ne spuna povestea copilei si ma bucur ca insistenta mea (recunosc, uneori cam pisaloaga) a avut ca rezultat acest articol unicat, in premiera:

  "Povestea printesei Iacarilor Acrobati !" 

DATI PAGINA pentru poveste si clip !

"Povestea printesei Iacarilor Acrobati !" 



      Incerc de ceva timp sa scriu o poveste, de fapt, doar sa v-o spun caci povestea o "scrie" fetita mea! Si unde oare se poate povesti mai bine decat chiar in vestiarul salii de balet , o sala nu foarte mare dar plina de atmosfera, de ambitii si dorinte nascute la varste foarte fragede! M-am intrebat adeseori ,pe cand copiluta mea era doar un graunte in burtica si dansa deja la propriu,oare ce va face cand se va naste:ori va fi gata obosita ori va continua sa danseze!? Si raspunsul aveam sa-l aflu abia pe cand Timi se apropia de cei 5 ani, cand mi-a cerut foarte clar sa o duc la balet!Abia daca vorbea corect ,eram singura care intelegeam ce spune ,dar de dansat pricepeam ca asta va dori sa faca ,era mult prea evident ca nu -i place altceva!

      Timea a pornit in primii pasi de balet alaturi de d-na prof.Eva Spirescu, o doamna care i-a inteles si cultivat dragostea fata de aceasta arta. A stiut sa acorde atentie maxima unui pui de om care se visa cea mai frumoasa lebada!      Nascuta sub semnul Soarelui ,clar foarte incapatanata si cu o ambitie de fier, Timea si-a dorit de mica perfectiunea,iar primul lucru pe care i l-a cerut "doamnei de balet " a fost sa o lase sa danseze "Moartea Lebedei" ! Mai tarziu aveam sa aflu ca este una dintre cele mai grele si frumoase variatii si ca de fapt reprezinta "varful in balet" si nu poate fi dansat oricum, si de oricine ,la orice varsta! Dar insistentele fiicei mele s-au materializat cand ,la prima serbare, o sala intreaga aplauda o micuta lebada, cam stangace ce-i drept dar plina de "nerv" si cu un cristal in frunte! Era prin vara anului 2012,in Sala Caminului Cultural din Cumpana ,jud Constanta.



    A fost ca un vis frumos, o lebada care si-a luat zborul din sala Teatrului Oleg Danovski din Constanta, dar care -si dorea sa straluceasca pe marile scene ale lumii! Si a pornit la drum ,cu multe ore de antrenament asiduu dar placut, antrenamente la varsta cand inca nu stia ce e mult sau putin ci doar ce-i frumos !
Sau cel putin ce-i placea  ei!


  Au trecut astfel luni, anotimpuri in care Timea si-a dorit mai mult de la balet si cautand pe internet (accesibil la acea varsta !!!) a descoperit ce-si imagina mai frumos ! A gasit un vis de fetita, Runia Hanza,la fel de ambitioasa ca si ea dar care avea deja in spate o poveste proprie de succes. 

  Si cand vezi cum straluceste o steluta ,tu de ce nu ai putea fi ca ea ?  A fost momentul in care micuta mea a spus adio jocului cu papusi -chiar daca inca-i mai stau prin preajma, cand vine de la antrenament doar le saluta! Caci prima grija a ei era  sa o caute pe prietena ei , Runia,"fetita de pe youtube sau internet" fetita care a fascinat-o de la prima intalnire. Atunci cand ai un vis sustinut de o realitate ,e greu sa i te opui, ca mama, am incercat sa o inteleg ,recunosc ,am crezut ca exagereaza, am vrut sa-i temperez aceasta pornire , nu m-am gandit vreodata ca dorinta ei este reala! O vedeam asa de micuta si firava incat nu am vrut sa-i dau sperante desarte.

  Dar ce ma bucur ca m-am inselat! Timea si-a urmat visul, pe micuta Runia, la propriu, am cautat-o si am aflat astfel ca este eleva profesorului Oleg Danovski Jr. fiul marelui balerin si coregraf, Maestrul Oleg Danovski (Oleg Danovski n. 9 februarie 1917, Vosnesensk, Ucraina - d. 1996) !
  Din ziua in care a facut primele exercitii , in aceeasi sala unde mergea si Runia, fascinatia baletului a intrecut toate limitele unui copil de nici 6 ani! Dansa pe unde apuca ,in sufragerie ,bucatarie, sub masa tinea picioarele in nu stiu ce pozitie de balet si culminand in marile hipermaketuri ,catarata pe cosurile de cumparaturi in pozitie de Arabesque ! Toate aceste detalii au facut din micuta mea zvapaiata ,o fetita foarte insistenta, o fetita care si-a dorit sa arate cat de mult ii place sa danseze, indiferent de tehnica acumulata ,ea dansa ,dansa si iar dansa ! Invata singura variatiile vazute la prietena sa Runia, ii sorbea fiecare gest si miscare, era pot sa spun mai mult decat profesorul de la sala, caci la sala erau doar exercitii ,tehnica ,la bara ,sol si centru ,pe cand Runia "o lasa " sa faca toate variatiile dorite.


2
  Timea a avut bucuria sa isi vada primul vis implinit ; sa danseze pe aceeasi "scena" cu Runia si cu surioara acesteia ,Rianna de aceeasi varsta cu Timi. Insa scena nu era una obisnuita , de teatru, dar de spectatori nu ne-am putut plange:cu ocazia unui miting aerian, in jurul hangarului de la Tuzla, printre elicoptere, piloti, turisti, Timi a fost aplaudata si de Iacarii Acrobati, cei carora nu li s-a parut nefiresc ca, din inaltimile cu care erau ei obisnuiti, sa se coboare pana la inaltimea unei fetite de 6 ani, sa o admire si sa ii ramana alaturi ! 

3
   A fost momentul in care fara sa stim,  acrobatii aerului "au adoptat-o "pe micuta mea, iar Ioan Postolache s-a declarat fanul nr.1 al Timeei!  

I-a fost alaturi la toate serbarile de la balet,pai cum se putea altfel cand el o cunostea inca de la botez!
Astfel, dorinta unei micute "leoaice" se contura usor-usor intr-o poveste de succes.   Nebanuita de nimeni ,fara predictiile nici macar ale profesorului indrumator-doar insistentele de a o lasa la primul ei concurs (visa si noaptea in somn figurile facute la sala) au facut posibila povestea pe care v-o spun astazi!


  Nu voi uita niciodata vocea usor gatuita a unui copil ce-si implora aproape, profesorul:"va rog frumos Domnule profesor ,vreau si eu sa merg la concurs, la ESDU , sunt sigura ca nu am sa va fac de ras" ! (European Dance Star Union-un concurs cu faze preliminare, de calificare, desfasurat in mai multe tari! ) Imi venea sa plang in sala , la vestiar, cand o auzeam stiind ca profesorul era pregatit pt aceasta competitie cu alte doua eleve mai mari ca varsta decat Timea si in care si-a pus toate sperantele!

  Dar buturuga mica a rasturnat carul mare in baletul de la sala Fundatiei Oleg Danovski! Si a sosit Martisorul cel mai frumos primit de Timea :la primul sau concurs , ESDU la Bucuresti pe 1-2 Martie, Timea sparge gheata si castiga de doua ori Locul I, cu cele doua variatii clasice "Cupidon " si "Paquita" !

  Juriul nu a putut delibera, motiv pentru care se vede nevoit sa acorde doua premii INTAI  "celor mai bune 2 fetite"!

  Dar cele doua fetite erau una si aceeasi :Timea, cu doua variatii pe care si le-a ales singura, le-a invatat acasa si mai apoi le-a aratat  profesorului care neavand cum sa scape de insistentele ei ,a trebuit sa o corecteze si sa o aduca la forma prezentata in concurs!
4


5
6
7



























  

  O frumoasa surpriza si un vis implinit! Un vis care a facut-o sa-si doreasca mai mult ,o noua etapa, faza finala a aceluiasi concurs Esdu ce avea sa se desfasoare in minunata Croatie , in Porec ! O poveste despre care stiu prietenii adevarati si apropiati ai Timeei ,prieteni de seama, foarte modesti, oameni  de  calitate, de la oameni de televiziune, cu multe premii "la buzunar" si pana la aviatori, campioni ai aerului,oameni care recunosc o valoare si o apreciaza!
   Norocul fetitei mele cred ca a fost scris printre stele ,la propriu, iar baletul a fost numitorul comun!

8
 
  Da, baletul in aer si la sol ,un dans, un vis si o dorinta mai presus de toate! Cand ai PRIETENI,totul pare mai usor ,visul se transforma in realitate si doar cine a trait emotiile unui copil stie ce vorbesc! Odata intoarsa acasa cu doua premii I de la Bucuresti , pasul urmator era deja o utopie, date fiind costurile ce se intrezareau! Si inca odata m-am convins ca Dumnezeu a iubit-o , Balerinii Aerului ,Iacarii Acrobati i-au fost alaturi Timeei. Au sustinut-o financiar in cel mai frumos si elegant mod posibil: au invitat-o in "casa lor", la Aerodromul Banesti in Prahova,unde i-au dat ocazia sa ii incante cu dansurile sale!

  Cand spun Iacarii Acrobati va rog sa-mi dati voie sa amintesc intreaga lor familie,adica pe TOTI PRIETENII LOR, oameni carora nu le cunosc numele , oameni pe care doar i-am intalnit foarte scurt timp, oameni care mi-au aplaudat si indragit copilul, oameni care au crezut in ea si au ajutat la implinirea unui vis!

9

10
  A fost ca o operatie pe cord deschis, nu stiu cu ce as putea asemana gestul lor, absolut dezinteresat, oameni care stiu sa pretuiasca viata si visele ei, care stiu ce-nseamna ZBORUL UNUI VIS, atat la propriu cat si la figurat.

  Caci da, este vorba in primul rand de aviatori si marea familie de prieteni ai acestora, oameni pentru care o secunda in viata inseamna viata insasi !  Nobletea gestului lor a ambitionat-o si mai mult pe micuta balerina, in culmea fericirii ca poate merge mai departe la concurs.

  Odata intoarsa de la Banesti ,Timea a continuat antrenamentele la sala unde impreuna cu domnul profesor Danovski au facut front comun ,au muncit cat s-a putut de mult pentru o evolutie ca pe marile scene .Cu o experienta foarte bogata, foarte exigent si meticulos, profesorul nu-i ierta nici o greseala, dansau si reluau pana cand variatiile ieseau perfect! Abia la ultimele repetitii am auzit:
" Timea,daca la concurs faci ca si acum la sala castigi!"-si sa ma iertati, dar parca nu-mi venea sa cred: sa auzi profesorul spunand asta era o confirmare a potentialului precum si a faptului ca avea incredere in micuta sa eleva. A fost ultimul antremanent dinaintea concursului, colegele si domnul profesor i-au urat din tot sufletul succces si ...a pornit la drum.

  Cu o escala in fata calculatorului unde ,conform unui frumos ritual,Timea vorbeste cu prietena ei. Inainte de fiecare concurs, Runia o imbarbateaza si-i spune cum sa danseze ,fara emotii, sa nu se gandeasca la premii si nici la juriu, cel mai important este sa danseze cu tot sufletul asa cum stie ea mai bine, sa dea tot ce are  mai bun si frumos in suflet.

         Alea jacta est! 
   Cu inima putin stransa ca "Domnul " nu va fi cu ea la concurs, Timea s-a vazut in mijlocul unei desfasurari impresionante de dansatori ,balerine cu tutu-uri si costume dintre cele mai frumoase! 
  Era doar o competitie internationala, ESDU Dance Star Master, desfasurata pe minunata Coasta Croata, in Porec unde toti au venit sa straluceasca atat la propriu cat si la figurat! 
.
.







.
.
.
  Eram parca intr-un vis frumos, din care micuta mea ,odata lebada, s-a trezit dansand o frumoasa variatie Paquita precum si un sugubat Cupidon care apare in visul cunoscutului Don Quijote!

  Luminile rampei s-au aprins , iar in aplauzele unei sali intregi , un ghemotoc de fetita straluceste pe scena, cu piruete si passe-uri, cu sarituri si un final ca de poveste! Doua variatii grele ,executate foarte frumos de care "Domnul" a fost foarte mandru. 


 L-a sunat la telefon, fericita ca nu l-a dezamagit , si cu vocea tremuranda i-a multumit pentru tot ce a invatat-o si pentru faptul ca a avut incredere in ea. Si pentru ca in toate povestile exista  zane ,nici acesteia nu i-a lipsit!

   Se numeste Timea si tine in cele doua manute cate un trofeu !In mana dreapta sta mandru, meritul Paquitei, LOCUL I, iar in stanga,la fel de pretios ,Cupidon care obtine LOCUL II ! Doua dansuri ,o fetita ambitioasa si un profesor devotat care i-a impartasit din cunostintele sale cat a putut de mult (pentru varsta Timeei, de nici 8 ani!).


  Acasa sunt prietenii, toti, carora le aduce victorioasa "o bucatica dintr-un vis" ( doar bucatica pentru ca visul continua!),prieteni fara de care nu ar fi fost posibila aceasta minunata experienta, prieteni carora le multumim din suflet si ne bucuram ca nu i-am dezamagit! 

 poveste si foto:
*Eva Dumitru* 
editare:
*nemotoujours*

AICI DATI CLICK PENTRU "BALET PE CER SI IN HANGAR" - FILM SI ARTICOL  

.
.


 

Un comentariu:

  1. Sunt atât de emoționată încât mi-e greu să spun ceva. Micuță Zână să ne bucuri mereu cu visul tău. Iar mamei și dascălilor -respect.

    RăspundețiȘtergere