15 iulie 2014

593.Lotca românească Sabine a fost lansată sâmbătă pe Dunăre, în Germania (articol preluat)

Sabine. Photo-credits Irina Olarescu-ReussPe 12 iulie 2014, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat pe Dunăre lotca pescărească construită în atelierul demonstrativ din Germania, pe perioada Festivalului Internațional al Dunării de la Ulm/Neu-Ulm, care a avut loc în perioada 4 – 13 iulie 2014. Ceremonia de botez și de lansare la apă a avut loc în prezența dlui Gunter Czisch – primarul orașului Ulm, a dlui Ralph Seiffart – primarul orașului Neu-Ulm, a dnei Sabine Meigel – directorul Biroului Dunării din Ulm/Neu-Ulm, precum și a organizatorilor Festivalului. Asociația Ivan Patzaichin a dăruit lotca Sabine Biroului Dunării și locuitorilor orașului Ulm.

DA PAGINA !


Dunărea este un simbol al Europei și o coloană vertebrală care oferă șansa de a ne lega natural unii de alții. Acum câteva zile am descoperit cu bucurie izvoarele Dunării, în apropiere de Pădurea Neagră. Așa cum noi românii avem emoția de a vedea de unde izvorăște Dunărea, tot așa germanii au visul de a ajunge în Deltă, acolo unde Dunărea se varsă în mare. Când am ales să mergem cu un atelier de construcție de bărci tradiționale de lemn la Ulm, unde se organizează cel mai mare festival al Dunării din Europa,  am știut că vom stârni curiozitatea germanilor de a vizita Delta așa cum vrem noi să o promovăm: o oază de liniște, tradiție și autentic. Germanii sunt mari amatori de vacanțe în natură și am convingerea că mișcarea Rowmania și modul nostru de a prezenta Delta Dunării i-au convins pe foarte mulți să se gândească la România ca la viitoare destinație de vacanță. ”  a spus Ivan Patzaichin.
Lotca lipovenească a fost reprodusă în atelierul demonstrativ de la Ulm, pe durata celor 10 zile de festival, de către trei marangozi din Tulcea – Paul Vasiliu, Laurențiu Vasiliu și Valentin Petrov.

Botez. Photo-credits Irina Olarescu-Reuss
.
Poveștile lotcii și obiectivele Rowmania de dezvoltare a Deltei au fost prezentate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în cadrul Festivalul Internațional al Dunării de la Ulm/Neu-Ulm ediția 2014, atât prin activitatea inedită de construcție a unei lotci în fața publicului, cât și printr-o susținută activitate de promovare turistică. Astfel au fost distribuite cca 10.000 de prospecte de prezentare a ofertei ecoturistice a României celor peste 40.000 de vizitatori care s-au perindat în 10 zile pe la standul României, curioși să vadă evoluția construcției.

Lotca lipovenească – simbol și mesager al Deltei Dunării

Pe vremuri centru al existenței localnicilor din Delta Dunării, lotca era atât vehicul de transport, cât și mijloc de comunicare. În viața izolată din bălți, lotca asigura traiul oamenilor și o legătură firească cu natura din preajmă. Nu întâmplător, vâslitul ca activitate obișnuită pentru fiecare copil din Deltă a fost factorul decisiv pentru care doar comuna Crișan a dat peste douăzeci de campioni olimpici și mondiali la caiac și canoe.
Faptul că astăzi nu se mai produc lotci din lemn și că locul lor a fost preluat de bărcile de fibră este un efect al schimbărilor sociale și economice actuale. A venit momentul să definim un rol nou pentru această barcă cu valoare de simbol pentru tradiția locala din Delta Dunării, pentru a o salva de la dispariție sau de la soarta unei simple piese de muzeu.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 promovează în acest sens reutilizarea lotcii în turismul lent, ca parte integrantă din oferta locală, la fel cum este gondola pentru Veneția. În acest fel, lotca își va găsi un loc bine definit în noua economie locală, iar reluarea producției de bărci de lemn în ateliere locale ar însemna salvarea tradiției construcției de bărci, a vâslitului, crearea de locuri de muncă și venituri noi pentru localnici.

(preluare "Romania Pozitiva")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu