30 ianuarie 2015

742.Asociația Redescoperă Istoria – locul unde istoria este inviata !

  I-am cunoscut la "Zilele Muzeului Militar National 2014" si i-am redescoperit acum cateva zile.
  Atunci am facut doar 2-3 fotografii cu ei,fiind interesat sa fimez mai mult.
  Ei bine, cum acest gen de activitate-spectacol cultural istoric ce a inceput sa prinda in sfarsit si la noi in tara din ce in ce mai mult, este foarte interesant si pentru dumneavoastra, cititorii, am hotarat sa vi-i prezint-cu cuvintele si fotografiile lor si sa pornim o colaborare pe termen...fara limita si limite! *nemotoujours* 
  În secolul în care informația a devenit particulă digitală, câțiva tineri pasionați de istorie au pus bazele unui ONG care își propune să ofere publicului lecții interactive de istorie, altfel decât se pot găsi în cărți, manuale, reviste, documentare ori filme.
Numele ONG-ului: Asociația Redescoperă Istoria (ARI).
DA PAGINA !
   În cadrul acestei asociații, fondatorii Mihăiță Enache, Alice – Diana Boboc și Ionuț Enache, precum și membrii săi, îmbracă uniforme de epocă și reconstituie evenimente care au marcat istoria. Termenul care definește cel mai bine activitatea Asociației Redescoperă Istoria este cel de reenactment sau, pe românește, reconstituirea istorico-militară. De altfel, motto-ul ARI reprezintă esența acțiunilor pe care membrii asociației le întreprind: Istoria începe acum!
.
Redarea live a istoriei
  Pentru cine nu este familiarizat cu acest termen, reenactmentul reprezintă o redare fidelă a unui anumit moment din istorie, indiferent de epocă, moment în care pasionații acestui domeniu reproduc diverse aspecte ale evenimentului respectiv, după un plan bine stabilit, fiind costumați în uniformele epocii respective.
   Primii reenactori au apărut în anii ’70 în Franța, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Debarcarea din Normandia în 1944. De atunci, fenomenul a început să cunoască o răspândire din ce în ce mai mare; peste tot în lume există grupuri de reconstituitori care prezintă evenimente petrecute în vremea soldatului roman din antichitate și până în vremea soldatului român, german ori sovietic din timpul ultimei conflagrații mondiale.
.
  În România, fenomenul reconstituirii istorico-militare a apărut în urmă cu 10 ani la Zilele Muzeului Militar Național din București. Înființată în anul 2014, Asociația Redescoperă Istoria este singura asociație de profil din țară care reconstituie pentru început structuri militare din armatele a patru țări participante la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial: Armata Română, Armata Germană, Armata Statelor Unite și Armata Roșie.
În ceea ce privește procesul propriu-zis al unei reconstituiri, acesta începe cu o temeinică documentare în arhive privind istoria unității reconstituite, contextul în care a avut loc momentul istoric reconstituit, echipamentul utilizat, apoi continuă cu echiparea tehnico-tactică și se încheie cu deprinderea protocolului militar specific perioadei reconstituite. Abia după ce aceste etape au fost parcurse, reenactorii se pot prezenta în fața publicului. Trebuie precizat faptul că reconstituitorii nu glorifică războiul, ci doar cinstesc memoria înaintașilor și ne îndeamnă să învățam lecțiile istoriei, astfel ca dezastre cum sunt războaiele să nu mai aibă loc niciodată!
.
  Pe lângă reconstituiri istorico-militare, Asociația Redescoperă Istoria organizează și participă la evenimente culturale (conferințe, expoziții, lansări de carte, lansări de filme documentare etc). Primul eveniment la care Redescoperă Istoria a participat a fost cel organizat cu ocazia Zilelor Muzeului Militar Național (10 - 11 mai 2014). În cadrul acestei manifestări culturale cu tradiție,revista Redescoperă Istoria a organizat microexpoziția Fragmente de Istorie. Presa și armata în perioada anilor 1914 – 1944, ce a reunit aspecte mai puțin cunoscute ale presei și armatei româno - germane de-a lungul unui secol măcinat de războaie.
.

 Tot cu acest prilej, publicul vizitator a avut ocazia să vadă un corespondent de război german care a fost prezent pe teritoriul României în timpul luptelor din nordul Moldovei, când armatele româno-germane încercau să oprească ofensiva sovietică din prima parte a anului 1944.
Pulsul culturii la zi
  Un alt atu al Asociației Redescoperă Istoria față de celelalte grupuri de reenactment românești este reprezentat de site-ul redescoperaistoria.ro, prin intermediul căruia ARI oferă informații din domeniul culturii și al istoriei.
ARI este singura asociație de reconstituire istorico-militară din România care oferă, în afara articolelor referitoare la reenactment și informații culturale.
.
   În afara site-ului foarte bine structurat și a articolelor publicate zilnic, ARI este singura asociație de profil din țară care editează o publicație trimestrială online dedicată istoriei și fenomenului reconstituirii istorico-militare: revista Redescoperă Istoria, publicație care este însoțită de suplimentul Redescoperă Istoria prin Reenactment. Până în prezent, au apărut cinci numere ale revistei, care pot fi citite gratuit pe site-ul redescoperaistoria.ro.
.
 Suplimentul revistei are rolul unui album foto ce prezintă asociațiile de reenactment, precum și acțiunile desfășurate de acestea. Spre exemplu, ultimul articol publicat în supliment prezintă un grup de cehi care, surprinzător, reconstituie o unitate românească din cel de-al Doilea Război Mondial – este vorba de Regimentul 92 Infanterie Decebal. Esența articolului constă în următoarea afirmație a cehilor: „Le datorăm multe soldaților români și nu vrem să fie dați uitării”.
  Iar faptul că ARI a ales să pună gratuit la dispoziția publicului revista Redescoperă Istoria demonstrează faptul că acest ONG dorește să contribuie efectiv la promovarea culturii în România.
Dacă ești pasionat de istorie și vrei să te implici activ ori dorești să afli mai multe informații despre proiectele derulate de Asociația Redescoperă poți trimite un e-mail pe adresa contact@redescoperaistoria.ro.
.
Fotografiile care ilustrează articolul au fost realizate cu prilejul primei acțiuni a Asociației Redescoperă Istoria la Facultatea de Istorie a Universității București.
prezentare si foto:ARI
editare:nemotoujours
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu