22 iunie 2016

1041."Cum am petrecut Zilele Muzeului Militar! " (2016) - partea a cincea



Afisul evenimentului
        Este randul colegului nostru CrissAvia sa ne povesteasca impresiile sale cu privire la cele doua zile din luna mai in care "Suntem Romania!" a participat impreuna cu ai sai colaboratori la "Zilele Muzeului Militar National":

       
        Doua zile pline! Am avut onoarea sa fac parte din echipa si pot spune ca mi-a placut foarte mult. 

 La standul “Suntem Romania!” au participat:

Asociaţia Aeronautică Română – organizatorul evenimentelor  "AERONAUTIC SHOW":


















 Actrita Magda Bacescu cu “Antologia fara titlu” si “Emotie de vers.
.
.
           Colegiul Tehnic de Aeronautica si oferta educationala pentru anul scolar 2016-2017.
.
    Un alt punct de interes a fost Expozitia de Aparate Electronice Romanesti. Aici au fost prezentate cateva aparate din colectia impresionanta de peste 400 de exemplare recuperate si  reconditionate de catre nemotoujours. 


.
.
           O privire de ansamblu din cadrul expozitiei:


.
           Expozitia a atras atentia multor pasionati si nostalgici ai obiectelor cu care au copilarit. Pentru cei mici telefoanele cu disc au fost atractia principala:
.
            De asemenea, am incercat sa expunem cateva dintre fotografiile noastre realizate la diverse evenimente. Au expus: Ana-Maria Stoian, Romeo Manciu, Sorin Stoica si Cristinel Angheliuc. Am incercat sa facem o mica selectie dintre miile de fotografii… Nu a fost usor.


.
            Alaturi de noi au fost si SARS - “SEARCH AND RESCUE SERVICE”. Un grup de oameni dedicati sub conducerea doctorului Radu Berca, care au prezentat la stand activitatea lor. Au avut loc si o serie de demonstratii practice, printre care amintim:
-          evacuarea unui supravietuitor de la etajul unei cladiri afectate de seism si coborarea in rapel,
.
.
-         cateva exercitii utile de resuscitare:
.
           Sa trecem la o alta locatie care a atras publicul, si anume – standul ARCASILOR TRADITIONALI (Clubul "ARES"):
           Arcasii ne-au incantat prin maiestria manuirii arcului si au oferit lectii doritorilor de a incerca acest sport. Ne-am bucurat de prezenta la standul arcasilor a unui fost parasutist militar care a trecut de la manuirea “atelor” parasutei la coarda arcului.


.
.
            De la Arcasii Traditionali sa trecem la prietenul nostru Mircea care a avut ambitia si a reusit sa atraga atentia tuturor cu tancul “sau”. Este pentru prima data cand la un astfel de eveniment s-a pornit tehnica militara si anume un tanc. Toata lumea  a fost atrasa de zgomotul specific al motorului acestei masinarii. Nu va pot descrie in cuvinte senzatia, dar va pot spune ca a meritat din plin. Copiii au dorit sa simta aceste senzatii direct pe tanc si au incercat cu placere casca neagra a tanchistului.
.
.
.
           Dar zilele muzeului au avut si multe activitati interesante. Un eveniment care a completat activitatile din cadrul zilelor muzeului, a fost prezenta Cosmonautului Roman Dumitru Prunariu si a echipei de cosmonauti straini. Acestia au participat in Romania la aniversarea a „35 de ani de la primul zbor în spațiul cosmic al unui român”. 11 cosmonauti straini au tinut sa marcheze acest moment important in cosmonautica romaneasca.

           Cei 11 Astronauţi şi cosmonauţi participanţi la sesiunea aniversară: Alexandr Alexandrov, Bulgaria
 Reinhold Ewald, Germania
 Bertalan Farkas, Ungaria, Jean-Pierre Haigneré, Franţa
Miroslaw Hermaszewski, Polonia
Gheorghi Ivanov, Bulgaria
André Kuipers, Ţările de Jos
Leonid Popov, Federaţia Rusă
Richard Richards, SUA
Helen Sharman, Marea Britanie
Gerhard Thiele, Germania
 Michel Tognini, Franţa.
            Nu am ratat ocazia sa schimb cateva cuvinte cu dumnealor si sa realizez cateva fotografii. M-a bucurat foarte mult deschiderea dumnealor, precum si faptul ca s-au amestecat prin multime, singurul element dupa care puteau fi identificati era acel ecuson specific evenimentului...


.

            Un alt punct de atractie au fost membrii detasamentului Asociatiei Traditia Militara. Mi-a placut prezentarea uniformelor, dar si momentul in care au reprodus depunerea juramantului din vremuri mult apuse. De mentionat ca detasamentul Asociatiei Traditia Militara poarta uniformele infanteriei de marina din timpul primului razboi mondial. Practic este tinuta de corvoada a marinarilor, pe care acestia au folosit-o in operatiile debarcate, de unde si numele de marina debarcata. Echipamentul este standard de infanterie din epoca. Precizari ale d-lui Emil Boboescu, membru al acestei asociatii.
           Dupa depunerea juramantului a avut loc si un moment surpriza – simularea unui atac la baioneta. Sincer am fost luat un pic prin surprindere, ceea ce cred ca a fost si scopul acestui atac...


.
.

           Dupa acest moment a urmat o explozie puternica... Ne-am indreptat catre locul de unde s-a auzit si am fost placut impresionat sa vad cum o mana de oameni pasionati au reprodus momentul tragerii cu un tun de calibru mediu. Nu am prea multe detalii despre acest tun, dar pot sa va spun ca prezentatorul momentului ne-a tinut cu sufletul la gura pana la urmatoarea lovitura. Ne-a explicat minutios toate etapele dinaintea si dupa efectuarea tragerii. Multe mici detalii care fac diferenta intre viata si moarte...
.
.
.

            Din cand in cand cerul era brazdat de catre un elicopter. Nu am scapat ocazia sa fac si o mica sedinta de air spotting.
.

           Continuand periplul prin curtea muzeului, am dat peste o motocicleta din WWII, din dotarea Armatei Romane, foarte bine intretinuta, iar pasionatii care au grija de ea au vrut sa ne faca o surpriza si ne-au delectat cu zgomotul specific al motorului. Motocicleta este Zundapp KS 750.
.
.

            Cum sunt pasionat de masini mai vechi, nu am ratat ocazia sa admir cele cateva piese ARO din Muzeu, dar si una  sosita aici pentru zilele Muzeului:
.
.
.
.

           O alta surpriza placuta a fost pornirea tancului romanesc ( TR-85 M1). Nu pot sa va descriu bucuria copiilor, dar si a celor mari in acel moment. Prin fumul alburiu se poate distinge bucuria si curiozitatea celor prezenti. Evident ca ne-am suit pe tanc, de unde am admirat intreaga priveliste.
.
.
.

Una peste alta au fost doua zile pline de activitati care au meritat pe deplin efortul.

*CrissAvia*
editare:Ana-Maria


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu