29 iunie 2016

1045,Concert aerian pe Aerodromul Strejnic: "Extrele" în cantonament!

.
    Săptămâna ce tocmai a trecut, o veste îmi ajunge la urechi: "Extrele sunt la Strejnic!" Cum? Cine? Care? UNDEEEE?! Nu pot să cred! Asemenea întâmplare ţine de domeniul fantasticului! Ce să caute Extrele la Strejnic?! Logica mea se simte depăşită şi nu mă ajută. Este show aerian la Strejnic? Nu. A fost. Ce altceva poate fi? Şi totuşi informaţia e clară şi sigură. Sunetul motorului unui Extra nu poate fi confundat cu nimic altceva. Verific toate sursele de informare: "Membrii Lotului National de Acrobatie Aeriana - Zbor cu Motor se pregatesc de astazi la Strejnic...", informează George Rotaru, directorul Aeroclubului României! Incredibil! În sfârşit! Nu voi spune "Era şi timpul", pentru că "timpul" a fost şi este... oricând!

    Aştept să se întâmple de cel puţin cinci ani! Vestea mă bucură peste măsură. Când în sfârşit am ajuns la primul spectacol aerian şi am descoperit "Hawks of Romania", sentimentul a fost unul de recunoaştere. Am putut constata că ştiam avioanele şi sunetul motoarelor extrem de bine, ca pe vechi prietene. Am fost contrariată chiar că în timpul evoluţiei lor, ca bază de antrenament, a fost amintit Clinceni, dar nici măcar o dată... Strejnic! Nu înţelegeam şi m-am supărat. Mult mai târziu aveam să aflu că nu era vorba de vreo greşeală, ci "Şoimii României" şi ale lor avioane se antrenează, într-adevăr, la Clinceni, NU la Strejnic. Şi totuşi... Chiar dacă niciodată confirmată, ci aş putea spune mereu infirmată senzaţia mea, nu voi fi niciodată pe deplin convinsă că aceste avioane nu s-au antrenat o perioadă, la începuturi, aici.
     Iar acum, incredibilul îmi era dinainte. Se întâmplă! Aici şi acum! Lotul naţional de acrobaţie îşi lasă, pentru câteva zile, terenul de zbor, pentru altul. Strejnic!
     Nu, nu voi lipsi, chiar de va fi nevoie să merg în câmp, în locul de unde îi priveam atât de des în copilărie!

     DA PAGINA!

     Da, iubesc Aerodromul din Strejnic. Am mai spus-o şi o voi mai spune. Rostiţi "Ploieşti"! În acelaşi timp, fără ca măcar să ştiţi, rostiţi "Strejnic"! Strejnicul fără aerodrom ar fi doar o localitate undeva pe o hartă. Ploieştiul fără Strejnic ar fi chior de-o mână şi-un picior!
.
Într-o epocă în care pare că suntem porniţi să distrugem tot ce s-a clădit în decenii, Ploieştiul încă are două stadioane (?!), o sală polivalentă (care pare să doarmă), un hipodrom încă în renovare (care sper să funcţioneze la capacitate maximă şi în scopul în care a fost renovat), un turn de paraşutism în paragină şi AERODROM! Cineva, cândva, l-a construit AICI. Scopul? Să vedem mai întâi... definiţia! AERODRÓM, aerodromuri, s. n. Teren special amenajat pentru decolarea, aterizarea și staționarea avioanelor, cuprinzând și instalațiile, asistența tehnică etc. necesare activității de zbor. – Din fr. aérodrome. " Scopul este inclus în definiţie... Sunt câteva în ţară. Nu pentru mine au fost construite, ci pentru EI. Pentru cei născuţi cu unul dintre visele primordiale ale umaniţtăţii în sânge: ZBORUL! Avem curioasa tendinţă de a uita că, dacă acum ne putem deplasa pe calea aerului oriunde pe planetă, este datorită unui Icar şi celor de un vis cu el: Aurel Vlaicu, Traian Vuia... Uităm că Omul a jinduit la o caracteristică specifică doar zeilor şi a făcut totul pentru a o obţine. Şi-a pus aripi, s-a înalţat şi a căzut; s-a ridicat şi a luat-o de la capăt, până a reuşit. Ei bine, pentru aceşti îndrăzneţi de astăzi s-au construit aerodromuri şi, cândva, s-a inventat Aeroclubul României!

   Aici se cresc piloţii, de la vârste fragede! Aici şi la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. Da, este tot la Strejnic! Sau la şcolile militare din ţară. Iată deci de ce iubesc acest loc... Teren de pregătire pentru una dintre cele mai nobile meserii hărăzită omului!
   Aici se face conexiunea directă cu cerul. Este aproape, este la îndemână!  Oricând vedeţi un avion zburând, gândiţi-vă că... pilotul este posibil să fi fost pregătit la Strejnic!

   Copilul întreabă de unde vin avioanele pe care le vede plutind deasupra casei lui... DE AICI! Copilul de ieri păşeşte azi pe aerodrom cu aceeaşi sfială şi chiar evlavie ca ieri. Cu acelaşi tremur al inimii în piept, cât timp îşi ţine respiraţia: "Porneşte motorul!" Copilul, prin definţie, iubeşte zborul, avioanele şi piloţii! Dar, pentru a putea iubi, trebuie mai întâi să cunoască!
Cum ar putea să ne placă o culoare pe care nu am vazut-o niciodată?! 
Copilul zambeşte când trece avionul în zbor? Aveţi un aerodom aproape? Bateţi-i la poartă!
Nori pe cerul Strejnicului
   Pentru că am fost un astfel de copil, pentru că întotdeauna am mers la poarta Aerodromului cu inima săltând în piept de bucurie, pentru că ştiu atât de bine că salutul unui pilot aflat în zbor este un lucru rar şi preţios, am bătut la poartă şi de această dată.

   Lotul naţional de acrobaţie aeriană! Şi ale lor Extra 330SC şi Extra 300L! Cei care, purtând tricolorul pe aripi, reprezintă România la competiţiile internaţionale! Pentru că zborul nu este doar profesie, ci şi pasiune! În primul rând pasiune! Şi iată... Este SPORT. Iar în acest sport avem rezultate remarcabile!

   România este Vice-Campioana Europeana la acrobatie cu avionul, individual si pe echipe! Laszlo Ferencz este si vice-campion european, în 2015! Si nu numai! Parasutismul şi planorismul ocupă, de asemenea, locurile lor pe podium! Anul acesta, echipa de acrobatie cu planorul a obţinut locul I pe echipe şi locul III la individual (Ciprian Lupaş) la "4th International Danubia Glider Aerobatic Cup", iar Steliana Popa s-a clasat pe locul II la cea de a doua etapă a "Parachute World Cup Series 2016".
   Aeroclubul României este Şcoala mică (de la 16 ani!) a viitorilor piloţi şi campioni ai României!
Cum să nu iubeşti aceşti oameni (de diamant în inimile noastre), când cerul însuşi îi iubeşte?
   Aerodromul (oricare din lume) şi cerul din preajma lui este terenul lor de antrenament. Motor, planor, paraşută sau elicopter, civili sau militari, aerodromul este al LOR! Al celor pe care, într-un singur cuvânt, noi îi numim "Zburători": Zburătorii României!
   Extrele şi lotul naţional de acrobatie al României sunt în cantonament la Strejnic!
Extra 300L
Extra 330SC

    Ce fac? Ce le place lor atât de mult: zboară! Şi se pregătesc pentru Campionatul Mondial de Acrobatie - Clasa Advanced care va avea loc in Polonia si pentru Campionatul European de Acrobatie - Clasa Unlimited, din Cehia! Foarte multă muncă şi enorm talent! O imensă bucurie şi onoare să pot asista de atât de aproape la acest fenomen: antrenament de zbor!
   Pregătiri, sudoare, încercări, reîncercări, observaţii, sfaturi, atenţionări, îndrumări, instructaj (pentru elevii piloţi - în aer - şi pentru noi - la sol!), glume, încruntări, încordare şi relaxare sunt toate aici, preţ de câteva ore.   Timp preţios pentru ei, dar şi pentru noi! Timp în care am lăsat la poartă cotidianul şi ne concentrăm toate gândurile în acelaşi punct: EI!
George Rotaru, Laszlo Ferencz, Andrei Şerbu, Cristian Iorgov şi Dan Ştefănescu la antrenament! Alături de ei o întreagă echipă de oameni fără de care acest lucru nu ar fi posibil şi Teodor Munteanu, component al formaţiei de acrobaţie cu planorul "White Wings"!
EXB - nerăbdător
.
.
.
.
.
.
.
Laszlo Ferencz  ("Hawks of Romania")
.
.
Cristian Iorgov ("Hawks of Romania")
George Rotaru (Director General al Aeroclubului României şi Cap Formaţie "Hawks of Romania")
.
.
.
.
.
.
    La Strejnic... se ZBOARĂ! La Strejnic s-a zburat întotdeauna! Două entităţi (Aeroclubul României şi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă), utilizând aceleaşi piste (Aerodromul are două piste: una înierbată şi una asfaltată), îşi lansează piloţii spre înalt. Cândva se zbura foarte mult. În istoria recentă au fost perioade în care era plin şi unele în care îl simţeam cam gol... Da, s-au simţit. Aerodromul a trecut prin multe, la viaţa lui. Şi va mai trece. Îi doresc, însă, multe zile ca cele din această săptămână! Avansaţi ori începători, piloţii sunt la manşă!

    Un "Vulturaş" neobosit, Zlinul de şcoală şi de antrenament de la Strejnic.  "Vulturaş", pentru că este parte a formaţiei de acrobaţie "Vulturii Tricolori" şi "neobosit", pentru că de nenumărate ori îl aud sau chiar văd la vericală!
.
.
.
    Aparate de zbor aparţinând SSAvC, intersectându-se cu ale Aeroclubului. Printre acestea şi câteva private... Aerodromul Strejnic în plină activitate!
.
.
.
Caniculă... Abia se adună câţiva norişori... Antrenamentul continuă.
.
.
.
.
.
.
.
.
Dan Ştefănescu (Pilot Comandant Tarom şi Aripa Dreapta "Iacării Acrobaţi")
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Andrei Şerbu (Comandant Adjunct al Aeroclubului Teritorial "Gheorghe Banciulescu" Ploiesti, pilot instructor la Aerodromul Strejnic şi solist "Hawks of Romania")
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Laszlo Ferencz şi Teodor Munteanu
.
.
Cristian Iorgov
.
.
.
.
Laszlo Ferencz ("Hawks of Romania") şi Teodor Munteanu ("White Wings")
George Rotaru
George Rotaru, Teodor Munteanu, Laszlo Ferencz
.
.
.
Andrei Şerbu
    Alături de antrenorul lotului de acrobaţie, talentul şi munca lor se văd cu ochiul liber cu fiecare spectacol aerian care trece. Mulţumim, Jurgis Kairys, pentru alegerea făcută! Mulţumim pentru tot!
    Show-rile aeriene sunt ocazia de a descoperi cine sunt şi ce fac cei pentru care "Cerul este limita". Pentru că zborul nu este doar mijloc de transport, ci ARTĂ! Ca orice artişti, şi artiştii aerului îşi întâlnesc publicul la spectacol! Sală de cinema, expoziţii, sală de concerte, arenă sportivă ori aerodrom - depinde doar de forma de artă pe care o alegeţi!
    Răsplata lor?! Aplauzele, zâmbetele şi mulţumirile noastre! Bucuria de a-i vedea zburând, la care se adaugă cea de a-i vedea purtându-şi cu mândrie medaliile şi zâmbind la aterizare.

    Perioada de cantonament s-a încheiat, iar membrii lotului se pregătesc de plecare. Unde?! Clinceni! Unde continuă, astăzi, pregătirea.
Deşi un moment de fiecare dată unic şi (paradoxal!) plăcut în felul lui (Show-ri aeriene), plecările mă întristează puţin...
Profit de ocazia nesperată pentru a - în sfârşit! - mângâia Extrele, că tare îmi mai sunt dragi păsăroii ăştia (!) şi le urmăresc decolarea...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
George Rotaru
Teodor Munteanu
Laszlo Ferencz
.
.
.
    Inima aerodromului din Strejnic a bătut puternic. S-a auzit: AICI... SE ZBOARĂ! Vazduhul a vibrat în ritmuri de aripi; menirea acestui loc se vede în zile ca acestea! Mulţumim, Aeroclubul României! Mulţumim, Aerodrom Strejnic! Mulţumim, dragi zburători! Mulţumim că existaţi! Vă aşteptăm oricând, cu drag!
   Cer senin!
  *Ana-Maria*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu