02 august 2016

1060. Cum ne mint experţii - documentar

.
   În societatea modernă, aproape toată lumea se bazează pe experți. Apelăm la ei pentru a decide cum să ne investim banii, cum să ne construim o afacere, cum să mâncăm sănătos, ce case să ne cumpărăm, cum să ne creștem copiii, cum să ne găsim un partener etc.
   Experţi contabili, experți judiciari, experți tehnici, experți financiari, consultanți matrimoniali, psihologi şi psihiatri – aceștia sunt peste tot şi abia așteaptă să ne ofere serviciile de consultanţă. Însă, de cele mai multe ori, aceşti aşa-zişi experţi nu fac altceva decât să ne comunice niște rețete prestabilite, care în cazul nostru nu se aplică, de cele mai multe ori. Ca s-o spunem franc, aceşti „profesioniști” vorbesc prostii de cele mai multe ori.
   Iar atunci se pune întrebarea firească: de ce îi mai ascultăm? În primul rând, acești experți sunt extrem de „seducători”. Ei ne lasă impresia că ştiu totul şi că ne pot consilia în cele mai dificile probleme. În al doilea rând, lumea a fost invadată de experţi din cauza expolziei mass-media, care se foloseşte de ei pentru a crea scenarii alarmiste sau pur şi simplu pentru a-şi umple timpul de emisie.
(DA PAGINA!)


   De asemenea, experții au un succes imens şi datorită faptului că îi scutesc pe oameni de efortul de a gândi şi de a-şi asuma propria responsabilitate. Acest film documentar, realizat de televiziunea canadiană CBS, demontează mitul experților şi al consultanților din diferite domenii, insistând pe faptul că putem şi este indicat să luăm propriile noastre decizii.
(filmedocumetare.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu