24 noiembrie 2016

1119."Maestre, mi-ai facut-o!"- "Nastasia" in magia "Masca"

Nastasia si Luca in mahala
Nastasia si Luca in visul ei.
   Acestea au fost primele mele cuvinte spuse creatorului minunii artistice-Malaimare, dupa avanpremiera.

  "Sa vezi ce fac de data asta! O sa te surprinda, o sa fie cu totul deosebit!"
  "Iar ma ameninti, maestre? Pai ce Dumnezeu ai facut pana acuma "nedeosebit"???"
  "Lasa, lasa ca de data asta o sa fie si mai si !"

   Asa m-a amenintat la sfarsitul verii in Herastrau, stand pe banca si urmarind cardul de animale fantastice scoase din infernala sa imaginatie, rontaind cate un covrig si...durandu-ma vazandu-l cat de suparat este din cauza problemelor de tot felul prin care trec atat el cat si minunea sa de teatru, avand o rezistenta si o nebunie de a merge mai departe absolut incredibile!

    Si a facut-o!
  "Masca" este o magie. Este un vis imposibil: din mic si putin se realizeaza enorm, se cuceresc locuri si oameni.
  "Masca" este o armata mica ce lupta pe tacute si cand ataca are batalia deja castigata.
   Toata vara a "luptat" in strada, asediind nu doar Bucurestiul si, dupa ce si-a pus coroana strazii, a atacat direct si violent scena de interior.
   Si a castigat-o!
   Desi PREMIERA va fi de abia pe 26.11.ac, va asigur ca batalia este castigata deja. Pentru ca m-a cucerit pe mine??? Nu de asta.Ci pentru ca am vazut cum a adunat tot si a pus intr-un singur spectacol: TOATA arta lor, toata experienta, toata creatia, ABSOLUT TOT ceea ce au facut pana acuma in arta teatrala au adus in "Nastasia" si au pregatit sa arunce in scena!

   Si este ...infernal de reusit!
   Hai sa vi-i barfesc!


     Va fi altfel povestea mea. Adica o sa incep cu o remarca admirativa la superlativ; MASCA a mai lansat o steluta!

   La premiera spectacolului "Romeo si Julieta" am realizat ca am asistat la un moment istoric , altul decat creatia pe care tocmai o vazusem: lansarea unei pustoaice de liceu, actrita amatoare, "aruncata'' pe firmamentul teatrului de clasa. Era vorba de Cristina Panait.
  Ei bine, acum minunea s-a repetat: o pustoaica studenta, scolita puternic in "Masca", a inflorit si a pus cireasa de pe tort. Este vorba de Amalia Popa in rolul Niculinei...

  Acest teatru este deosebit de bogat, beneficiind de stele absolut minunate formate in el, in scoala sa. Si uite ca periodic te lasa cu gura cascata ce descoperiri si creatii umane poate realiza.
  Inocenta, tampitica, impresionata la culme de atentia pe care i-o da infamul fante de mahala, golan pervers si fara scrupule, se lasa vrajita de Ionel si sedusa. Atat de frumos si de realist jucat, atat de serafica si de prostuta...


Niculina si Ionel
Amalia si Alex
  Si astfel se creeaza cel mai amuzant dar si trist cuplu din aceasta piesa: Niculina si Ionel...ABSOLUT delicios, emotionant, plin de vraja !
  Admirabil Alex Floroiu ca "Ionel"
   Cuceritoare Amalia-Niculina!
  Prima parte a scenei lor este atat de copilaros-agresiv romantica, atat de naturala: o prostuta frumusica si fata-mare si un golan veros in limba dupa ea-cel putin pana la momentul oportun- cu gesturi de amorezat stangace, de "ametit" experimentat si incins...Un adevarat balet de simturi puternic exprimate, invalmasite, transmise violent catre tine spectator pedepsit sa urmaresti fascinat atata realism crunt, dar si frumos. Iar a doua parte , continuarea acestei scene...Of, doamne...Iti vine sa-l omori pe nenorocit si nu stii ce sa faci cu proasta: sa o bati ori sa o mangai, sa o alini...
  Absolut superb!
  Scene care sunt ele insele o poveste si scoase din spectacol pot spune o poveste separata, clara si puternica.
  Nu va spun mai mult. CA si mai departe, eu doar o sa va trezesc interesul.


Nastasia si Vulpasin
Eugeniu Fetescu
  VULPASIN !
  "Coloana vertebrala" a intrigii. Este cel a carei prezenta domina TOT spectacolul. Ca o amenintare, ca un stigmat al mizeriei mahalalei. Un nor negru pana si peste visele visceralilor traitori in acea cloaca.
  Eugeniu Fetescu este trup si suflet acest personaj. Nu spune nimic, niciodata, ca si ceilalti de fapt, dar interiorizarea sa devine exteriorizare si practic "nu tace o clipa". Reuseste sa exprime furia celui rau, puternic, dominator, pe faptul ca se vede cat de slab a ajuns iubind, cersind dragoste puritatii, idealului de neatins, adica fata visurilor tuturor, cea care astfel este si idealul de
"Vecinii":Laura si Valentin
 sotie, mama...
  Si care totusi in nemernicia si rautatea sa este gata-gata sa-l termine pe Ionel care o brutaliza pe Niculina...
  Puternic rol, dar si mai puternic si expresiv personaj creat de catre actor !

  Mai avem un cuplu in afara de cei povestiti aici si de indragostitii principali..."Cuplul de vis": mahalagii cu acte in regula, rotite "onorabile" ale mizerului cotidian: vecina si vecinul betivan... Incredibil de normali, ca in orice mahala care se respecta, sau bodega sateasca: ea trage de el, el o altoieste (altmiteri un las de nota o mie cand apar Vulpasin sau Ionel), un cuplu delicios, criminal de dinamic si natural, pur si simplu captivant, care periodic in derularea spectacolului, impreuna sau separat, intareste puternic imaginea de simplitate, depravare in plina cinste si onestitate a vietii de mahala. Laura Dumitrascu si Valentin Mihalache absolut DE ACOLO!



  "Fetele" !
  Cele doua surori, tarfulitele" cu pretentii ale mahalalei si Paraschiva -
In rosu, Paraschiva:Maria Panainte
"Surorile"; Cristiana si Alina
experimentata, provocatoare, dorita si avuta de toti, indragostita de "omul" Nastasiei, Luca...
  Aceste actrite "proaspete" in Masca sunt o "achizitie" demna de scoala magica - s-au integrat intre ceilalti secondandu-i, scotandu-i in evidenta excelent! Dau culoare, actiune, sustinere povestii: credibile, naturale, zbantuite, temperamentale si uneori, in brutul lor, chiar gratioase! Le-am urat bun-venit in aceasta magie si astept mult de la ele, pentru ca am vazut ca pot. 
  Alina Bondoc, Cristiana Savu si Maria Panainte...



Lautarul: Malaimare
Carciumarul: Madalin
  "Maestrul lautar"...
  Malaimare in umbra tuturor. Ca un cronicar care nu interactioneaza, nu intervine, doar sta si scrie povestea terna si urata, dar romantica, a mocirlei umane din care incearca sa iasa doua perle, sa depaseasca aceasta conditie. Si care si canta cu acordeonul si din gura atunci cand are de tras o concluzie.
  Personaj fascinant, vetust si genial.

  "Carciumarul". Nu avea cum sa lipseasca .
  Tembel, prostut si fricos, mereu cu pluta si pe dinafara, inoportun si comic total in seriozitatea intentiei de a se implica, o bogatie de gesturi 
Luca si Nastasia: Cristina si Robert
mai mult prostesti si nelalocul lor, devenind astfel componenta amuzanta a declasarii si a vietii inchise a mahalalei. Madalin Mladinovici, un alt tanar produs al acestei scoli minunate, pe calea definitivarii ca actor, in cel mai amplu rol al sau de pana acum, dezvoltat superb. Reusit!



Luca si Nastasia in "visul" Nastasiei
  "Perlele"mahalalei...Cei care ies in evidenta prin aspiratiile lor de mai bine, de frumos, cei care indraznesc sa viseze la a trai impreuna intr-o mahala mai de soi, in Piata Chibrit, cei care au curajul de a gandi ca pot mai mult si mai bine, doar prin dragostea lor pura, superba si inocenta. Nastasia si Luca.
   Deja sunt unul dintre "cuplurile de aur " ale acestui teatru, cu multe roluri 
impreuna la activ, multe realizari aproape de perfectiune care imbogatesc portofoliul de "primi" ai acestui teatru, stand cu onoare langa "seniorii" poleiti cu aurul artei pe care ii au ca model pe aceasta scena.
   Efectiv transmit dragoste si puritate in fiecare clipa, impresionand pana la lacrimi.
   Momentul "cadoului"(inexistent astfel in piesa originala) exprima prin arta lor tot ceea ce este mai bun si mai frumos in sufletele a doi indragostiti care viseaza la o casa a lor, departe de mizeria in care s-au nascut.
   Desigur, miselia in care sunt inglobati ii ispiteste si ii ataca permanent.
   Superbi, comunicativi, empatici.
   Cristina Panait si Robert Poiana.


Lautarul si cantareata: Malaimare si Alina Craita
Nastasia si Luca in VISUL Nastasiei
   "VISUL"
   Momentul de geniu al acestui spectacol!
   Cand inocenta si puritatea Nastasiei viseaza ca toata cloaca din jurul ei poate sa-si depaseasca cumva conditia mizera, cand in superbe costume de bal toti danseaza valsand intr-un joc incredibil de lumini si culori si iti dau impresia ca se poate mai mult, mai bine si mai frumos. Cand aproape te convinge (visul) ca se poate a se rupe din marsavia si ternul cotidian o fauna mizera pentru a deveni ceea ce...nu are cum.

  Nu era astfel piesa originala.
Cantareata:Alina
Vulpasin si Vecina in VISUL Nastasiei
  Ca de obicei viziunea magicianului creator -Mihai Malaimare- "tese" completand povestea, aducand dintr-un strafund de perceptie ceea ce ar fi posibil sa fi gandit si autorul.
  Aceasta este "reteta" spectacolelor "MASCA": imbogatirea povestii, recrearea ei, viziunea de dincolo de cuvintele publicate si statutate.
  Costumele sunt fenomenal de ale personajelor, exprima excelent temperamentele, pozitia sociala, personalitatea. Decorul e "de acolo"- tern si mizer. Luminile sunt folosite perfect! Iarasi devin si ele personaje si marcheaza perfect actiunea, scenele, momentele.
Cantareata: Alina Craita in VIS
  Multe felicitari si masinistilor,
Ionel agasat de catre Niculina
"oamenii in negru", care "sunt pe felie" ca intotdeauna si nu au absolut nicio scapare in a manui tehnica.


  Acest spectacol este o chintesenta a intregii experiente a acestui teatru: capacitatea de a transmite puternic, dar si subtil, doar prin gesturi, decor, lumini si muzica perfecta (Razvan Alexandru Diaconu) aduna valorile inestimabile ale anilor de momente de arta in strada sau interior, impreuna cu puterea de a empatiza cu publicul si cu genialitatea gasirii locului perfect al fiecarui actor.


  Nu este ultima, nu am uitat-o: Alina Craita- rolul cantaretei Safta!
  Tot o "umbra", dar interactiva, care puncteaza si intervine parca din "off" exact la momentele oportune, trista si resemnata, gratios si complet impresionant de subtil jucata. Alina este o alta mare valoare intre toate aceste valori ale teatrului, intr-un rol care ar parea ingrat pentru ea, dar atat de potrivit si de bine realizat, incat nu face altceva dacat sa arate ca un mare artist isi poate crea orice!
  Bravo, Alina!

  Si, ca sa completam cum am inceput: DA MAESTRE! Iar mi-ai facut-o!
  Iarasi m-am indragostit de MASCA!
  Iar ai rupt barierele.
  Am avut senzatia ca vad un film mut in culori, de valoarea marilor filme ale "perioadei de aur", in care parca si orchestra era cumva langa sau sub scena.

  Multumesc. Uite, vezi, la doua zile dupa ce l-am vazut, tot impresionat sunt si tot il gandesc, il rumeg.
  Si nu am uitat nimic.

  Mergeti sa-l vedeti si sa radeti, sa va enervati, sa va indignati si...chiar sa plangeti. 
  Adica SA TRAITI.

Text si foto (scuze de calitate): *nemotoujours*


MAI MULTE FOTO AICI

  

2 comentarii: