22 februarie 2017

1129.Măsuri speciale luate de IGSU pentru intervenția în sprijinul populației care poate fi afectată de inundații


MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ


COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 25 din 22 februarie 2017
Măsuri speciale luate de IGSU pentru intervenția în sprijinul populației care poate fi afectată de inundații
În contextul creșterii temperaturilor, care favorizează topirea zăpezilor de pe versanți și a ghețurilor din albiile mai multor râuri din țară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea și limitarea eventualelor inundații ce pot fi generate.
Pompierii militari, alături de reprezentanți ai autorităților locale, execută misiuni proactive de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe monitorizarea cursurilor și acumulărilor de apă, precum și starea lucrărilor de apărare.
De asemenea, pentru a evita producerea inundațiilor generate de blocajele de ghețuri formate pe cursurile de apă, pirotehniștii din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență sunt pregătiți să acționeze pentru detonarea acestora și asigurarea scurgerii normale a râurilor.

DA PAGINA!
Având în vedere că în perioada următoare sunt preconizate și precipitații, care conduc la topirea stratului de zăpadă și pot produce efecte asupra populaţiei şi mediului, în judeţele aflate sub incidenţa atenționărilor meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor inundații.
Pentru asigurarea intervenției în sprijinul administrației publice locale și comunităților, la nivelul subunităților operative au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.
Dacă situația din teren o va impune, la nivelul inspectoratele pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.
Recomandăm cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.
Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu