Uneori se intampla si minuni! Chiar si pentru noi, astia mai tehnici si mai logici... Si minunile acestea te "lovesc" tare nu gluma, atunci cand se petrec!
Autorul povestii la "Retrotech", expozitia "Suntem Romania!"in maini cu un HC90 la care a lucrat ca proiect |
Ei bine, cum "Suntem Romania!" lupta pentru prezervarea acestei istorii a electronicii romanesti, dar si a produselor respective, "minunea" s-a petrecut zilele trecute la manifestarea numita "Retrotech 2.0", unde am expus si noi o parte din marea colectie pe care o avem in proprietate si grija, intalnind astfel cunoscatori de tehnica electronica, mai incepatori, mai avansati, dar si...UNUL DINTRE CEI CARE A GANDIT si A REALIZAT ELECTRONICA ROMANEASCA in curtea si pe plansetele ICE Felix !
"Felix" a fost o marca de prestigiu in tarile comuniste dar-culmea- cunoscuta si respectata si in cele capitaliste, chiar daca nu credeti! Un fanion al tehnicii "de varf", sau "high-tech" asa cum o numim astazi.
Foarte putine se stiu "indoor" despre aceasta firma de varf a Romaniei, de aceea cunoscandu-l am fost deosebit de incantat si l-am provocat sa ne povesteasca din viata sa profesionala si despre proiectele la care a lucrat.
Sa speram ca nu se va opri aici, la prima parte si ca ne va delecta cu cat mai multa "istorie nestiuta"!
(nemotoujours)
Numele meu este Alexandru Curtescu si in perioada 1984-1992 mi-am desfasurat activitatea in cadrul departamentului de proiectare din Intreprinderea de Calculatoare Electronice Bucuresti. A fost o perioda creativa, plina de satisfactii profesionale pentru un inginer tanar si entuziast.
In circa patru ani de zile am realizat, impreuna cu colaboratorii mei, un echipament care la acel moment (1988) era cel mai performant din clasa lui - terminal serial cu afisare color. Marea mea satisfactie a fost ca m-am ocupat de toate fazele prin care a trecut realizarea echipamentului, respectiv proiectarea interfetei de afisare (hardware), proiectarea circuitului imprimat pentru interfata de afisare, realizarea firmware-ului pentru interfata de afisare color (scris direct in assembler pentru microprocesorul Zilog 80, cu multe nopti nedormite), realizarea proiectului pilot (cu emotiile inerente – va merge/nu va merge, dar a mers!), realizarea seriei zero, omologarea seriei zero, punerea in fabricatie, suport pentru fabricatia de serie.
Autorul "la butoane" ,anii 80 |
Pupitru 1 |
Pupitru 2 |
Echipamentele au fost utilizate in dispeceratele automatizate din intreaga tara, principalii beneficiari fiind Dispecerul Energetic National, societatile din domeniul energetic (retele electrice / electrocentrale), Autocamioane Brasov, Neferal Bucuresti, Combinatul Siderurgic Galati, ICEMENERG Bucuresti, Mecanica Fina Sinaia, Grivita Rosie Bucuresti, Institulul de Cercetari Metalurgice Kiev.
Tin sa multumesc colegilor din Intreprinderea de Calculatoare Electronice Bucuresti, colegi care au facut posibila realizarea acestui produs:
.
.
-ing. Marian Costica (hardware),
-ing. Calin Constantinescu (software),
-sing. Dan Oancea (mecanica),
-ing. Mircea Brozici (coordonator proiect),
-ing. Traian Mihu (director tehnic).
povestea si foto din epoca (proprietatea autorului): Alexandru Curtescu,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu