. |
Si zau, cand traiesti printre oamenii care au facut si fac istoria aviatiei romane, de ce sa nu profiti a le da mai departe povestile, aventurile, realizarile, visurile?
Astazi doua carti de o calitate inestimabila, cu subiecte "de nisa", neatinse pana la scrierea lor decat in treacat sau doar episodic, realizate de catre un vajnic zburator :comandor de aviatie in retragere Alexandru Popa, noul Presedinte al ARPIA (Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aviatiei) Bucuresti - carti scrise cu mult suflet si cu multa pricepere:
1-"Cetatea cantemirista Breaza"- despre renumitul "cuib" de militari prahovean, liceul numit chiar si "Bastilia" de catre cei doritori de cariera militara, rampa de lansare multora dintre marile nume ale Armatei Romane.
2-"Ultimul zbor cu sotii Ceausescu" - o povestire complet altfel, cu detalii tehnice, organizatorice si discutii inca nelegate pana la aceasta carte care dezvaluie ceea ce mult timp nu s-a cunoscut si doar s-a speculat, banuit. De fapt o poveste "din interiorul nestiut".
Sunt lucrari de mare valoare istorica in primul rand, documentaristica, de nelipsit din raftul oricarui interesat de viata militara, nu doar de aviatie, dar si interesat de istoria adevarata, scrisa chiar de catre cei care au trait-o.
DA PAGINA!
Haideti sa cititi cateva cuvinte din motivatia scrierii fiecarei carti:
1-"Cetatea cantemirista Breaza"
. |
Colegiile Naționale Militare se numără printre cele mai prestigioase instituții de învățămînt din țară. Concurența a fost ântotdeauna foarte mare, peste șase candidați pe un loc. An de an promovabilitatea la bacalaureat a fost peste 98 la sută , în codițiile în care la nivel național s-a situat între 50 -60 la sută. De-a lungul aniilor, zeci de mii de elevi de învățământ au devenit ofițeri de toate armele, ingineri , profesori, economiști, magistrați, doctori, aviatori de renume.
În anul 1957 se schimbă denumirea Școlii Militare Medii „Dimitrie Cantemir” în Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de atunci . În anul 1960, liceul a fost desființat și a fost reînființat ăn anul 1962, urmând ca până în anul 1968, liceul să funcșioneze cu o durată a învățământului de doi ani. Cursurile desfășurându-se pentru clasele a X-a și a XI-a.
Începând cu anul 1968, anul când am intrat și noi, liceul se organizează pe patru ani, selecționând elevi din rândul celor care au terminat clasa a VIII-a.
............................. .............................. .............................. ............................
2-"Ultimul zbor cu sotii Ceausescu"
. |
Consider că acestă carte prezintă interes pentru cititorii de toate vârstele.
Sunt relatate trăirile unui pilot în misiunea de Sfânta zi de Crăciun 1989, zi în care au fost împușcați soții Ceaușescu și apoi, peripețiile pe timpul transportului cu elicopterul a trupurilor lor inerte, de la Târgoviște la București.
Sunt descrise, în premieră, unele misiuni cu elicopterul, executate de familia prezidențială înainte de 1989, în vizitele de lucru și la vânătoare, precum și tabieturile acestora.
Sunt prezentate, într-un stil direct, concis și clar, momente importante, unele în premieră, din perioada evenimentelor din decembrie 1989.
Și nu în ultimul rând, sunt prezente amintirile candide, reale și nealterate din viața și devenirea unui post militar.
În lunga timpului cărare,
Sunt bucuros c-am fost lumină.
. |
Am licărit putin , se pare,
Dar arderea a fost deplină.
Tuturor celor care în veacuri au trudit și au ostenit cu omenie și sfințenie asupra gliei noastre străbune, le închin restirea mântuitoare:
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ȘI VIAȚĂ FĂRĂ DE MOARTE!
Cartile puteti sa le comandati sunand la nr.de tel.:0745114431,
dl.cmdr.av.(rtr) Alexandru Popa
Foto, editare si redactare:
Victor Ilie,
Alex Stoian
Victor Ilie,
Alex Stoian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu