18 iulie 2021

2054. Clasarea rafinariei "Steaua Română" în ședință la Ministerul Culturii (partea 6)

 


  La solicitarea noastra (a  Asociației "Suntem România!") de clasare in Patrimoniul National a rafinăriei "Steaua Româna " Câmpina, in ziua de 28.05.2021  Ministerul Culturii a programat o ședința online cu acest subiect, la care delegatul nostru a fost prezent, desigur.

   Deoarece concluzii oficiale ale acestei sedințe inca nu au aparut public, facem cunoscut raportul colegului nostru delegat, cu privire la discuția care a avut loc. 

   Scurta informare privind participarea la sedinta Sectiunii de Evidența a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice din data 28 05 2021:


Participanți:

  • 6 membri ai Sectiunii Evidența, printre care d-na Hanna Derer (care a condus sedinta din partea Ministerului Culturii), dl. Sturdza (presedinte Ordinul Arhitectilor din Romania) .
  • Dl. Lorel de la TDG Energy (reprezentant proprietar Rafinărie).
  • Anghel Daniel, consilier tehnic voluntar al Asociației "Suntem România!"

    Durata: aproximativ o ora


     Am inceput prin a prezenta importanta rafinariei, conform celor spuse de Alex Stoian (Presedintele Asociatiei Cultural Educative pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric, numita pe scurt aici "Asociația" și "Suntem Romania!" )  in cea de a doua sedinta de la primaria Campina, apoi am prezentat motivele, in mare, pentru care dorim clasarea rafinariei istorice ("Steaua Romana").

     Am respectat cele 3 puncte principale discutate anterior sedintei cu colegii istorici membri ai Asociatiei noastre ("Suntem Romania!") si anume: sustinerea cererii de clasare, faptul ca ne ocupam in continuare de completarea dosarului si ca vom ajuta autoritatile guvernamentale si locale cu tot ceea ce putem intreprindelegal pentru o clasificare cat mai rapida,conform cererii depu clasare depuse anterior.

     Dna Berer a reclamat ca documentatia depusa nu i-a dat suficiente motive de a accepta cererea de clasare, dar conform informatiilor obtinute ulterior de la noi ca Asociatie si pe alte cai legale, si-a schimbata parerea.

    Au avut loc cateva discutii intre membrii comisiei, legate de chestiuni tehnice ale cererilor in general, fara importanta in ecuatia noastra.

Intre timp a intrat online si dl Lorel (nu a fost de la inceput, a motivat oarece probleme importante), care a expus punctul de vedere al proprietarului din care a fost de retinut ca:

  • Au in lucru un studiu de mediu pentru a stabili metodele de decontaminare a terenului si a cladirilor aferente, studiu care mai dureaza inca 2 luni, aproximativ si despre care  Asociatia noastra are cunostinta de la forurile competente,
  • Una dintre metodele de decontaminare a cladirilor, propusă de consultantii dânșilor (ai proprietarului-TDR Energy) este aceea de a demola cladirile (asta pana sa se afle de cererea noastra), apoi s-au propus alte metode, in cazul in care cladirile urmeaza a fi clasate in patrimoniu (!!!)
  • Proprietarul a insistat sa nu se faca legatura intre TDG Energy si firma care a participat la distrugerea fabricii istorice de hartie Busteni, (ocazie cu care am aflat ca d-na Berer s-a implicat in salvarea unor utilaje, cum ar fi Masina nr 5 de hartie, facuta in Austria in 1888, in 3 exemplare, acesta fiind ultimul care putea fi salvat. Din pacate a aflat prea tarziu, masina a fost data la fier vechi si nu s-a putut recupera).

   Au urmat diferite discutii pe temele de mai sus, dar care nu au adus informatii noi sau relevante pentru cazul in discutie.


   In concluzie, dl Stirbey a recomandat ca activitatea Asociatiei noastre, fiind declarata si inregistrata pentru actiuni de protejare Patrimoniu, sa se concentreze pe descoperirea si semnalarea in toata tara a astfel de situatii si a spus ca avem tot sprijinul dânșilor in clasarea cladirilor si a instalațiilor aflate in situații similare.

  Am insistat mereu pe faptul ca cererea noastra a fost depusa in conformitate cu cerintele legale (aprobate de dna Berer si dl Stirbey), de aceea n-am insistat pe comunicarea cu proprietarii, dar si pe faptul ca nu dorim blocarea activitații cuiva, ci doar salvarea prin introducerea in  patrimoniu a unor cladiri si instalații istorice, care vor fi considerate eligibile de catre Comisia de Patrimoniu.


   D-na Berer a precizat ca din punctul dânsei de vedere instalatiile, fiind fixe, pot fi incadrate la cladiri, legea avand o scapare in acest sens.

   Dl Stirbey a facut cateva precizari legate de indatoririle proprietarilor in momentul clasării, le-a prezentat cateva idei de utilizare a unor cladiri si altele. A mai propus înființarea unei comisie mixte, din care sa faca parte toate partile interesate, dar fara alte precizari.

   La final nu s-a dat nici o rezolutie, dar nici nu s-a spus cand se va da asa ceva sau daca se va da. 


 ing.Daniel Anghel, consilier tehnic voluntar al "Suntem România!"



 Acestea fiind spuse si asteptând inregistrarea oficiala a sedinței-daca există cumva- sau o rezolutie/concluzie, Asociația noastra are in lucru un dosar amplu cu documente istorice tehnico-economice care sa sustina clasarea rafinariei ad integrum ca sit arheologic industrial de valoare europeana, dar si valorificarea potentialului turistic, educativ, cultural si economic al  acesteia ca valoare istorico-tehnică de rang mondial, ce va putea transforma zona Câmpina într-o stațiune de factura unica in lume, pe masura valorilor deținute actual.
  Din pacate decizia de declanșare a acțiunii de clasare in Patrimoniu (de cercetare) incă intarzie la nivel de Direcție Județeană de Cultură Prahova, iar despre formarea unei Comisii pentru cercetare caz în care sa fie cooptați si reprezentanții nostri abilitați tehnic si competenți ca istorici si in conservarea Patrimoniului, membri voluntari ai Asociației "Suntem România!" inițiatoare a clasării, inca nu am fost informați.
  Asteptăm lucrând la documentarea dosarului mai sus menționat.
 
  

  AICI DISCUTIILE SI ACTIUNILE ANTERIOARE-DATI CLICK!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu