31 iulie 2021

2057. Magnetofon pentru piața din România: Unitra ZK 120 (Grundig TK 120) (colectiile noastre)

    Special inscriptionat in limba romana!
    Nu stiu ce contract a fost acesta si de ce astfel, pentru ca, desi am o vasta cunoastere a tehnicii acelor ani in Romania, pot spune ca nu am prea vazut nici macar la aparatura de laborator importata, sau industriala, indicatii inscriptionate in limba romana, chestia asta fiind foarte rara, darami-te pentru un produs de acest gen!

   Este un aparat "de larg consum", adica pentru folosit acasa, ori semi-semi-profi:  scoli, licee, institutii nespecializate in inregistrari si redari audio. De ce in limba romana???? Pentru mine, inca o enigma a comertului socialist in general si romanesc in special.

    In rest, aparatul fiind asa cum scrie si pe el, o licenta Grundig- firma cu care Unitra are o lunga experienta de colaborare in constructia de aparate cu banda magnetica si nu doar, ca si cu Thomson CSF.
     Prin anii '70 se gasea la vanzare in raioanele de electronice din Romania, in paralel cu B-urile firmei Tesla si ceva modele sovietice. Unitra erau preferate de multi pentru "genele" germane. Dar la aparitia pe piata interna a aparatelor Majak 201, mult mai fiabile, robuste, avansate mecanic si chiar mai fidele, usor-usor au fost preferate sovieticele. Oricum, importul de magnetofoane Unitra a fost sistat- nu stiu motivul, iar Tesla redus drastic odata cu aparitia sovieticelor Kashtan si Rostov, care au concurat glorios Tesla B115 si CM 130 ulterioare.
     Mai jos foto cu acest frumos aparat din colectia noastra:


.

Mai multe foto : 
        AICI
.
.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu