07 septembrie 2021

2084. Când "Cavalerii Cailor de Foc" scriu despre bidivii zburatori si bătăliile lor (Ianca 1951) - incă o cronică a d-lui lt.comandor(r) de aviație Gheorghe Ion Vaida

 

.

"Începuturile aviației militare reactive române-Ianca 1951 (un punct de vedere)"


    Cronicarii ce scriu direct din focul luptei sau cu bătăliile la care au participat  proaspete in memorie, au fost întotdeauna cei mai buni in consemnarea si prezervarea istoriei. Comandorul Gheorghe Ion Vaida este unul dintre acestia putini si avizati din plin a ne aduce in fața mintii istoria încă vie, trăită, luptată, inregistrată impecabil.
    Pilot de avioane reactive militare, om tehnic in acelasi timp, care consemneaza nu doar suruburile si lagarele unui motor, dar si litri de gaz ori minute, ore de zbor, azimuturi, altitudini, adica date tehnice si istorice importante pentru cei care sunt cu adevarati interesati de a studia o istorie complexa si de foarte putini stiuta, amanuntul fiindu-i litera de lege. In acelasi timp cronicarul nostru nu uita omul- colegul, camaradul, eroul din umbră, care ori este cavaler călare, ori mândru scutier (tehnic/mecanic ("unsuros"), controlor de zbor ori simplu comandant de gardă.
   Domnul lt.comandor comite încă o cronică de mare valoare informațională scrisă cu subiecte tratate "indoor", punând in pagină in modul sau milităresc direct, clar si fără abțibilduri, care efectiv captivează iubitorul de istorie nu doar aviatică, scrierea sa având darul incontestabil al obiectivității si al realismului pur.
   Recomand din plin cartea in discutie care este realizată nu doar de catre un iubitor de istorie, ci de către un trăitor de istorie. Pentru aceasta, accesati linkul profilului

.

.

 sau de facebook:

Gheorghe Ion Vaida





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu