16 septembrie 2022

2292. Si Spania alege NSM (ca înlocuitor al Harpoon)

Kongsberg NSM
Mock-up NSM la BSDA 2022
(foto "Suntem Romania!")
   Marina spaniolă devine cel mai recent client al NSM. Rachetele vor fi montate la bordul fregatelor F-100 și F-110 .
   Spania alege racheta Naval Strike Missile ca înlocuitor al Harpoon
   Marina spaniolă (Armada Española) a confirmat pentru Naval News că a ales racheta Naval Strike Missile (NSM) de la Kongsberg ca înlocuitor pentru vechile rachete anti-navă Harpoon.
   Contactată de Naval News, Marina spaniolă a confirmat selectarea rachetei anti-navă norvegiană proiectată de Kongsberg Defense and Aerospace. Departamentul de comunicare al Marinei spaniole a adăugat:

 
Mock-up NSM la BSDA 2022
(foto "Suntem Romania!")
 "Decizia a fost luată în cadrul unui grup de lucru organizat pentru a decide între rachetele de generația a patra și a cincea. Au fost luate în considerare diferite aspecte, cum ar fi capacitățile operaționale, capacitatea de supraviețuire, întreținerea etc."   Spania devine astfel cel de-al 9-lea client al rachetei de atac naval, alăturându-se marinei militare din Norvegia, Polonia, Malaezia, Germania, Statele Unite (atât pentru US Navy, cât și pentru USMC), România, Canada și Australia.

   Naval News înțelege că trei rachete au fost în competiție: NSM de la Kongsberg, Exocet MM40 Block 3c de la MBDA și Saab RBS 15 Mk3+.

   Potrivit Marinei spaniole, rachetele de atac naval vor fi montate pe două clase de nave:

- fregatele din clasa F-100 Álvaro de Bazán, în urma actualizării lor la jumătatea ciclului de viață.
- viitoarele fregate F-110

   În ceea ce privește livrările, Marina spaniolă a explicat că "Ne așteptăm să primim [noua] rachetă cu mult timp înainte [înainte ca] racheta Harpoon să fie retrasă din serviciul activ în jurul anului 2030".

   "Am primit confirmarea din partea Marinei spaniole că au selectat NSM ca rachetele sol-sol care vor fi echipate pe navele lor. Baza de clienți NSM este în creștere rapidă, iar Marina spaniolă va fi cel de-al 9-lea client care selectează Naval Strike Missile" a declarat Øyvind Kolset, EVP Missile Systems, Kongsberg.

   Racheta Naval Strike Missile este o armă de atac de precizie cu rază lungă de acțiune, care caută și distruge navele inamice la distanțe mai mari de 100 de mile marine. Utilizează navigația inerțială, GPS și de referință a terenului, precum și o orientare în infraroșu imagistică (cu o bază de date a țintelor la bordul rachetei).

   NSM este un sistem foarte flexibil, care poate fi lansat de pe o varietate de platforme împotriva unei multitudini de tipuri de ținte navale si terestre.

   Designul celulei aeronavei și raportul ridicat dintre propulsie și greutate conferă NSM o manevrabilitate extrem de bună. Racheta este complet pasivă și și-a dovedit excelentele capacități de a trece pe mare, iar cu manevrele sale  terminale avansate, va supraviețui apărării aeriene inamice. Recunoașterea autonomă a țintelor (ATR) a dispozitivului de urmărire asigură detectarea, recunoașterea și lovirea țintei corecte, pe mare sau pe uscat.

   NSM este o rachetă anti-navă de generația a cincea, produsă de Kongsberg și gestionată în SUA de Raytheon. NSM a atins capacitatea operațională inițială pe fregatele norvegiene din clasa Fridtjof Nansen și pe corvetele norvegiene din clasa Skjold în 2012. Este, de asemenea, utilizat de marina poloneză (baterii de apărare de coastă) și a fost selectat de către marinele militare din Malaezia, Germania, Canada, România și Australia. NSM a fost, de asemenea, selectat în 2018 ca fiind câștigătorul competiției pentru sistemul de armament peste orizont al Marinei SUA (OTH WS) și de către USMC în 2019. Denumirea sa pentru Marina SUA este RGM-184A NSM Block 1.

DATE TEHNICE
Viteză: 0,7 - 0,9 Mach
Greutate: 407 kg (897 lbs)
Lungime: 3,96 m (156 inch)
Multi-misiune: Ținte maritime și terestre
Raza de acțiune: >100 nm
Receptivitate: Planificare rapidă și automată a misiunii - timp de reacție scurt
(traducere Cook Comm.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu