11 aprilie 2013

040. A fi in NATO : Dulceata miraculoasa a unei umbrele a lenesilor? Sau............... (partea II-a , cea economica)


   Dupa cum am promis, continuam discutia inceputa AICI IN PARTEA a I- a cu privire la cat de confortabila este umbrela NATO si ce practic , economic si eficient in caz de rezbel devine statul linistit sub ea.
   Nevrand sa supar pe nimeni, sigur deja am aprins ceva spirite ,bine ca nu se manifesta pe aici prin pajistea noastra.Sau rau ? Pentru ca a lua atitudine si in aceasta privinta, pro sau contra ,denota maturitate atat economico-financiara cat si patriotica. Sau lipsa maturitatii...
  Crede oricine ce vrea, eu incerc sa fiu echidistant , chiar daca prezint problema dintr-o latura neconforma cu politica actuala.Sau cu ceea ce credem ca ar fi politica.
  Spor la citit !


  Deci si prin urmare azi ne vom ocupa de componenta economica a acestei umbrele :

  1.  mananca resurse industria de armament a unei tari daca este DE STAT sau PARTICULARA ?

  2.  poate aduce aport la P.I.B.?

  3.  poate aduce aport la dezvoltarea cercetarii tehnice si implementarea de noi tehnologii?

  4.  produsele industriei militare daca nu aduc beneficiu financiar sau sunt de fapt mai scumpe si se vand catre terti mai ieftin ajuta sau nu economia ?


  Nu doar acestea ar fi intrebarile care ne macina dinainte de intrarea in NATO , dar pe langa ele pe care le voi considera linii directoare , le vom aduce si pe celelalte.

  Raspunsuri - de-s clare sau nu, cititi-le si comentati-le.

  1.  Indiferent daca este de stat, particulara sau cu participatie de colo si de colo , este o INDUSTRIE de fapt ca oricare alta si este eficienta ,rentabila , daca este condusa de oameni cu cap si cu chef de munca.!!!
 
      In anii 90 uzina de avioane Antonov ,nemaiavand comenzi militare o daduse rau de tot pe daiboj,adica pe vorba lor, iesisera la sfecla.
      Avand tehnologii si utilaje performante in prelucrarea aluminiului si a aliajelor pentru aviatie, a descoperit o nisa in aprovizionarea pietei de larg consum cu niste produse mai...casnice. Nu radeti, ca ar fi fost bine sa se ia si la noi, credeti ca la ei nu a fost mare hai pe treaba asta?
     Ei oameni buni , vorbesc de...cratiti si alte ustensile de bucatarie !
     Vedeti ca radeti?
     Dar stiti ca asa s-au mentinut si au dezvoltat pe urma gama din cate stiu si cu aragaze (masini de gatit )?
     Dar stiti ca apoi au inceput sa fabrice troleibuze?
     Veti spune ca nu este o companie doar de avioane militare.Da ! Dar uzina din Kiev numai avioane militare fabrica aproape. Ce sa mai spun ca in anii 90 si piata civila se dusese de rapa !
     Dar azi compania are peste 10.000 de angajati si din 1994 au dezvoltat o gramada de modele noi si pe nise, dar si clasice. Si...este " state owned "!

     La noi da, TOATA industria a mancat resurse !
     Din varii motive , insa cea militara a mai avut unul catastrofal : interdictia de a dezvolta piete si produse pe piata civila !
     Stiati asta?
     Stiati ca uzine de la Carfil la Electromecanica sau Plopeni  pana la Moreni proiectau si realizau chiar prototipuri de diverse chestii pentru piata civila - iar aduc vorba de minitractorasul agricol pe care l-am vazut in '96-'97 ca nu mai stiu intr-o hala la Plopeni - dar nu numai ca nu erau promovate  dar .... ce sa zic mai mult?
     Cine le-a taiat mainile si picioarele si pe urma a inceput sa urle " MERGI !" dupa care sa spuna : " VEDETI DOMNILOR SI DOAMNELOR , NICI MACAR NU SE MAI POT TARAI !"???
     Cine a dat legea cretina de i-a tinut in somaj tehnic ani si ani sub motivul ca nu pot fi disponibilizati pentru ca doamne-fereste pot fi necesari la o adica , iar de plecat in alte parti nu aveau voie ca .... stiu prea multe secrete de fabricatie si proiectare ??? Daca nu stiti chestiile astea ,intrebati fericitii pensionari de azi care inebuneau in somaj tehnic cu o indemnizatie mizera si interdictia de a lucra in alta parte.

    Astfel s-au mancat resurse oameni buni, bani aruncati pe apa sambetei, in bataie de joc !
    Plus sume imense pentru conservari.
    Care conservari...Nu am chef sa vb si de astea.

    Deci si prin urmare :

   - industria de armament teoretic chiar daca este considerata  specifica , practic este flexibila din startul conceptiei sale si inevitabil pe gama de produse militare poate fabrica oricand ceva pentru piata civila - derivat sau nu, datorita dotarilor.
   - ca orice afacere, chiar de-i a statului, aduce profit daca -ti cauti piata si gasesti ce produse poti fabrica in paralel.
   - comenzile militare nu sunt obligatorii pentru sustinerea sa ori chiar pentru a aduce beneficiu !
   - specifice ar fi rachetele - dar se fac si antigrindina si piata-i mare pentru ele, ori in aceeasi fabrica se pot executa pentru terti lucrari de finete si precizie , specifice ar fi cartusele - dar astea se vand ca tamaia si lumanarile la parastase , specific ar fi armamentul individual - dar...uite ca s-a gasit ! merge si la civilii vanatori sau sportivi , asa ca si ce-i specific , ori are ce sa faca si altceva, ori deja merge !
   - nu conteaza daca-i de stat sau particulara ! dar daca esti capabil sa o dai pe brazda , de ce naiba sa nu beneficieze si statul de ea ca proprietar si sa-i intre naibii direct bani ,nu doar storcand la infinit taxe si impozite dintr-o amarata de economie particulara si niste prapaditi de pensionari ?

   Concluzia 1 :

  O TINEM S-O ADUNAM LA VIITOARELE PUNCTE.

  Va las sa va ganditi la aceasta prima intrebare de plan economic si va astept sa dati cu mine de pamant .


                                   raspunde pentru ceea ce a scris :

                                      - nemotoujours-

 

2 comentarii:

  1. Corect Nemo!
    Faza nasoala este cand se va dori ca aceasta industrie sa produca pe domeniul in care e chiar specializata! Si cand nu va mai fi cu cine!

    Solutiile de repunere pe picioare sunt simple si evidente. Doar cine nu doreste sa o faca, in mod expres, nu va reusi!

    RăspundețiȘtergere