01 iulie 2013

138.Blestemul romanului plecat din tara? Claudiu Crulic - sa mori plin de viata...Film - document

Daniel Claudiu Crulic
    Daniel Claudiu Crulic a devenit simbolul indolentei si indiferentei statului roman fata de cetatenii sai, mai ales iesiti din granitele sale. Acest caz in care un tanar roman acuzat pe nedrept de furt in Polonia si condamnat , moare in inchisoare facand greva foamei, neluat in seama de cei care il reprezinta si ar trebui sa-l apere, doar Avocatul Poporului reactionand de abia la...UN AN SI JUMATATE DE LA MOARTEA ACESTUIA !!!
    Nu vrem sa prelucram acest caz, nu avem de gand sa mai dam cu barda in nimeni, dar vi-l aducem la cunostinta - celor ce nu stiati - o situatie dovedita ca a nu fi singulara, fiind poate - pentru moment - cea mai tragica mediatizata.
    Va prezentam aici si filmul animat, un film crud si realist, o poveste a unei sitiuatii de necrezut.

    Filmul a primit numeroase premii internationale, atat pentru latura artistica, dar si pentru realism.

   Va rugam cititi mai jos si priviti:


- nemotoujours - 

   Documentarul Crulic – Drumul spre dincolo spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei şi abandonat de toată lumea, până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte, însă, drama cu un umor proaspăt, care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp.


   Narat de actorul Vlad Ivanov, Crulic – Drumul spre dincolo a primit Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animaţie, distincţie echivalentă unui Oscar pentru animaţie, dar şi multe premii în alte festivaluri, printre care: Premiul Special al Juriului Drepturilor Omului la Istanbul IFF, Marele Premiu la Gdansk Doc Film Festival, Premiul Special al Juriului la Gdynia Film Festival, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Animator (Poznan), Premiul Festivalului (Sopot), Premiul pentru cel mai bun Regizor la festivalul Mlodzi I Film, Cabrito de Plata – Cel mai bun film de lungmetraj la Monterrey (Mexic), Premiul Special al Juriului (Siver Dolphin) la Festroia, Cel mai bun film la Milwaukee Film Festival, Premiul Special al Juriului la Se-Ma-For Film Festival, SILVER PUMA Award pentru cel mai bun regizor FICUNAM – Mexic, Premiul publicului FICUNAM – Mexic.
Claudiu in greva foamei - 26 de kg la 33 de ani

   Filmul obţinuse în 2011 Menţiunea Specială Don Quijote la Locarno, Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, premiul special al Juriului Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia. La Cottbus (Germania) i-a fost acordată Menţiunea specială a juriului internaţional şi Premiul ecumenic Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), dar şi Premiul pentru cel mai bun documentar românesc, oferit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra, de la Sibiu. (Sursa: Cinemagia)

 



2 comentarii: