08 iulie 2013

145.URAAA ! Rusia prietena noastra ne lasa sa ne unim !!! Dar tezauru' ?

Fișier:Basarabia.jpg
1



Un bun politician de-al nostru este plecat de ceva zile la Moscova pentru...Pentru mai multe chestii, printre care cica cea mai importanta, asa zic nenii de acolo si de aici, ar fi "rezolvarea unor probleme privind investitorii si investitiile rusesti in Romania" - citat aproximativ.
Nu se spun prea multe si nu se face tam-tam pe tema asta, dar mai multe chestii transpar din aceasta vizita ce se pare este de mult pregatita si de ai nostri si de ai lor.
Dar noi aici, putem sa presupunem unele chestii care mai mult sau mai putin ar cam fi motivul acestui drum, printre care si afirmatia aparuta pe media, cum ca Romania si Republica Moldova ...s-ar putea uni !
Hai sa dezvoltam putin subiectul.

DA PAGINA,



De ceva ani, fosti sau actuali oficiali basarabeni plus o masa substantiala de cetateni de dincolo de Prut organizeaza frecvent conferinte, seminarii, tot felul de manifestari in Tara Mama pentru prezentarea Moldovei si demonstrarea vointei de unire a fratilor de dincolo, manifestari care in marea lor majoritate nu au fost luate in seama nici de media romana nici de catre politicieni, fiind facute ( se pare ) practic in van.

Socat de "rezistenta"politicului din Romania la aceasta ampla desfasurare de forte, am intrebat pe unul dintre marii luptatori basarabeni pentru aceasta unire, om care a condus primul guvern liber din Republica Moldova , ce crede despre reactia inexistenta a acestora si despre cum vad dansii problema Transnistriei in contextul unei uniri.
Acesta mi-a spus ca important este ca romanii de aici sa doreasca si sa inteleaga faptul ca o astfel de miscare nu va costa atat de mult cum se presupune economic Romania, in acelasi timp fiind benefica pe toate planurile, cetateanul de rand trebuind sa inteleaga faptul ca a sa vointa poate trece peste politic si interesele sale si ca se bazeaza pe el in primul rand si pe patriotismul sau, iar " problema Transnistriei "este problema noastra, care se va rezolva simplu apoi, oamenii de acolo stiind ce vor si ce sa faca".
In fond, are dreptate, dar cetateanul roman din U.E. vrea?
.
Sa revenim la vizita in curs.
Este foarte interesant cum dintr-odata investitiile rusesti " au probleme " la noi...
Daca stam sa ne gandim bine, Lukoil cu pleiada de "puiuti", firme dezvoltate pentru deservirea si bunul mers al firmei mama, o duce foarte bine si s-a dezvoltat excelent pe teritoriul romanesc , iar Gazprom a intrat cu brio in economia romaneasca achizitionand actiuni OMV si planuind sa preia toata activitatea de distributie a acestuia in teritoriu, plus proiectele de concesionare, de exploatare si comert ale altor firme rusesti - sa nu uitam si de fabrica MAZ din Resita, care a furnizat flote de autobuze oraselor noastre - nu vad vreo problema decat...rediscutarea unor termeni economici mai avantajosi pentru partenerii rusi in contextul viitoarelor afaceri cu U.E. tranzit Romania si de asigurare a caii libere a investitiilor si comertului cu Rusia prin prisma unificarii!
Sa nu uitam ca in Basarabia investitiile rusesti ori ale statelor din fosta URSS domina si in lumina unei schimbari atat de radicale, numai un guvern nebun nu ar negocia avantaje si certitudini economico-financiare.
Pana la urma trebuie sa fii prost sa nu intelegi ca o Romanie unificata cu o Moldova in care Rusia are infipt un pinten puternic, nu va fi un avantaj enorm pentru accesul Rusiei la piata U.E.!
.
S-a spus ca acest drum este facut si pentru a se discuta situatia tezaurului...
Este posibil.
Poate ca sa uitam de el...
Ce mai vreti de la un tezaur lasat acum aproape 100 de ani, recuperat in proportie de 10% sau nici atat si care sigur a duduit prin economia sovietica inca demult ori a realizat averi personale ...bunicilor politrucilor?
S-o lasam balta ! 
Poate asa, de imagine, vom mai vedea un tablou sau o statuie inapoi, hai cate zece, dar in rest...sigur renuntarea oficiala la el va fi unul dintre costurile acestui act numit unire...
Peste toate, daca acestea sunt scopurile vizitei din aceste zile, nu este rau.
Un partener economic devenit astfel aproape direct ,cum este Rusia nu poate decat sa ne ajute economia gafainda - sa nu uitam ca pe rusi criza ii doare undeva - iar recuperarea unui teritoriu care a dovedit ca nu moare chiar intr-o situatie economica atat de crancena nu va costa sa ne sperie, moldovenii aratand prin cei care sunt aici si muncesc ori invata ca sunt de o calitate de exceptie, silitori, muncitori si foarte modesti , deci aceste premize nu pot aduce decat o inviorare economica iar politic Romania va deveni mai puternica, ajungand acolo unde a mai fost si rau nu-i fuse: la medierea economico-politica a portii de est a Europei, acum intr-un context mult mai favorabil, avand in sfarsit si suportul - speram in continuare - al U.E.
.
Deci, oameni buni, nu va mai fie frica: Rusia nu are motive de a pune armata pe noi !
Chiar ii convine aceasta unire si hai sa o facem!
Daca...
Nu daca politicienii in sfarsit au ce le trebuie in pantaloni si trec peste tampaniile lor, ci daca va aduceti aminte de ce insemna Romania Mare si oamneii de dincolo de Prut, care multora dintre noi le sunt rude inca de  dinainte de Burebista.
Ei o vor si o sa-i coste enorm financiar si pe ei, dar isi asuma responsabilitatile, asa cum au strans din dinti si germanii din fosta Democrata, mai mult ca Federalii !
Deci?

Completare din media romana :

"In urma cu nu mai putin de o luna, Romania a primit vizita sefului spionajului rusesc, Nicolai Patrusev,prezenta ce a ridicat mari semne de intrebare nu numai in randul specialistilor in chestiuni de securitate internationala..."

EI?
În urmă cu mai puţin de o lună, România a primit vizita şefului spionajului rusesc, Nikolai Patruşev, prezenţă ce a ridicat mari semne de întrebare în rândul specialiştilor în chestiuni de securitate internaţională.

Citeste mai mult: adev.ro/mplpgn

În urmă cu mai puţin de o lună, România a primit vizita şefului spionajului rusesc, Nikolai Patruşev, prezenţă ce a ridicat mari semne de întrebare în rândul specialiştilor în chestiuni de securitate internaţională.

Citeste mai mult: adev.ro/mplpgn
În urmă cu mai puţin de o lună, România a primit vizita şefului spionajului rusesc, Nikolai Patruşev, prezenţă ce a ridicat mari semne de întrebare în rândul specialiştilor în chestiuni de securitate internaţională.

Citeste mai mult: adev.ro/mplpgn

- nemotoujours -


9 comentarii:

  1. Ca om ce am calatorit in Republica Moldova si Ukraina pot spune cu siguranta doua lucruri:
    -cei din basarabia isi doresc cu ardoare sa vina ,nici nu viseaza o alipire,in Romania.Este visul lor de veacuri,isi pastreaza limba cat pot,slujbele bisericesti..
    -despre Moldova este altceva...Ei se considera ,chiar cu mandrie moldoveni,iti vorbesc in rusa,desi stiu romaneste,si cauta spre Moscova afirmarea,nu au nicio treaba cu Romania,ba chiar au o angoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. NU INTELEG:NU VORBIM DE ACELASI TERITORIU?
    BASARABIA SI REPUBLICA MOLDOVA SUNT SEPARATE?
    PRI TE REFERI LA BUCOVINA UCRAINEANA?

    RăspundețiȘtergere
  3. Владею русским и румынским венграм

    Dupa atatia ani in care a disparut romanismul lor e normal ca se simt stanjeniti. Ca vorbesc si rusa e alta normalitate atat timp cat au fost siluiti sa-si insuseasca limba. Sa nu uitam ca ne sunt frati buni.
    Eu cred ca vrabia Mihai Viteau si nebunul balamuc. NU cred ca apuc sa vad ziua in care ne plimbam prin Chisinau, parte din Romania. Vreau asta dar...

    RăspundețiȘtergere
  4. subiectul fiind ca da sau nu ori anul asta sau la calendele grecesti?
    Serios acum, nu cred asta decat daca mai aflu ca exista si un plan de rezerva din partea rusilor. Partea cu economia nu ma incalzeste deloc. Istoria a aratat ca rusii vin si cer si noi le oferim. Stii cum era. Ei vin sa ne suteasca graul si noi le dam porumbul. Cam asa e treaba cu rusii.
    Deci pe ce punem pariul?

    RăspundețiȘtergere
  5. Singurii care doresc reunirea cu România sunt cei cu afaceri si interese in țara noastra! Oamenii de rand chiar si tinerii nu prea doresc ca sa ajunga regiune sau voievodat in România! Cred ca le convine situatia actuala, aceea a vitelului care suge la doua vaci! Daca se va face un referendum national pe tema reunirii, daca nu numara voturile o Roberta Anastase varianta moldoveneasca, rezultatul va fi NET!

    RăspundețiȘtergere
  6. LASATI PROPAGANDA. MOLDOVENII VOSTRI DRAGI S-AU SIMTIT SI SE SIMT BINE SUB CIZMA RUSEASCA. INTII SA NE REZOLVAM PROBLEMELE NOASTRE, DUPA AIA SA NE GINDIM DACA UNIREA CU BASARABIA AR FI POSIBILA. NOI SINTEM APROAPE LA NIVELUL SOMALIEI SI VORBIM DE CE? AVEM NEVOIE DE SI MAI MULTA SARACIE DIN IMPORT, ELEMENTE NEGATIVE? EU UNA, NU, POATE FANATICII DA.... IN ACEST CAZ AR TREBUI SA IA LA EI TOATA PLEAVA BASARABIEI, NU, CA DOAR AM VRUT UNIRE, UNIRE S-AVEM. ECONOMIA LA PAMINT, INDUSTRIA 0, EDUCATIA 0, DAR VREM UNIREA CU BASARABIA CA E IN "TREND", RESTUL NU CONTESTE....

    RăspundețiȘtergere
  7. TEZAURU' O SA-L VEDEM LA PASTELE CAILOR. NE-A DURUT IN C.... ATITA VREME DE EL, ACUM, GATA, VREM AURU' INAPOI, A DAT PATRIOTSMU' PESTE NOI.... SA DORMIM, CA DORMIM BINE....

    RăspundețiȘtergere