05 august 2013

176.Sa nu mai plangem! Aviatia militara romana chiar lipsind, a fost langa noi.B.I.A.S.2013 - a treia parte



Zburatorii "Albinutelor baltice"-"Baltic Bees"-pe faimoasele L39 


  A sosit momentul sa postam filmul Anei-Maria, primul din cele doua despre aceasta manifestare.
  Si sa debuteze...Kinezoaica, noua noastra colaboratoare, adoptata chiar la B.I.A.S.,unele dintre foto fiind si ale ei.
  Am hotarat sa cuplam acest film cu povestea ei, pentru ca este ceva deosebit sa vezi un sir de evolutii superbe dupa povestea unui spectator pur si simplu, beneficiarul cel mai castigat al unor astfel de competitii.
  In film veti vedea pe cer si pe sol ,foarte aproape, pasarile ce ne incanta visele .
Partea intai a acestei serii :AICI 
Partea a doua                  :AICI

DATI PAGINA SI BUCURATI-VA !




    Sambata, 27 iulie, a fost una din zilele speciale ale acestui an. Imi doream de mult timp sa mai merg la un meeting aviatic. Nu mai fusesem de mic copil si inca mi-a ramas in suflet, de atunci, bucuria aceea cand avioanele fac un looping, se invart in aer sau cad in gol... Imi era dor! Si iata-ma cu ochii inaltati spre cer si cu zambetul larg, prezenta la BIAS 2013. M-am dus cu niste asteptari, dar care mi-au fost depasite inca de la intrarea in zona special amenajata pentru event. Am ramas placut surprinsa sa vad expozitia de avioane, absolut deosebite. Descopar cu bucurie un B25 cromat.... superb!!!  „La brat” cu o masina de epoca, eleganta si impozanta (Jaguar E Type model 1962! N.r.) si care parca te si facea sa iti imaginezi momentul acela cand cobori din ea si te asteapta sa te ridice la cer acel avion superb si un pilot mai ceva ca Tom Cruise din „Top Gun”.
1
   Hai ca deja delirez... Dar in realitate, cam asta e senzatia pe care o ai cand te afli printre atatea avioane, planoare, elicoptere si cand printre ele mai zaresti o pereche de ochelari „aviator” purtati cu mandrie de un pilot. Pentru pasionatele de aviatie, senzatia e unica.

 Cu toate astea, adevarata senzatie incepe atunci cand auzi motorul avioanelor care se afla deja in zbor. Cand le vezi ce frumos mangaie cerul, cum fac tot felul de figuri acrobatice. Cand te uiti la ele acolo pe cer, ai impresia ca sunt niste avioane de hartie frumos colorate care plutesc duse de vant... si cand le vezi pe pamant iti dai seama ca sunt adevarati mamuti. Asta inseamna maiestria pilotilor aflati la mansa acestor avioane. Stiu sa faca sa para totul mai simplu si mai usor decat este in realitate. Cand te uiti la ei cum se invart in aer, ai impresia ca si tu poti face asta.


   Ce mi-a ramas din prima parte a zilei: mult soare si o caldura nimicitoare, dar care au fost umbrite total de maretia celor care au evoluat pe cer. In momentul in care am vazut primul avion pe sus, am uitat de tot. Vreme de 5 ore, am ignorat orice tentativa a soarelui de a ma arde, orice senzatie de sete si m-am lasat dusa pe valurile adrenalinei care a crescut de la un moment la altul.
3
2
De la „Vulturii Tricolori” si „Hawks of Romania”, la „Baltic Bees” sau „Iacarii Acrobati” si Juris Kairys, nu avea cum sa imi mai pese de ceva. Absolut fantastice toate echipele, care au dat tot ce au avut mai bun sa faca lumea sa se simta bine si sa plece cu gandul ca a trait o zi memorabila. Despre piloti nici nu stiu ce sa mai spun. Mi se par niste magicieni ai aerului. Ceea ce fac oamenii acestia acolo sus pe cer, nu putem face noi aici pe pamant. Insasi simplitatea aparenta cu care fac toate acrobatiile le dovedeste maiestria si se simte pasiunea si
6-Kairys
bucuria cu care o fac. Sunt frumosi, sunt cei mai buni, o fac cu pasiune si se vede asta. Avioanele par a fi de jucarie in mainile lor. Despre avioane, ce sa zic... splendide. As sta ore in sir sa le admir, uneori sa le mangai, sa le studiez in cele mai mici detalii... sunt o minune a tehnicii, creata de mana de om.





    Recunosc ca pentru prima data in viata mea am vazut un planor. Am ramas minute bune uitandu-ma la el si imi imaginam cum e sa plutesti cu el in aer... De nedescris! Si am avut si norocul sa il vad plutind cu un planor chiar pe Campionul Mondial la Planorism, italianul Luca Bertosio. Al naibii de frumos! :)

4-Boeing 737 si "Vulturii Romaniei"
  Tot dimineata, am vazut un Boeing 737, din flota Tarom-ului, valsand pe cerul din Baneasa, avion pilotat de Adrian Preda, un pilot deosebit. Din cate am inteles, este atat de bun incat poate intoarce Boeing-ul cu capul in jos. Poate la BIAS 2014 e vedem si pe asta. Pe cat de mare era, pe atat de usor a parut... parca era o lebada. Urmata si de puii ei, cei de la „Hawks of Romania”, o imagine deosebita pe cerul Bucurestiului. Nu pot sa uit nici de B25-ul al celor de la „Flying Bulls”, care a facut niste curse extrem de frumoase, dar destul de rapide... uneori greu de prins... macar pentru o fotografie.


 
5-Alfa Jet-ul "Flying Bulls"
Ceea ce s-a intamplat in prima parte a zilei nu prevestea cu nimic minunatiile ce vor avea loc dupa-amiaza, cand lumina soarelui devine extrem de prietenoasa cu norii, facand sa para si mai frumoase avioanele. E superb sa vezi doar cum se oglindeste soarele in fuselajul avioanelor, care par niste scantei gata sa aprinda cerul.




   Si chiar asa a fost. Dupa ce toate echipele de dimineata s-au perindat din nou prin fata noastra cu numere la fel de spectaculoase, ne-au multumit ca am venit in numar asa de mare sa ii admiram, dupa ce „Flying Bulls' cu Alphajet-ul a reusit sa alunge furtuna, s-a incins atmosfera. Si cerul si pamantul s-au aprins la propriu, nu numai la figurat. Parasutistii de la Aeroclubul Romaniei au brazdat cerul cu artificii
8
si cu niste costume frumos luminate de becuri multicolore. Aratau ca niste licurici. A urmat nebunia... „Air Bandits”! Evolutia „Iacarilor Acrobati” insotiti de Jurgis Kairys a produs explozii pe bune, dar si de aplauze din partea spectatorilor. Pamantul a ars la propriu, explozii una dupa alta, looping-uri, urmariri in aer. Eram ca pe campul de lupta. A fost un delir la final. Toti cei care au zburat pe cerul din Baneasca pe 27 iulie au meritat pe deplin aplauzele indelungi ale publicului. 
  


7-Parasutistii
     Chiar vroiam sa spun de public. Mi-a placut foarte mult sa vad parinti care isi aduc copiii sa vada
9-Nebunia "Iacarilor"
avioanele si le arata ce inseamna frumusetea zborului. Si ce mi-a placut a fost sa vad ca e atat de multa lume pasionata de show-uri aviatice. De la mic la mare, de la cei mai tineri pana la cei mai in varsta.


      



   E frumos ca se intampla asta pentru ca acesti cavaleri ai aerului merita pe deplin atentia, admiratia si respectul nostru pentru ceea ce fac si modul la care o fac. Sunt convinsa ca sunt multi copii care dupa ziua de 27 iulie vor dori sa devina piloti. Si parinti care vor dori ca pe ai lor copii sa ii vada facand asemenea minunatii pe cer. Am un respect deosebit pentru toti aviatorii care inca mentin aprinsa flacara pasiunii pentru aviatie.


      Si uite asa a fost la BIAS 2013 – maretie, pasiune si un strop de nebunie.


- Kinezoaica -



NU FUGITI !!!! Urmeaza filmul, primul din cele doua, realizat de Ana-Maria !
Va rugam sa aveti rabdarea de al urmari, pt.ca surprizele din el merita!
 

4 comentarii:

  1. Felicitări,Ana Maria,pentru deosebita prezentare făcută, prin articol şi film, unui eveniment drag sufletului tău, ,,BIAS 2013 – maretie, pasiune si un strop de nebunie''.Frumos, interesant, emoţionant.Felicitări,nemo toujours pentru publicare.

    RăspundețiȘtergere
  2. MULTUMIM DIN SUFLET,DAR...CINE ESTI???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt doinamariana.Nu ştiu ce profil ar fi trebuit să selectez pentru a/mi dezvălui identitatea.

      Ștergere
    2. PAI....SA TE LOGHEZI CU ACELASI NICK NAME.BINE AI VENIT AICI DRAGA PRIETENA!

      Ștergere