1

      Vine o vreme ,cand amintirile-n trecut incearca sa ne cheme ,si sunt amintiri care inving timpul.In aceasta vara am rasfoit multe file din ''Cartea vietii''si m-am oprit la pagina numarul  noua . Era pe la 1966,demult ,tare demult .Cine-si mai aminteste de acele timpuri ? In acea vara ,din acel an ,am ajuns pentru prima data in Bucuresti .Nerabdatoare si emotionata nu dormisem mai deloc in noaptea plecarii ,iar dimineata  destul de devreme am urcat in trenul personal ,care ducea direct la capitala . Pret de aprox. opt ore am asteptat cu sufletul la gura momentul sosirii .Nu-mi amintesc mare lucru din Gara de Nord ,amintirea mea se focalizeaza pe celebra Piata Victoriei si Guvern .Coborasem dintr-un troleibus ,care-si continua traseul pe b-dul ,fost Ana Ipatescu ...Piata Romana ...general Magheru. Am traversat imensa piata ,si am ajuns pe strada  Paris ,intr-o vila cocheta care avea  o poveste trista si pe care am aflat-o mult mai tarziu .Si asa, faceam cunostiinta cu un oras si o lume de vis ,vazute prin ochii unei fetite de noua ani ,venita din provincie dintr-un satuc ,unde pe atunci nu exista asfalt iar masinile mici se vedeau destul de rar. 

CITESTE POVESTEA ILENEI COSANZEANA : 


     Obisnuita cu libertatea vietii de la sat ,aici erau alte reguli  si ma simteam in captivitate .Primele zile le-am petrecut  doar in curte ,dar cu ochi de copil curios si printre zabrelele de fier forjat ,incercam sa descopar ceva care mi-ar fi alungat plictiseala .
     In frumoasa si cocheta vila ,locuiau patru familii cu putini copii ,deasemeni plecati si ei in vacanta ,iar la subsol - un soi de beci  isi avea locuinta un ''chirias special''adica ,fosta proprietara a vilei nationalizate .Monotonia se simtea tot mai presanta ,dar intr-o zi am descoperit sus pe sifonier o cutie cu un acordeon dintr-o hartie speciala. Tare curioasa si nerabdatoare am iesit in curte , si pe o bancuta din chiosc am inceput sa intind burduful acodeonului la maxim . 

    Nu a durat foarte mult distractia mea muzicala ,caci distinsa si impunatoarea doamna care locuia la subsol ,pe un ton autoritar mi-a atras atentia ca nu am voie sa fac zgomot in intervalul de odihna 14-16 . In satul meu ,nimeni nu dormea la acele ore ,si nu auzisem niciodata de ''codul bunelor maniere'' .M-am rusinat pentru pozna facuta si am aplecat privirea in semn de vinovatie. Apoi am simtit mangaierea unei maini ,si o voce calda m-a invitat in ''apartamentul de lux ''de la subsol unde mai existau si doua feline.Si in acest mod eu ,fetita care nu cunosteam regulele orasului si distinsa doamna -fosta proprietara ,am devenit din acea zi prietene foarte bune. 
    De atunci ,am fost asteptata zilnic sa-mi primesc tableta de ciocolata ,iar in loc de ''multumesc'' m-a  invatat sa spun ''merci'' ,caci este mai elegant,doar eram pe Paris din Micul Paris de altadata.Dar cate nu aveam sa descopar ,si de cate sa ma minunez!? Intr-o zi am fost insotita la muzeu ,un muzeu pe care l-am vizitat de nenumarate ori ,apoi m-am plimbat cu barca pe Lacul Herastrau,am vizitat Aeroportul Baneasa -singurul din acea perioada si coincidenta mare ,tocmai ateriza aeronava cu tovarasul si viitoarea savanta. Si inca ceva in premiera: am vorbit pentru prima data la un telefon fix ,am vazut si urcat cu liftul-model cusca,am vazut pentru prima data o femeie la volanul unei masini mici ,m-am plimbat cu un taxi si am urmarit de multe ori masinile care ieseau in mare tromba de la Guvern ,inconjrau piata de cateva ori apoi purtau demnitarii regimului comunist acasa.
   
    Dar cel mai mult ,din toate cate am vazut atunci,m-a impresionat Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa ,un muzeu unde aveam sa descopar o lume si altfel de viata .Un loc care mi-a ramas lipit de suflet si-l pot numi cu toata convingerea ''muzeul copilariei '' . Recent l-am revizitat ,aceeasi curiozitate m-a impins sa parcurg toate salile si am retrait emotia acelei fetite de noua ani care avea sa descopere o lume ,a carei imagine i-a ramas vie . O amintire care a invins timpul.

Va invit cu toata caldura sa-l vizitati si sa porniti intr-o adevarata aventura unde ve-ti descoperi Expozitia permanenta ,Dioramele si multe altele .Nu-i asa ca v-am incitat curiozitatea ?? In speranta ca am reusit ,va doresc vizionare placuta .
....................................................................
Nu am dorit sa prezint muzeul cu poze si comentarii...trebuie sa fii putin specialist.Acest material s-a vrut o incursiune prin amintiri si o invitatie indirecta .Am facut putine poze in exterior ,pentru interior se platea si nici nu stiu daca este voie sa le prezentam .M-am grabit...mai corecteaza daca este cazul. 

- Ileana Cosanzeana -

2
3
4