4 octombrie 2013

262.Blitzkriegul din Justiție. Ce s-a întâmplat cu adevărat. (articol preluat)

De aici or fi incercat sa invete?

       vineri, octombrie 04, 2013

          O poveste despre care se știe de multe luni, spune cam așa: cineva intră în biroul altcuiva și spune- dacă eu voi fi trimis în judecată, tu nu vei mai fi premier, vei rămâne cel mult președinte de partid. Scurt pe doi. Fără virgule și fără menajamente.

       Dosarul referendumului este piatra de hotar pe care de luni bune se joacă adevărata independență a Justiției. Și asta știa toată lumea. Un dosar extrem de important care devoalează un întreg sistem de fraudare masivă a unui vot popular într-o țară democratică, europeană, stat NATO. Un dosar cu rezonanță care implică mașinării de partid, coordonatori de campanie și lideri politici, într-o acțiune halucinantă ce a subrezit instituții fundamentale, principii și valori ale statului de drept. În speță, Liviu Dragnea, președinte executiv al PSD, vicepremier, omul care a coordonat până în cel mai mic detaliu referendumul de demitere a președintelui Băsescu de anul trecut, un personaj în spatele căruia s-au încolonat toți veșnicii baroni ai PSD de care, până la urmă, depind niște alegeri foarte importante de anul viitor în condițiile în care USL este în pragul disoluției: europarlamentarele și prezidențialele.   Mai mult, dosarul este foarte atent monitorizat din exterior iar o eventuală demonstrare a unei fraude de 1.500.000 de voturi ar fi catastrofală pentru credibilitatea PSD și a lui Victor Ponta nu numai în plan intern, ci mai ales extern.
 
DA PAGINA ! 

Ca să înțelegeți ce grele bătălii s-au dat pe acest dosar, menționez că doi procurori care l-au instrumentat cu zel inițial au decis să se retragă din dosar pe motive diferite iar, după câștigarea alegerilor din decembrie anul trecut de către USL, unul dintre ei- Gheorghe Bocșan aproape că a devenit cel mai critic și pasionat în dărâmarea speței. Același Ghoerghe Bocșan care în urmă cu aproape două săptămâni era, poate deloc întâmplător, propus neoficial de ministrul Justiției să preia exact șefia Secției I a DNA- secția care instrumenta dosarul. Propunerea a fost refuzată. În joc era chiar acest mare dosar- Dragnea.

Ca atare, după cei doi procurori au ieșit din dosar, speța referendumului a fost repartizată chiar șefului șecției I a DNA- procurorul Lucian Papici- omul care alături de Mariana Alexandru a instrumentat cele mai importante și dificile dosare de corupție ale României din ultimii 8 ani - Năstase, Voicu, Becali, corupția din Justiție, din vămi, din Poliție și multe, multe altele.
Numai că săptămâna trecută, o comisie de experți ai Comisiei Europene sosește la București pentru evaluarea progreselor din Justiție în perspectiva raportului MCV. Mandatul lui Papici la șefia secției I expira. Dosarul lui Dragnea nu era încă finalizat. Așa că, de ochii Comisiei Europene și în lipsa unor propuneri cât de cât acceptabile pentru șefia celei mai importante secții din DNA- care se ocupă de toate marile dosare de corupție, mandatele lui Papici și al Marianei Alexandru au fost prelungite de procurorul general Tiberiu Nițu, prin delegare, doar pentru următoarele trei luni, până la sfârșitul anului. PSD aștepta cu ei pe funcție un raport MCV favorabil pe Justiție, într-o perspectivă a credibilizării. Numai că raportul MCV s-a amânat pentru începutul anului viitor.

Spre disperarea PSD,  șeful secției I din DNA, Lucian Papici însă finalizează dosarul referendumului pe care chiar el, ca procuror, îl instrumenta. Semnează, ca șef de secție- trimiterea în judecată a lui Dragnea și înaintează totul, potrivit legii și procedurilor, șefului DNA, Laura Codruța Kovesi. După mai bine de o lună, Dragnea nu mai este chemat la DNA pentru finalizarea citirii dosarului pe care oricum o tărăgăna și intră în panică. Află însă că Papici a semnat doar trimiterea lui în judecată, nu și înaintarea dosarului. Se decide la partid schimbarea de urgență a șefului secției I- Lucian Papici și a Marianei Alexadru- ajunct al secției I.
 
Oricine ar fi venit pe funcția lui Papici avea dispoziție expresă să infirme rezoluția de trimitere a lui Dragnea în judecată.
 
 Putea să o facă, dar...

Marți are loc ședința CSAT. După ședință, președintele Băsescu vorbește cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Îi spune că dacă vrea să schimbe șefia șecției I a DNA după doar 8 zile de la reconfirmarea în funcție trebuie să consulte șeful DNA pentru noile numiri, potrivit regulamentului DNA. Nu se întâmplă asta.

Ce n-a știut PSD a fost că dosarul deja fusese trimis mai departe. Și chiar și atunci când a aflat, miercuri, în ultimul moment, nu a crezut. S-a sperat până în ultima clipă că se mai poate face ceva.
Miercuri, procurorul general Tiberiu Nițu deja primește ordin pe care-l și execută: schimbările se vor face cu forța, prin ordin și delegare, pentru următoarele 6 luni- noii șefi de secție fiind Iuliana Bendeac- un procuror considerat slab, fără rezultate spectaculoase în carieră- majoritatea NUP-uri, un procuror extrem de slab pe dosarul Alexandrescu, fostă colegă cu Victor Ponta și girată de PSD. Adjunct este numit Viorel Cerbu, un procuror bun, cu rezultate dar cu întoarceri de neînțeles în carieră. 
Președintele Băsescu îl sună pe Nițu și îi cere să respecte, ca procuror general, regulamentele interne ale instituțiilor, în speță DNA- care cer consultare pe numiri. Nițu era însă pe pilot automat. Ambele numiri au fost primite de șeful DNA prin fax, fără nicio consultare, semnate de Tiberiu Nițu, într-o acțiune brutală, legală dar fără precedent.

Ce nu voia să se afle PSD era că mutarea violentă - decapitarea celei mai importante secții din DNA- are legătură directă cu semnătura lui Papici, ca șef de secție, de trimitere în judecată a lui Dragnea. Informația apare public: dosarul nu mai e la Papici. Era inutil să mai mergi până la capăt când nu se mai putea face nimic pentru salvarea omului doi din PSD, dar din disperare s-a mers. Iuliana Bendeac numită de o oră s-a lămurit că nu-l mai putea să-l salveze pe Dragnea de la trimiterea în judecată, dosarul nu mai era la secția peste care ea devenise șefă prin fax. În plus, trebuia dat un semnal puternic și periculos în sistem ca nimeni să nu se mai atingă vreodată de PSD pentru că așa ceva nu este tolerat, trebuia dărâmată cea mai importantă mașinărie a DNA care se ocupa de marile dosare de corupție, trebuia mult sânge, jertfă și satisfacție la partid. Trebuia și s-a făcut.

A fost ca un adevărat tsunami. PSD, prins în vârtej, s-a dat singur cu capul de pereți, în lipsă de explicații logice pentru care decapitezi cea mai importantă secție din DNA pe care ai reconfirmat-o tot tu în urmă cu doar 8 zile, PNL a tăcut iar acum se încearcă, fără succes și strict propagandistic,electoral, mutarea problemei către președintele Băsescu. Nu ține nici asta. Apoi au apărut scenarii peste scenarii, cine s-a înțeles cu cine și dacă este o piesă de teatru în subteran negociată. 

Toți știu, incluzând aici toți partenerii strategici ai României că nimeni însă, în această țară, n-a negociat dărâmarea DNA și decapitarea celor mai buni procurori. Cine încă mai crede asta, se înseală amarnic sau este într-o periculoasă eroare.
Blitzkriegul  de două zile din Justiție a arătat doar atât: adevărata putere a lui Dragnea în partid, încă o dată, dacă mai era necesar, incredibila slăbiciune a lui Ponta, apetența unor procurori de a-și negocia cu PSD funcțiile și de a dărâma dosare, și verticalitatea, intransigența unor oameni ca Laura Corduța Kovesi, Călin Nistor, Lucian Papici și Mariana Alexandru de a duce mai departe o luptă împotriva marilor corupți pe care USL vrea, din toate puterile și cu toată forța, să o oprească.

Ce se va întâmpla mai departe, în zilele următoare, ține exclusiv de președintele Traian Băsescu, de implicarea misiunilor diplomatice importante prezente în România și de Comisia Europeană.
Într-un gest fără precedent dar absolut firesc în asemenea situații extrem de dificile, ieri a fost securizat din toate punctele de vedere DNA. În acest moment, cea mai importantă instituție de luptă anticorupție din România se află, efectiv, sub asediul celei mai iresponsabile puteri politice de care a avut parte România în ultimul deceniu.

Anul trecut, prin blitzkrieg, aceiași oameni au spulberat statul de drept, acum două zile tot ei, prin același război fulger, tot în folosul lor și în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor, au reușit să prăbușească singura mână de oameni care mergeau până la capăt în marile dosare de corupție.

Așa ceva nu mai poate fi tolerat de nimeni. Duane Butcher, omul numărul 1 în ambasada SUA la București, i-a atras atenția ieri seară lui Victor Ponta. Departamentul de Stat al SUA nu poate accepta, sub nicio formă, în Justiție, așa ceva.
 
Articolul a fost preluat de pe blogul ziaristei Sorina Matei ,sorinamatei.blogspot.ro
 
.

Un comentariu:

  1. Ca de obicei nu am inteles nimic din incurcaturile itelor mintilor romanesti. NU din cauza felului cum e scris insa in afara de Michi maus nu stiu pe nimeni. Deci despre ce e vorba?

    RăspundețiȘtergere