22 octombrie 2013

280.MOARTEA PE ULITA EP.2 - sau Gazele de sist si Marea Revolutie din Octombrie …….. de la Pungesti (cum a intitulat creatia sa BULA )

Mamaile, tataii si popa ,tinand un seminar despre tehnica forajului prin fracturare hidraulica.
        Lenea- i mare si colegul Bula de la Romania Military m-a taxat, lund-o inainte cu "mari dezvaluiri " c erte, vizibile, dar pe care nimeni nu vrea sa le vada: pungasiile de la Pungesti !
       Va recomand sa cititi Ep.1 al " Mortii pe ulita" explodat de catre mine personal pe 13 August (!) cand nu am mai rezistat prostiei umane, apoi cititi ce debiteaza colegul Bula cu care sunt intrutotul de acord si subscriu, mai ales ca nu este lenes ca mine.
       Dupa care, ulterior, voi unifica cele doua povesti (cu Patlageaua Montana si gazeificarea Vasluiului), ca sa nu ne mai chinuim alergand aiurea din articol in articol.

PENTRU Episodul 1 DA CLICK AICI.

Pentru povestea lui Bula da pagina !




Urmaresc de cateva zile evenimentele de la Pungesti dar am preferat sa astept sa se mai limpezeasca lucrurile inainte de a scrie un material. Daca l-as fi scris la cald probabil ca ar fi constat intr-o luuuunga lista de injuraturi.
Pe scurt, Chevron a obtinut aviz de mediu pentru a incepe EXPLORAREA in cateva perimetre din Moldova si sudul Dobrogei, printre care si Silistea-Pungesti, judetul Vaslui. De aici a inceput nebunia: manifestatii in comuna, blocarea de catre localnici a locatiei unde urmau sa fie amplasata prima sonda de explorare, imbranceli cu jandarmii, soboare de preoti cantand Desteapta-te Romane, mamaici plangand ca nu mai pot si ca vor muri, localnici tipand ca vor ramane fara apa si vor fi otraviti, televiziuni excitate, ridicand osanale celor 12 haiduci, dezbateri televizate unde vorbeau Monica Tatoiu, Mara si alti habarnisti agresivi.
Pentru a avea o imagine mai clara, sa luam lucrurile pe rand
Pentru cine nu stie, Vasluiul este cel mai prapadit judet din Romania, cu cel mai scazut nivel de trai, cele mai mici salarii, cel mai mare somaj, o zona unde de 20 de ani nu creste nimic si in care bugetul central pompeaza neincetat multi bani (banii nostri) pentru plata somajului, a ajutoarelor sociale si venitului minim. Zona asta alimenteaza constant  televiziunile cu stiri despre oameni care-si beau la carciuma venitul minim (banii nostri), isi bat nevestele, isi fura gaina unul altuia, isi reguleaza copiii (in loc sa-i trimita la scoala) si, in general, isi taie gatul unul altuia cel mai adesea din motive de bautura.
De 20 de ani zona a fost un fief comunist in care s-a votat constant cu stanga-cea-mai stanga , pe baza de pungi de faina, malai, ajutoare sociale (deseori acordate pe acte false), galeti si alte “argumente ideologice”.
Cine sunt revolutionarii?
Revolutionarii sunt localnicii de rand, cei ce fac deliciul stirilor cu betii, omoruri, violuri, batai, furturi si alte grozavii cu care ne bombardeaza televiziunile in fiecare dimineata.
Cum poate cineva sa creada ca, intre doua betii la carciuma, o bataie administrata nevestei si un viol copilului, un furt de gaini de la vecinul, unul de cabluri de semnalizare de la calea ferata si unul de fier vechi, localnicul pungesteano-vasluian se trezeste izbit de un val de demnitate nationala si de revolta impotriva capitalistilor lacomi si decide sa-si petreaca zilele si noptile pe camp, imbrancindu-se cu jandarmii, pentru salvarea patriei si ogorului stramosesc. Chiar asa, fara niciun avantaj, fara niciun 50 de Ron pe zi? Sa fim seriosi! Cu 50 de Ron / pe zi s-a iesit la miting, in ianuarie 2012, in ditamai Bucurestiul, capitala europeana, cum sa nu se iasa la Prapaditii din Deal!?
Daca sunt decisi ca mai bine raman saraci lipiti (asa cum strigau unii din ei), sa renunte si la ajutoarele sociale pe care oricum le beau ca porcii la carciuma. Bugetul national are nevoie de banii aia pentru multe alte lucruri.
Cine-i instiga?
In primul rand, avem diversi activisti ecologisto-gazpromisti si ziaristi locali (foamea pe gard) care, pentru 2 lei si o felie de salam, umbla si innebunesc oamenii cu stiri false despre experimente secrete pe seama romanilor, otravirea apelor si pamanturilor si alte cretinisme. Ce ma supara  este ca spun tampeniile astea infasurati in drapelul Romaniei cand ar trebui sa fie sinceri pana la capat si sa-l poarte pe cel rusesc.
In al doilea rand, sunt diversi trepadusi locali de partid, in frunte cu un fost primar, care au propria lor agenda, independent de cea guvernamentala, chiar daca partidele lor fac parte din guvern. In 2012 au scos lumea la mitinguri impotriva gazelor de sist si au alimentat retorica anti Ungureanu si, dupa ce puterea s-a schimbat, iar discursul oficial a devenit pro gaze de sist, si-au dat seama ca nu s-au ales cu nimic, asa ca s-au gandit sa-i plateasca o polita actualului primar, prins ca si-a concesionat un teren catre Chevron, gandindu-se ca poate-l dau jos si-si reinstaleaza ei gasca. Grupul cel mai activ este chiar cel din jurul fostului primar, cei mai viteji la imbrancelile cu jandarmii si la tavalelile in noroi (inclusiv fostul primar)
In al treilea rand, exista popimea locala, in frunte cu protopopul, care, in loc sa-i  povatuiasca sa nu mai fure, sa nu-si mai bata nevestele, sa nu-si mai reguleze copiii si sa-i trimita la scoala, sa nu-si mai taie gaturile unii altora, umbla, PE BANII NOSTRI, si instiga oamenii sa blocheze o investitie majora care ne-ar aduce beneficii economice si politice extrem de importante si, foarte important, ar aduce la buget bani din care sa LE PLATIM LOR, POPILOR, SALARIILE. Probabil ca daca le-ar da Chevronul cateva sute de mii de Euro sa-si picteze bisericile sau cateva zeci de milioane pentru Catedrala Mantuirii, gazul de sist se va transforma in aghiazma.
Guvernul si parlamentul ar trebui sa se intrebe daca mai este cazul sa platim salariile unor oameni care lucreaza impotriva interesului national.
Cine sunt sforarii din umbra?
Pentru a ne da seama cine sunt sforarii trebuie sa ne intrebam cine are de pierdut, economic si politic, din demararea exploatarilor de gaze de sist de catre Romania.
In prezent, Romania isi acopera intre 75 si 80% din necesar din productie interna (Petrom si Romgaz) la un pret de extractie de cca 160-190 $ pe mia de metri cubi, restul necesarului acoperindu-l prin import de gaze rusesti la cele mai mari preturi din Europa, atingand si 539 $ mia de metri cubi.
Colac peste pupaza, importul nu se face direct ci prin intermediari, cu actionariat ruso-german (cata armonie!) care-si trag si ei o parte generoasa din pret. Si, daca tot poate Gazpromul, de ce sa nu-si incerce si GDF Suez norocul cu un import de la firma sora din Ungaria, la aceleasi preturi nejustificat de mari. Un caz flagrant de sifonare a profitului si evaziune fiscala in fata caruia autoritatile romane au ramas in pozitia ghiocelului, in loc sa le dea un sut in fund si sa reprivatizeze Distrigaz-Sud cu o firma mai serioasa.
Factura anuala a gazelor rusesti se cifreaza undeva la 1,8 miliarde dolari. Detalii aici:
http://www.gandul.info/stiri/o-intrebare-de-1-8-miliarde-de-dolari-de-ce-nu-vor-rusii-de-la-gazprom-concurenta-americanilor-de-la-chevron-in-romania-11532296
Asta este situatia la zi dar lucrurile vor evolua in rau pentru ca rezervele de gaze conventionale ale Romaniei se vor epuiza in 15-20 de ani iar factura gazelor rusesti se va mari (pret unitar si cantitate).
Da, va demara exploatarea gazelor din Marea Neagra dar vor costa ceva mai scump decat cele de pe continent iar exploatarile marine sunt vulnerabile, avand in vedere atat relatiile Romaniei cu Ucraina cat si cele ruso-ucrainene. Sa nu uitam ca rusii isi vor repune pe picioare flota de submarine din Marea Neagra (orizont de timp cca 2020, cam cand va incepe si exploatarea gazelor de acolo). Oricand vor putea avea  loc evenimente bizare care vor afecta productia offshore de gaze, noi neputand nici macar sa stabilim cine a comis-o.
Demararea exploatarii gazelor de sist, in conditiile in care rezervele sunt estimate la valori uriase, coroborata cu exploatarile de gaze din Marea Neagra, ar putea pune Romania nu numai in situatia de a-si acoperi nevoile interne dar si de a deveni un exportator care sa preia din felia de piata a Gazpromului, producandu-le pierderi financiare mari dar si deposedand Rusia de parghia santajului energetic in relatia cu Moldova (complet) si, probabil, cu alte tari din Balcani (Macedonia, Bosnia, Muntenegru, Bulgaria-partial) si din Europa Centrala (partial Ungaria si Slovacia).
Asa ceva este de neimaginat pentru rusi care vor face orice ca sa blocheze exploatarea gazelor de sist de catre Romania.
Pe ce cai pot incerca rusii blocarea exploatarii gazelor de sist?
In primul rand, printr-o campanie de dezinformare a opiniei publice, folosindu-se de ONG-uri, ziaristi si diversi lideri de opinie cumparati si pusi sa genereze in opinia publica un curent defavorabil gazelor de sist. Rusii au o experienta bogata in astfel de actiuni inca de pe vremea manifestatiilor ecologiste din RFG, impotriva industriei nucleare, actiuni care s-au soldat cu reducerea industriei nucleare germane si dependenta accentuata a economiei si politicii germane de pretul gazelor rusesti.
In al doilea rand, prin activarea agentilor de influenta din politica si administratia romana, care, prin influentarea legislatiei si ingreunarea aplicarii acesteia, sa blocheze dezvoltarea acestei ramuri extractive.
In al treilea rand, prin influentarea, prin parghii economice si “conexe” a factorilor de decizie europeni care sa blocheze, sau macar sa ingreuneze, prin directive si recomandari, dezvoltarea exploatarii gazelor de sist.
Recent Parlamentul European a adoptat un document prin care propune inasprirea conditiilor de acordare a licentelor de exploatare, document care va fi supus adoptarii unui viitor Consiliu European.
Printre alte prevederi, unele vor sa impuna cresterea rolului comunitatilor locale in decizia privind demararea exploatarii. Adica nu e destul ca-i platim pe betivanii de la Pungesti si pe popi sa faca spectacol dar ei vor decide daca Romania va deveni independenta de gazele rusesti sau nu. Un alt punct controversat este cel privitor la conflictul de interese, in sensul ca expertii care vor trebui sa intocmeasca studiile de impact, absolut necesare, sa nu aiba legatura cu firmele care concureaza pe piata gazelor de sist. De unde sa iei experti independenti in conditiile in care tehnologia fracturarii hidraulice este cunoscuta doar de cateva firme? Eu as propune sa-i luam de la Gazprom.
Daca acest proiect va ajunge sa fie dezbatut in Consiliul European, vom fi intr-o pozitie destul de dificila, avand in vedere ca tarile europene majore ori n-au rezerve de gaze de sist, ori nu au nevoie sa le foloseasca, in prezent, ori au interese economice majore pe relatia cu Rusia si nu intentioneaza sa le strice:
-          Marea Britanie nu are rezerve importante, oricum isi ia gaze din Marea Nordului si, aditional, bazaie pe langa rusi pentru eventuale contracte petroliere in Oceanul Arctic;
-          Franta are rezerve uriase de gaze de sist dar nu are nevoie de ele acum pentru ca-si aduce gaze din Algeria si Marea Nordului si, oricum, isi acopera 80% din necesar cu energie nucleara, in plus are in derulare un program banos pentru livrarea a 4 porthelicoptere catre rusi si vrea sa dezvolte cu ei si alte programe de tehnica militara;
-          Italia nu pare sa aiba rezerve de gaze de sist dar are contracte grase cu rusii in industria hidrocarburilor;
-          Germania nu stie daca are gaze de sist dar are gaze ieftine de la rusi si contracte comerciale uriase cu Rusia;
Cum se reflecta in mass media circul de la Pungesti?
Din interese economice sau din pura prostie, televiziuni din Romania s-au ingramadit sa preamareasca  actiunile betivanilor de la Pungesti, prezentandu-le drept expresii ale demnitatii nationale, ale luptei impotriva exploatatorilor care sug resursele patriei si alte imbecilitati. Cum spuneam la inceput, s-au organizat nenumarate dezbateri televizate din care, de obicei, lipseau specialistii sau, daca erau prezenti, erau acoperiti de aberatiile scoase de nenumarati habarnisti zgomotosi si toape isterice, disperate sa se vada la televizor.
Putine publicatii mai serioase si putini ziaristi s-au apucat sa sape sa vada cine trage sforile la Pungesti si care sunt mizele acestui joc. As enumera aici Adevarul, Evenimentul, Gandul si RL. Pentru descretirea fruntilor, cititi aici un pamflet: http://www.gandul.info/puterea-gandului/breakingnews-dezbatere-nationala-gazele-de-sist-bogati-si-poluati-sau-saraci-si-mirati-11539637.
Ce e de facut?
In primul rand, trebuie obligatoriu sa realizam etapa de explorare pentru a sti ce cantitate de gaze de sist avem si in ce conditii le putem extrage. Etapa asta presupune foraje clasice si prelevari de esantioane, va dura cinci ani, timp in care tehnologia fracturarii hidraulice trebuie monitorizata si imbunatatita pentru reducerea la minimum a riscurilor. Abia dupa cinci ani vom vorbi despre acordarea licentelor de exploatare.
In al doilea rand, trebuie imbunatatia comunicarea cu populatia.
Trebuie explicat simplu si pe intelesul tuturor ce presupune tehnologia fracturarii, cu atat mai mult cu cat Romania foloseste de aproape 40 de ani o tehnica similara, in industria petroliera. Mai mult inca de acum 17 ani in Romania s-au facut testari privind fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist.
Trebuie explicat ca, fata de inceputurile exploatarii gazelor de sist, tehnologia a evoluat, in prezent riscurile de contaminare a panzei freatice scazand sub 1 la mie.
La fel, trebuie explicat ca pretul scazut al gazelor de sist se va reflecta in factura la gaze si energie.
Mai trebuie ca oamenii sa stie ca industria gazelor de sist nu inseamna doar locuri de munca in aceasta ramura ci si conditii economice favorabile care sa permita firmelor europene sa se instaleze in Romania, in loc sa se mute tocmai in Statele Unite, in cautarea unor preturi mici la gaze.
In al treilea rand, trebuie contracarate actiunile ilegale de blocare a operatiunilor de explorare/ exploatare.
Localnicilor trebuie sa li se explice avantajele extragerii gazelor de sist dar si consecintele la care se expun daca incalca legea. Iar legea trebuie aplicata ferm. Daca au chef de bataie cu jandarmii sa li se dea bataie, amenzi si puscarie pana nu vor mai putea duce. In paralel, SRI-ul si celelalte structuri de securitate trebuie sa destructureze retelele de influenta sau macar sa le faca ineficiente.
In al patrulea rand, trebuie purtata o discutie fosrte serioasa cu capii Bisericii Ortodoxe (in principal) pentru a stabili clar cine ce interese serveste si daca BOR mai are nevoie de bani de la buget.
In al cincilea rand, trebuie sprijinite comunitatile locale pentru a se simti direct, la nivel local, efectul acestei activitati. Pe langa taxele de concesiune, chiriile si ce taxe locale vor mai plati operatorii economici, statul roman va trebui sa gaseasca si alte cai de sprijin, eventual prin directionarea unei parti din redeventa catre comunitatea locala (ATENTIE, nu bani de galeti in campanie ci fond pentru investitii PE BAZA DE PROIECTE) sau prin stabilirea unei cote de gaze la pret preferential pentru incalzirea locuintelor. Se pot discuta variante dar trebuie avut in vedere sa nu incarci aiurea operatorul.
In al saselea rand, pe plan extern, pentru a ne apara interesele, va trebui sa ne aliem cu Polonia si sa ne punem de-a curmezisul dorintei marilor puteri europene de a ingreuna legislatia pentru gazele de sist. Partenerii nostri europeni trebuie sa inteleaga ca pentru noi independenta energetica este o problema de securitate nationala si nu un moft.
Daca va trebui sa folosim veto-ul in Consiliul European sa o facem chiar daca vor face spume la gura si chiar daca vor amana indefinit proiectul Schengen. Sunt convins ca Tiranu’ nu va avea nicio jena sa utilizeze dreptul de veto dar ceilalti factori de decizie din tara vor trebui sa lase disputele politice si sa faca front comun in aceasta problema.
Nu pot anticipa cum vor arata peste 6-7 ani cheltuielile pentru aprovizionarea cu gaze, dar ma gandesc ce ar insemna, la nivelul actual, daca am putea substitui gazele rusesti cu unele la jumatate de pret si cate am putea face, de exemplu in materie de inzestrare a armatei, cu 900 milioane dolari disponibilizati in fiecare an.
 Eroul Bula,

preluare de pe www.rumaniamilitary.ro

3 comentarii:

  1. Felicitari Capitane Nemo, sunteti mai tare decat Academia Romana si Institutul Geologic al Romaniei [IGR] la un loc.
    Lasand 'gluma' la o parte, afirm ca articolul domnului 'Bula' este jalnic. Parca am citit poezia Plumb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DIN NEFERICIRE ,CHIAR DACA PARE CAM EXAGERAT IN TRAGIC, ARE DREPTATE.
      VEZI SI ULTIMUL ART.PUS ACUMA, MAI SUS.
      MERCI MULT DE COMENTARII.

      Ștergere
    2. ACADEMIA SI IGR SUNT IMPOTRIVA PATLAGELEI MONTANA SI RMGC, NU A GAZELOR DE SIST !

      Ștergere