19 noiembrie 2013

331.Banane europene - sau ...Romania tzara bananiera sau sa fi ajuns producatoare de banane ?

    Colegul nostru Decenu a filosofat economic si istoric pe marginea ideei : cat de mult le plac europenilor bananele si ce fac ei din punct de vedere economic pentru a le avea mai aprope de ei ...dar nu la ei in curte !
    Sau sa-i spunem, o noua forma de colonialism ...uman !
    Urmariti articolul sau si vedeti daca si cum ar avea dreptate.
    Eu spun ca ar fi motivat istoric si economic, dar asta nu inseamna ca intradevar am ajuns astfel...
    Hai sa va vad!
    DA PAGINA !




   In epoca marilor descoperiri geografice si chiar mai inainte, Europa a cunoscut locuri exotice, cu alta clima si alta vegetatie decat se gasea pe la ea pe acasa. Locuri in care cresteau fructe si mirodenii de care neam de neamul europenoidului nu vazuse in viata sa. Orase si constructii extraordinare, pe care neam de neamul europenoizilor nu fusesera in stare sa gandeasca ca pot exista macar, pe vremea cand aceastea au fost construite. Civilizatii dezvoltate, avansate, unele apuse, altele din care mai ramasesera doar monumentele si constructiile extraordinare, altele la apogeu sau in penumbra succesului.

   Dar partea cu civilizatia si cultura nu i-a prea interesat pe europenoizi. Nu, asa ceva nu putea fi dus la ei acasa, in tarile lor, care erau primitive, comparativ cu multe alte tari pe care le-au descoperit. Pe europenoizi i-a interesat doar ceea ce puteau duce la ei in tara. Doar ceea ce putea fi transportat. Cum ar fi picturi, statui, mumii, opere de arta, ce se gasesc acum, adunate, in muzeele renumite ale Europei.

   A, i-a mai interesat banana. Europenoizii sunt un neam ce prefera sa manance banane, nu neaparat pentru ca le plac in mod deosebit, ci si pentru faptul ca aceste banane nu cresc la ei in tara. Europenoizilor le-a placut intotdeauna sa se laude cu cceea ce poseda, iar banane nu posedau. Asa ca le-au placut foarte, foarte mult bananele, trezindu-le dorinta sa aiba banane din belsug. Banane ieftine, ca sa nu-si cheltuie averile pe bananele care cresteau in tarile nou descoperite. Un pic de invidie fata de civilizatiile descoperite si de existenta bananelor in alte tari tot a existat, dar au ascuns-o si mascat-o acoperind-o cu aroganta, un sentiment de superioritate.

   Asa ca, manati de dorinta de a avea banane si de a-si arata superioritatea, au cucerit tarile respective, incetul cu incetul. Au avut noroc de unele disensiuni interne pe care le-au stimulat si valorificat in interes propriu, au sprijinit cand pe unul, cand pe altul si bastinasii s-au macelarit intre ei.   Rezultatul a fost transformarea in colonii a Africii, a Orientului Mijlociu si influenta crescuta in Asia. Tarile din Orientul mijlociu nu prea au banane, insa au petrol. Numai ca europenii sunt de mai multe feluri, si ei sunt impartiti in natiuni, iar mai multe natiuni europene au dorit coloniile, asa ca fiecare natiune europenoida si-a bagat nasul prin Africa. S-au luptat intre ei pentru aceste colonii, iar castigatorii si-au indeplinit visul: au transformat coloniiloe in niste colonii producatoare de banane. In aceste colonii au ramas influente multiple, de la fiecare natiune europeana care a luptat pentru a castiga acea colonie. Dupa al doiloea razboi mondial, multe colonii au devenit tari, insa influentele europenilor au ramas. Politica interna a fostelor colonii au servit in continuare Europe cu banane ieftine, caci altceva nu puteau produce. Vreme de sute de ani au produs numai banane, nu puteau trece deodata la o economie diversificata. Influentele europene din tarile foste colonii neputand fi indepartate, politica interna a lor a ramas puternic influentata de europeni.  Castigarea alegerilor din fostele colonii depinde in mare masura de sustinerea unui partid sau a cate unui dictator de catre anumit europeni. Fiecare tara europeana, dorind sa aiba banane ieftine, vrea sa-si spuna punctul de vedere in politica interna a acestor tari, rezultatul fiind dependenta politicienilor de europeni.


   Tarile care produc banane ieftine pentru europeni se numesc tari bananiere, iar tarile care produc petrol se numesc tari petroliere.
Romania este numita acum tara bananiera. Simplul fapt ca suntem numiti asa arata, oarecum, ca fata de Romania s-a dus cam aceeasi politica din partea europenilor ca si fata de tarile africane sau arabe. Daca suntem o tara bananiera, acesta este meritul europenilor. Dintr-o economie destul de dezvoltata, in douazeci de ani de europenizare am ramas cu serviciile. Dar e incorect sa fim numit tara bananiera, caci nu cresc banane la noi. Nici tara petroliera nu e prea corect, cu toate ca avem petrol pe care-l vindem ieftin europenilor pentru a cumpara de la ei benzina scumpa. Corect ar fi sa fim numiti tara servitorilor europeni.

- Decenu -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu