26 noiembrie 2013

337.ARCA space avanseaza pe drumul spre spatiul cosmic ! (Motorul rachetă Executor 2 a fost integrat pe standul de testare)




ARCA a realizat o primă probă de integrare a motorului Executor 2 pentru racheta Haas 2B pe standul de testare.

ARCA a luat decizia de a dezvolta motorul Executor 2, ca o alternativă rapidă și eficientă din punct de vedere al costului, pentru racheta Haas 2B.

La începutul anului 2013, atunci când era evident că ARCA va începe colaborarea cu Agenția Spațială Europeană, iar resursele umane vor fi deja suprasolicitate, decizia dezvoltării unei versiuni de motor a cărei finalizare să se facă rapid, a fost una necesară. Dezvoltarea primei variante a motorului Executor continuă însă, dar resursele alocate au fost diminuate pentru 2013 si 2014. Timpul îndelungat de dezvoltare, datorită complexității, a fost considerat inacceptabil în situația actuală.

DA PAGINA PENTRU MAI MULTE INFORMATII.


Motorul Executor 2 funcționează cu un amestec de oxigen lichid si kerosen și are o forță de tracțiune în vid de 32 tone/forța. Are o lungime de 1,7 m și un diametru de 1 m. Greutatea totală a motorului este de 260 kg.

„Motorul Executor 2 ne ajută să creștem viteza de dezvoltare pentru Programul Spațial al României și implicit pentru subprogramele rachetelor din seria Haas și avionului IAR-111 Excelsior. În urma parteneriatului cu Agenția Spațială Europeană, programele ARCA au avut întârzieri, dar am reușit să ne adaptăm, să creștem resursele umane și acum am ajuns să lucrăm din nou la programele proprii, la capacitatea pe care o aveam la sfârșitul anului 2012. Anul 2013 a fost un tur de forță pentru adaptarea la noile condiții, în special în ceea ce privește managementul resurselor. Dumitru Popescu-Președinte ARCA




Despre ARCA

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic.
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.
In 10 ani de activitate, noi am obţinut o experienţă unică în lume, utilizând cele mai mici bugete raportate la realizările proprii din domeniul aerospaţial. Pe lângă aceasta, avem capacitatea de a mobiliza sute de oameni, din diverse instituţii, civile si militare si a le coordona pentru atingerea obiectivelor propuse de ARCA.
Pentru a facilita accesul in spaţiul cosmic, am a creat o familie de rachete orbitale si un avion suborbital, având la baza tehnologii ieftine, sigure si accesibile.
Elementul central in atingerea obiectivelor este seria de motoare Executor, primul dintre ele având un raport tracţiune-greutate de 110, fiind al treilea motor din lume din acest punct de vedere. În acelaşi timp este cel mai ieftin motor dezvoltat vreodată pentru prima treapta a unui lansator orbital.
Un alt element care conduce la costul redus al rachetelor dezvoltate de ARCA sunt rezervoarele de combustibil realizate din materiale compozite, a căror masă, nealimentate, atinge doar 1,2% din masa de lansare. Şi in acest caz, performanţa vine la un preţ scăzut.
Pe lângă costul scăzut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizează şi lansările vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.

Realizări
- Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansată în 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
- Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
- Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km.

Proiecte în lucru
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
- participarea în programul ExoMars al Agenției Spațiale Europene


Contact ARCA
B

C


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu