20 februarie 2014

418.ARCA space a scos la plimbare "bebelusul"- Air strato baga ture !

19 Februarie 2014

ARCA, teste UAV Air Strato pe pista inierbata

   Pentru Air Strato, vehiculul electric aerian fara pilot, ARCA a efectuat o serie de teste pe teren cu iarba. Aeronava a fost accelerata pana la viteza de decolare pentru a verifica daca trenul de aterizare este capabil sa ruleze pe acest tip de pista. Am stabilit, de asemenea, distanta necesara de decolare. Air Strato are o viteza foarte mica de decolare, de aproximativ 50 km/h si poate folosi orice tip de pista, inclusiv beton, piste de aterizare de iarba, chiar si piste improvizate acoperite cu noroi. Este propulsat de motoare electrice puternice si decoleaza pe o distanta foarte scurta, de max. 65m. Acest lucru face ca aeronava sa poata fi exploatata in conditii diverse datorita distantei mici de decolare si aterizare, utilizand orice zona de teren disponibil .

DA PAGINA !



"Am rulat treptat, cu viteze mici, pana cand am ajuns la viteza de decolare . Motoarele electrice , in ciuda dimensiunii, sunt foarte puternice si am ajuns de la 0 la 50 km/h in numai 65 m. Pe pista de beton, viteza de decolare a fost atinsa in doar 50m . Nu am instalat inca frane, asa ca din momentul opririi motoarelor pana in momentul opririi aeronavei a trecut ceva timp. Pista de decolare a fost improvizata prin curatirea zapezii si nivelarea usoara a solului, dar am nu a facut mai mult . In general , suntem impresionati de cat de bine a functionat aeronava . "

 Dumitru Popescu , presedinte ARCA .


1
2














Air Strato este un vehicul aerian de mare altitudine, fara pilot, alimentat electric. Poate atinge altitudini de 18 km si are o autonomie de 7 ore cu acumulatori interni si trei zile, folosind panouri solare. Poate transporta o sarcina utila de 30 kg, constand in echipamente de supraveghere sau alte instrumente stiintifice. O versiune comerciala va fi disponibila pentru achizitie.


IN ENGLISH HERE :

19 February 2014

ARCA, Air Strato UAV tests on rough ground

ARCA performed a series of tests on rough ground for the Air Strato electrical powered unmanned aerial vehicle. The aircraft was accelerated to take-off speed to verify if the landing gear is able to hold on this type of runway. We also determined the required take-off distance. Air Strato has a very low take-off speed of about 50 km/h and can use any type of runway, including concrete, grass landing strips, even improvised runways covered with mud. The powerful electrical motors propel it to take off speed in a very short distance of max. 65m. This makes the aircraft able to be operated in a variety of conditions and the low take-off and landing distance make it possible utilise any flat strip of land available.

"We started with low speeds passes and gradually increased until we reached take-off speed. The electrical engines, in spite of there sizes, are very powerful and we reached 0 to 50 km/h in only 65 m. On concrete, the take-off speed was reached in only 50m. We haven't installed wheel brakes yet so it took a while to come to a stop after engine cut-off. The runway was improvised by clearing the snow and leveling the ground a bit, but we didn't do much more. Overall we are impressed on how well the aircraft performed." said Dumitru Popescu, ARCA president.

Air Strato is a high altitude electrical powered unmanned aerial vehicle. It can reach altitudes of 18 km and has an autonomy of 7 hours on internal batteries and 3 days using solar panels. In can carry a payload of 30 kg consisting of surveillance equipment or other scientific instruments. A commercial version will be available for purchase. In Romania it will be available to private individuals and enterprises only.



10 February 2014

ARCA is developing a high performance unmanned aerial vehicle

The aircraft is named Air Strato and is part of a larger UAV family that will carry out various missions for ARCA and our partners. The first prototype is completed and is already in testing. This is the largest version having a wingspan of 16m (52 ft) and is intended for stratospheric flights up to an altitude of 18 km. The aircraft is electrically powered and has autonomy of 7 hours on internal batteries and 3 days using solar panels. It can carry a payload of 30 kg consisting of aerial photography and surveillance equipment, scientific instruments or other payloads for various tasks including additional battery pods for extended autonomy. The other versions of Air Strato have a smaller wingspan and lower flight ceiling but higher maximum speed and larger payloads.

"Our activity requires that we perform stratospheric missions for our partners and clients, and solar and helium balloons we used until now, although capable of lifting heavier payloads to higher altitudes, are more expensive and time consuming in construction, are dependent on calm weather conditions and require aerial safety zones to be established. Air Strato can fill their roles much cheaper and reliable for an extended period of time and perform additional tasks for clients such as surveillance over a fixed area, telemetry testing and scientific experiments for extended period of time or other missions. It will make our entire aerospace activity much easier and less expensive." Dumitru Popescu, ARCA, CEO.

If tests are successful ARCA is considering developing commercial versions of Air Strato and other UAV in the family.

9 comentarii:

  1. Aceeasi problema de conectare la contul google, dar cred ca problema nu este la acest site ci mai degraba la google ...

    Vin cam tarziu cu aceasta postare aici dar ironic in tot ce voi scrie este faptul ca vreau sa raman cat pot de obiectiv posibil. Pe site-ul "Tehnomil" ma bucura faptul ca am putut citi un articol la care voi atasa link-ul urmator : http://www.tehnomil.net/2014/02/23/din-nou-stratosferici-episodul-2/

    De ce sunt bucuros cu privire la acest articol ? De ce ii pun aici link-ul pentru a atrage atentia ? Pentru ca daca as pune link de la vreun articol sa spunem de pe site-ul revistei "Stiinta si Tehnica" s-ar putea interpreta ca poate sunt partinitor si subiectiv desi ar fi gresit.

    "Din nou stratosferici ..." si probabil ca nu intamplator ... ironic insa ca rezultatele catre care s-a tintit, chiar si in lipsa unei comete ISON vizibila pentru un spectacol nocturn, s-au atins cu cheltuieli destul de reduse. Toata stima Clubului Radioamatorilor, ROSA si, pentru zborul din Australia, domnului Catalin Beldea.
    Sa imi fie cu iertare ca nu sunt prea impresionat de drona celor de la ARCA, dar cred ca putin s-au cam grabit cu trambitele pentru acest produs care va trebui sa isi scoata si banii investiti. De aratat arata intr-un mare fel, o copie frumusica a "Predator"-ului american cu mici modificari in design, e adevarat, cat sa nu bata la ochi asa cum batea design-ul lui iar-111 a.k.a. yf-23 in varianta monomotor.

    La INCAS exista destul concepte de drone care au un design mai bun si poate la fel de "intr-un mare fel". Nu stiu daca as fi capabil sa desenez o forma mai buna, dar stiu ca de obicei o forma se realizeaza abia dupa ce ai "engine"-ul si "propeller"-ul. In cazul "design"-ului original am vazut ca autonomia este undeva pe la 14 si 24 de ore fara realimentare ... Ah, da, jucaria merigana merge pe petrol de avioane nu pe electric, e adevarat, si are o incarcatura utila cuprinsa intre 0,5 - 3 TONE ...

    Voi spune ca au obtinut o realizare cei de la arca abia dupa ce vor fi capabili sa aiba o incarcatura utila de minim 300 kg, altfel orice zbor stratosferic cu drona lor isi va scoate banii doar pe simulator pentru ca e mai ieftin sa ai un balon cu un diametru la lansare de 5 metri si care pe la 22.000 de metri poate ajunge undeva pe la 12 metri in diametru. Chestia aia cu logistica e si ea la randul ei mai simpla si mai ieftina in astfel de cazuri. A fost demonstrat cam in vreo 4 zboruri stratosferice ROSA, concurentul ARCA.

    Daca vreti sa vorbim si de forme (design) o putem face si ma voi pregati pentru o astfel de discutie.

    Nemo sa stii ca nu am uitat promisiunea pe care ti-am facut-o legata de un articol, dar acum cu serviciul si cu lucrarea de licenta sper ca nu te superi ca mai aman sa il scriu. S-ar putea sa fie o amanare cam de 3 luni, dar sper sa nu te superi pe mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU TE SUPARA, DAR DACA CITEAI PE SITE-UL ARCA ISTORICUL MISIUNILOR, AI FI UITAT DE BALONIL ROSA!
      ARCA ZBOARA BALOANE STRATOSFERICE DE ANI BUNI SI ARE DEJA CEVA RECORDURI PE TEMA ASTA, FARA BANI PUBLICI SAU FANFARONADE DE DOI PEI.
      CAT DESPRE PROIECTELE DE DRONE ALE INCAS: PANA ACUM NU SUNT DECAT DESENE PE HARTIE:OAMENII ASTIA DEJA IL ZBOARA PE STRATO SI ESTE APROAPE GATA SI PROIECTUL NR 2!
      ROSA,INCAS - INSTITUTII DE STAT CARE NU FAC NIMIC DECAT INGHIT BANI CU NEMILUITA PENTRU PROSTII DE ARUNCAT IN OCHII NOSTRI,ASTA-I REALITATEA !
      INCAS I N ATATIA ANI NU A REUSIT DECAT SA-SI ECHPEZE UN LABORATOR AERIAN BEECHCRAFT CU CARE NU FACE NIMIC!

      Ștergere
    2. Baloanele stratosferice ale ARCA ce au studiat ? Care sunt rezultatele acestor studii ? In cele 4 zboruri stratosferice de care am vorbit s-au studiat curentii-jet din Campia Romana (primele doua), influenta pe care fenomenul eclipselor de soare o are asupra atmosferei in general si particular asupra atmosferei inalte (zborul din Australia), iar din ce am inteles cu privire la ultimul zbor era legat de colectarea de praf cometar din atmosfera inalta in urma intrarii resturilor cometei ISON si face parte dintr-un program de lansari la nivel planetar.

      Daca tot "ramaneau" pe hartie desenele de la INCAS atunci de ce nu le-au preluat cei de la ARCA si sa le dea forma in real-life ? Le-au testat deja si nu au fost bune de nimic ?

      Un proiect de care stiu ca este "open-source" in privinta design-ului se refera la folosirea elicelor cicloidale (Voith-Schneider Propeller), una din "realizarile" de tip drona de care cunosc (chiar daca nu stratosferice inca) este conceptul D-DALUS care stiu ca a si zburat experimental cu rezultate incurajatoare. Un alt concept pe care ma asteptam sa il foloseasca este channel-wing si, de asemeni, conceptul de non-planar-wing (box-wing, closed-wing etc.) care in esenta reduc rezistenta la inaintare si maresc portanta. Sa mai zic ca ma asteptam la modele experimentale mai ieftine si in esenta mai reduse ca gabarit pentru testari intermediare care in nici un caz nu vor da rezultatele din simulari de altfel ?

      Adevarul e ca e mai usor sa copii o forma aerodinamica si s-o modifici putintel cat sa nu poata meriganii sa ceara drepturi de autor pe ea, daca o vad folosita de ARCA. Aerodinamica nu este deloc usor de studiat oricat pare altfel. Asta fac si chinezii si chiar mai ieftin.

      Bugetul pentru cercetare pe 2014 la nivel NATIONAL se ridica la 378 de milioane de euro (circa 1,7 miliarde de RON). Cat reprezinta din PIB ? (0,3 % care se adauga la cel al educatiei de 3,4 % din PIB). Cat va ajunge si la ROSA si la INCAS dat fiind ca nu sunt cotate ca fiind de interes national strategic ? Probabil ca o parte importanta (si pe buna dreptate) o va lua Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele.

      Parerea mea personala si subiectiva este ca ROSA s-ar putea sa nu aiba un buget mai mare de 10 milioane de RON anul asta din cate am vazut prin actele publicate. Majoritatea finantarilor care apar sunt pentru acoperirea obligatiile legate de proiectele ESA la care Romania trebuie sa participe cu finatare asa cum a semnat. Imi inchipui ca INCAS s-ar putea sa nu poata pune mana in 2014 pe o astfel de suma. Poate gasesti niste cifre de comparatie legate de bugetele ARCA, INCAS si ROSA. Pentru ARCA eu nu am putut gasi nici macar o declaratie fiscala oficiala.

      Asta pentru ca tot ne-am bagat in probleme de contabilitate ...

      Ștergere
  2. 1-Baloanele stratosferice ale ARCA ce au studiat ?
    STUDIILE DE ACEST GEN NU FAC OBIECTUL ACTIVITATII ARCA - EI DEZVOLTA TEHNOLOGII AERO SPATIALE ,NU CERCETARE ASTRO-COSMOGONICA SAU ALTE CHESTII DE GENUL .
    2.Daca tot "ramaneau" pe hartie desenele de la INCAS atunci de ce nu le-au preluat cei de la ARCA si sa le dea forma in real-life ? Le-au testat deja si nu au fost bune de nimic ?
    ARCA NU CUMPARA SAU IMPRUMUTA TEHNOLOGII - LE CREAZA,STUDIAZA SI DEZVOLTA PE ALE SALE PROPRII PENTRU NECESITATI PROPRII -TU ADMIRI MAI MULT PICTORII CARE FAC REPRODUCERI SAU PE CEI CARE CREAZA PRODUS PROPRIU?
    3. Poate gasesti niste cifre de comparatie legate de bugetele ARCA, INCAS si ROSA. Pentru ARCA eu nu am putut gasi nici macar o declaratie fiscala oficiala.
    NU MA INTERESEAZA ACESTE INFORMATII SI TREBUIE GANDIT ASTFEL: ARCA NU ESTE BUGETARA, NU ARE BANI PUBLICI, ASA CA NU ESTE OBLIGATA SA PUBLICE INFORMATII FINANCIARE, SA LE FACA PUBLICE, DECAT ORGANELOR FINANCIARE IN DREPT SI SPONSORILOR SAI.
    DORIAN, ACESTEA SUNT ASPECTE LA CARE POTI SA-TI RASPUNZI SI SINGUR.
    DACA ADMITI IDEEA CA ARCA FUNCTIONEAZA CA O FIRMA PARTICULARA (FARA PROFIT, FIIND ASOCIATIE NON-PROFIT) CARE VREA SA STUDIEZE IN PRIMUL RAND SI SA PUNA IN VALOARE IDEI PROPRII, NOVATOARE, ATUNCI VEI INTELEGE SIMPLUL MECANISM CARE O CONDUCE.
    CAPISCI?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai pare ca trebuie sa il parafrazez pe conu' Caragiale ca tehnologiile ARCA sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire. Electromecanica Ploiesti se pare ca este mult mai avansata in realizarea de rachete. Un coleg de facultate si-a facut cu ei proiectul de licenta pentru un motor racheta cu combustibili ecologici. Ironic dar nh4no3 si c2h5oh se gasesc pe toate drumurile si se pot pregati pentru incarcare in orice garaj. Motorasul era gandit sa genereze in exces gaze combustibile pentru ars in postcombustie intr-un mrsr. Pentru un model de proiect de licenta s-a dus vreo 15 km in sus cu o "masa utila" de 2 kg. Cat de mare era modelul ? Pai vreo 20 kg.

      Asta cu imprumutatul mai taiei din coada ca tocmai ce ti-am spus ca jucaria asta ultima a lor este cu copy-paste in proportie de 70 - 75 %(sper ca doar atat ca sa nu aiba probleme de copyright) dupa PREDATOR II, asa cum iar-111 este cam tot in aceeasi proportie luat cu copy-paste dupa yf-23. Chiar vrei sa ne "batem" pe domeniul asta ?

      Ștergere
    2. DORIAN,DACA AI FI MAI MULT LANGA NOI, AI STI MAI MULTE.
      1-PROIECTUL DRONEI ESTE FACUT TOTAL INDEPENDENT SI FARA INSPIRATII DIN AFARA-NU AMESTECA...SULA CU PREFECTURA, NU DE ALTA, DAR DACA ANALIZEZI MAI BINE VEZI CA NU ARE LEGATURA CU ALTE INSPIRATII.
      2-ZILELE ASTEA O SA PUBLICAM CEVA CARE -SPER- VA PUNE PUNCT DISCUTIILOR DE DRAGUL DISCUTIILOR.
      CONCLUZIE:FII MAI LANGA NOI SI VEI CASTIGA !

      Ștergere