Colectivul Şantierului Arheologic Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, format
din specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei,
Universitatea Babeş-Bolyai, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, în
parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Administraţia
sitului arheologic Sarmizegetusa Regia din cadrul Consiliului
Judeţean Hunedoara, vă invită să participaţi sâmbătă, 31 august, între
orele 10-18.00 la „Ziua Porţilor Deschise” pe şantierul arheologic Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte), jud. Hunedoara.
DA PAGINA !
Scopul organizării acestui eveniment este
de a aduce mai aproape arheologia şi rezultatele ei de cei interesaţi
şi de a-i familiariza pe aceştia cu monumentele dacice din zona Munţilor
Orăştiei.
Cei ce vor alege să răspundă invitaţiei
vor beneficia de un ghidaj complet al monumentelor vizibile din zona
cetăţii şi a zonei sacre şi vor avea ocazia să viziteze o săpătură
arheologică în desfăşurare. De asemenea, în cadrul unui atelier, le vor
fi prezentate obiecte descoperite în timpul campaniei arheologice de
anul acesta, iar într-un spaţiu special amenajat vor putea viziona
proiecţii cu reconstituiri virtuale ale unor monumente şi obiecte
aparţinând civilizaţiei dacice.
Vă aşteptăm cu drag!
Am fost la Sarmis anul asta intre 15 si 24 august. Am fost atat la Sarmizegetusa cat si la Fetele Albe, Blidaru, Costesti si Piatra Rosie. Anul asta a fost pentru a treia oara. Anul viitor voi fi din nou in aceeasi perioada pe acolo.
RăspundețiȘtergereSI NU VREI SA SCRII IMPRESIILE TALE?
ȘtergereHAI SA LE FACEM PUBLICE !
In primul rand cred ca toate cetatile dacice din zona trebuie sa intre sub administrarea unei singure institutii, in speta "Administraţia sitului arheologic Sarmizegetusa Regia" care trebuie sa primeasca un procent insemnat (parerea mea proprie si personala este ca acest procent sa fie de peste 50 %)din incasarile aferente vizitarii oricarei cetati, fonduri cu care sa se inceapa conservarea lor pentru studii si sapaturi arheologice ulterioare, pentru a putea intra in circuitul turistic ca orice obiectiv aflat in Patrimoniul UNESCO (cel putin pana la "Fetele Albe" este necesara re-marcarea traseului montan si amenajarea lui pentru traficul turistic), defrisarea zonelor in care vegetatia poate ascunde pericole pentru turisti (in zona "Fetele Albe" vegetatia ascunde serpi care din cate am auzit sunt veninosi), amenajarea de promenade si trasee (circuite) de vizitare (ca la Sarmizegetusa Regia) sigure pe zonele pe care se intind ruinele oricarei cetati (la Piatra Rosie exista un punct unde peisajul este superb, dar daca nu esti atent poti cadea in gol cca 100 de metri).
ȘtergereCine viziteaza Piatra Rosie (nici aici cetatea si traseul montan nu se afla in cea mai buna stare pentru a fi vizitat de turisti) probabil ca va dori sa viziteze si pestera Cioclovina. Traseele pana la pestera nu sunt marcate si nici amenajate desi peisajele sunt de vis si merita vazute. Personal am urcat pe firul paraului care vine din pestera. Acum nu recomand acea poteca decat pentru cei foarte bine antrenati si cu echipament montan dedicat adica minim bocanci de munte cu izolare hidrofoba, pantaloni rezistenti la frecare cu pietrele si comozi, bete de sprijin si eventual o cordelina.
Nu mergeti singuri ca va puteti rupe oasele si in conditiile unui echipament performant. Mergeti macar in grupuri de doua persoane.
Puteti sa va luati un aparat foto si sa faceti poze (eu am facut), dar nu se compara cu "a vedea la fata locului".
Pacat ca anul acesta DacFest a fost un esec total. Sper ca domnul Vladimir Brilinsky sa aiba mai multa putere decizionala si in aceasta privinta si in privinta administrarii tuturor cetatilor dacice din zona Gradistea de Munte.
RăspundețiȘtergerePAI...JUSTIFICA
ȘtergereConsiliul Judetean Hunedoara a aprobat ca in acelasi timp cu DacFest-ul sa se desfasoare si targul de Sf. Marie Mare, care targ e defapt un balci cu acadele tiribombe si manele, contrar opiniei domnului Vladimir Brilinsky, care i-a atentionat de altfel ca cele doua manifestari trebuie separate, dat fiind natura lor total diferita. Concluzia se trage singura ... Desi tot ce a tinut de DacFest a fost pe cat posibil bine organizat (mai putin asezarea in calendar la foarte scurt timp dupa Festivalul Tomisului care a impus pentru cateva organizatii precum Terra Dacica Aeterna un adevarat sprint auto si uman), reprezentatiile artistice (i-am vazut in recital pe Mircea Vintila si formatia Focul Viu)au reusit sa tina piept boxelor cu manele, iar reprezentatiile de simulare istorica a luptelor dintre daci si romani au reusit destul de bine sa capteze atentia turistilor interesati de istorie.
ȘtergerePeste toate Cetatea de la Sarmizegetusa arata mult in bine schimbata in acest an fata de anii anteriori, poate si norocului ca domnul Vladimir Brilinsky a gasit la o furtuna anterioara o piesa interesanta de turnare a bijuteriilor despre care ar trebui sa ii intrebati pe cei de la Muzeul din Cluj si daca puteti pe cel ce a descoperit-o.
TE REFERI L MATRITA DE BRONZ,NU?
ȘtergereDa, la ea ma refer ...
RăspundețiȘtergereO ANALIZEAZA INCA.
RăspundețiȘtergere