28 februarie 2014

432.COMUNICAT ZIUA PROTECŢIEI CIVILE Nr. 09 Ploieşti, 26.02.2014- MESAJUL inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Şerban Cantacuzino » al judeţului Prahova cu ocazia Zilei Protecţiei Civile





ZIUA PROTECŢIEI CIVILE

              Cu prilejul aniversării a 81 de ani de la înfiinţarea apărării pasive din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova, organizează o expoziţie cu prezentarea tehnicii şi materialelor de intervenţie specifice (atelier pirotehnic, atelier SMURD, atelier CBRN, atelier salvări de la înălţimi şi atelier căutare – echipajul canin).
              Cu această ocazie vor putea fi urmărite exerciţii demonstrative precum şi vizionarea unor materiale video cuprinzând misiunile din competenţa protecţiei civile (detonare zăpoare, cutremure, avalanşe, alunecări de teren) şi prezentarea de filme documentare specifice protecţiei civile de pe teritoriul judeţului Prahova. Totodată, la sediul inspectoratului va fi organizat un punct mobil de informare preventivă unde vor fi popularizate măsurile specifice de prevenire a riscurilor identificate la nivelul judeţului precum şi reguliile de comportare în caz de dezastre prin diseminarea de materiale informative (pliante, flayere etc.)
              Pentru ca toţi cetăţenii să cunoască specificul, dar mai ales importanţa activităţilor de protecţie civilă, ISU Prahova şi-a propus declararea zilei de 28 februarie drept „Ziua Porţilor Deschise”, în intervalul orar 10.00-12.00, în cadrul inspectoratului din strada Rudului, nr. 96, precum şi o prezentare a acestei „arme a celor fără apărare", cum a fost supranumită.
 
                 Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
 DATI PAGINA!




MESAJUL

inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă
«Şerban Cantacuzino » al judeţului Prahova
cu ocazia Zilei Protecţiei Civile

            Anual, la 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, eveniment care ne prilejuieşte rememorarea momentului istoric care a consfinţit înfiinţarea Apărării Pasive din România prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933.
Se împlinesc 81 de ani de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de apărare civilă din România. Este un prilej de a realiza o scurtă retrospectivă a unor momente istorice cu o însemnătate aparte. De-a lungul timpului, specialiştii în domeniul protecţiei civile au desfăşurat un volum impresionant de activităţi menite să ducă la prevenirea şi gestionarea celor mai potrivnice evenimente.
             Ei îşi fac datoria necondiţionat şi luptă, în împrejurări nu tocmai favorabile, pentru salvarea vieţii şi a bunurilor cetăţenilor. În prezent, ei îşi desfăşoară activitatea în structurile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, se identifică permanent cu interesul şi nevoile cetăţenilor, îşi fac datoria cu responsabilitate şi devotament. Ei sunt cei care veghează 24 de ore din 24, dând dovadă de profesionalism şi demonstrând că activitatea aceasta de apărare a vieţii şi a bunurilor cetăţenilor primează necondiţionat.
            Permanent, întregul personal de specialitate îşi va îndeplini datoria în spiritul respectului faţă de cetăţean, dovedind dăruire şi o bună pregătire profesională în toate situaţiile dificile: inundaţii, incendii, cutremure, alunecări de teren, asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată, accidente şi alte cazuri de urgenţă.
            Acum, la moment aniversar, gândurile tuturor se îndreaptă spre cei care, acţionând sub deviza "cu viaţa mea apăr viaţa", se găsesc permanent în slujba cetăţenilor pentru a-i preveni, ocroti, salva şi ajuta să învingă stihiile naturii sau orice pericole majore.
Cu prilejul aniversării ZILEI PROTECŢIEI CIVILE, îmi revine onoarea de a transmite, în numele întregului personal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Şerban Cantacuzino » al judeţului Prahova, un gând bun, cele mai sincere urări de sănătate, satisfacţii şi reuşite în activitatea profesională, mult noroc şi nenumărate bucurii alături de familie şi cei apropiaţi.
„LA MULTI ANI!

                                                                                                                        Inspector şef
                                                                                                               Col. Nicolae POPESCU
                       
Intervenţii pirotehnice – misiunea de bază a protecţiei civile – 2013
            În anul 2013,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova a executat  79 misiuni pirotehnice pe teritoriul judeţului, ocazie cu care au fost identificate 88 proiectile explozive, 16 grenade defensive, 9 bombe de aviaţie, 2 bombe artilerie, 4 lovituri aruncător grenade şi 581 elemente de muniţie de infanterie.
            Localităţi în care s-au  executat misiuni  pirotehnice: Ploieşti – 9, Ariceştii Rahtivani - 8, Mizil – 7, Băicoi, Breaza – 4, Brazi – 3, Azuga, Berceni, Bucov, Păuleşti, Fulga, Cocorăştii Colţ şi Câmpina – 2, Baba Ana, Bălţeşti, Blejoi, Buşteni, Târgşorul Vechi, Tătaru, Valea Călugărească, Ceptura, Gorgota, Măgurele, Măgureni, Olari, Sângeru şi Valea Doftanei – 1.
Misiuni pirotehnice deosebite
            În data de 12 aprilie 2013, o bombă de aviaţie a fost descoperită, întâmplător în incinta unei rafinări din localitatea Brazi de câţiva muncitori care executau lucrări de rutină. Muncitorii au sunat la 112, iar o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a deplasat la locul intervenţiei, pentru a prelua muniţia.
            Bomba de aviaţie avea 500 de kilograme și a rămas neexplodată din cel de-Al Doilea Război Mondial. Proiectilul ar fi putut distruge totul în jur pe o rază de un kilometru.        Pirotehniştii şi pompierii au venit imediat la rafinărie şi au asigurat zona, evacuând muncitorii care lucrau la săpături. Pentru scoaterea bombei a fost nevoie de intervenţia unei macarale.  Proiectilul exploziv a fost transportat apoi la 15 kilometri distanţă de rafinărie, într-un poligon special pentru distrugerea muniţiei neexplodate.
            Prezenţa bombelor de aviaţie în această zonă nu este una neobişnuită. Recent, un alt proiectil de aviaţie, în stare activă, cântărind aproximativ 10 kilograme, a fost găsit pe strada Văleni din Ploieşti de un bărbat care căuta fier vechi.
O altă intervenţie deosebită a fost cea din data de 20 iunie 2013 din localitatea Mizil pe amplasamentul Parcului Industrial, unde pe timpul celui de-al doilea război mondial a funcţionat o bază militară a aviației germane. Muncitorii efectuau lucrări pentru construcția centralei fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare, lucrările au scos la iveală rămășițe ale războiului: 4 bombe de aviație (2 de 200 kg, din care una deteriorată rău și 1 de 100 kg), plus o cantitate semnificativă de muniție, explodată și neexplodată (cartușe, proiectile). A fost necesară intervenția ISU Prahova pentru ridicarea, transportul și detonarea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu