22 aprilie 2024

2413. Tipic României: ai in curte, da' nu-i bun.

ATROM – Romanian version that uses the same Soltam M-17 155mm gun on a locally developed ROMAN 26.360 DFAEG 6x6 truck chassis. The system never entered production and the project was put on hold after three prototypes were built

K9-posibil curand in RoArmy

    Pe senile sau pe roti, ideea este aceeasi: mobilitate si putere de foc maxime posibil, flexibilitate mare in operare.
    Gata, in sfarsit dupa 25 de ani am reusit sa ne convingem ca avem nevoie de asa ceva. Desi Israelul cu care facusem si noi 3 prototipuri (ATROM) a fabricat, s-a dotat, a si vandut prin lume intre timp ( ATMOS). 
    Polonia la fel ca noi, pe aceeasi idee... a renuntat sa fabrice desi a investit in prototipuri pe sasiuri proprii Jelcz - adica AHS Kryl.
    Thailanda a pus M758 ATMG pe sasiuri TATRA . Si le foloseste.
    Desigur, acuma vrem K9 din Coreea de Sud. Polonii la fel. Doar sunt fratii nostri de suferinta, nu?
    Mai bun pe roti ori pe senile? Experientele cu Cesar-ul francez, varianta sarba, cea chineza etc, ar putea spune daca sasiul cu senile este recomandabil celui ranforsat de camion, in ciuda avantajelor stiute ale axelor cu cauciuc. Dar sunt armate care folosesc ambele sisteme... Aoleo, nu cumva avem si noi -inca - doua fabrici care construiesc/iau sasiuri blindate pe senile????
    Ok, ca de obicei am picat iarasi in boala istorica provocata repetat de politicul genial dambovitean: nu mai avem timp sa facem, deci cumparam.
   
Conteaza de ce acum ceva ani s-a renuntat la a construi asa ceva? Conteaza de ce iar in al 12-lea ceas suntem nevoiti sa aruncam banii aia putini ai nostri in curtea altora? Scuze, era o intrebare retorica. Istoria Romaniei stie mai bine. Din pacate astfel de câcâieli se platesc scump: nu doar cu bani ci si cu multe vieti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu