17 februarie 2014

412.Marele razboi:Marturii despre refacerea Diviziei 13 Infanterie în zona Hârlău – partea 1

Haideti sa mai aflam "noutati"din istoria noastra mai putin cunoscuta, istorie prin care "scotoceste" vajnicul nostru coleg dl.col(r) Miron Dumitru.

Nu stim cum, dar cu rabdarea dansului de fier, afla lucruri foarte interesante si demne de stiut.

DA PAGINA !

 

In noiembrie 1916, după retragerea din Transilvania și Muntenia, Divizia 13 Infanterie Ploiești se retrage în zona Hârlău, Maxut, Deleni.
Regimentul 48 Infanterie – Buzău, ajunge la Deleni (4 kilometrii nord Hârlău), unde este cartiruit în bordeie săpate în pământ.
Condițiile grele, mizeria, lipsa de igienă, de medicamente, medici, face ca febra tifoidă și febră recurentă să facă sute de victime.
Iată o poveste despre un ofițer, care a fost bolnav de febră recurentă și a scăpat cu viață. Este vorba despre locotenentul Ionescu T. Mihai, comandantul companiei a 7-a din batalionul II, din Regimentul 48 Infanterie Buzău.
Ultimul omagiu_1
Acesta fiind comandant al unui pluton la partea sedentară care instruia recruții, a rămas în garnizoana de reședință din Buzău și nu a participat la luptele din august-noiembrie 1916, fiind retras cu recruții la Deleni.
După însănătoșire, a fost numit comandant a unui pluton de instrucție în compania etalon a regimentului care facea instrucție cu căpitanul francez Mahieux, din misiunea militară franceză.
Urmează cursurile școlii de grenadieri a Diviziei 13 Infanterie care era la Hârlău. Devine instructor de grenade la Regimentul 48 Infanterie, și instructor specialist în cunoșterea puștii mitraliere model francez cu care Divizia 13 Infanterie tocmai a fost dotată.
Pusca mitraliera
Este apreciat de comandantul de regiment pentru talentul pe care-l are în instruirea soldaților cu cele două categorii de armament. Valoarea acestei pregătiri se va vedea în vara anului 1917, (pe 14 august), când Regimentul 48 Infanterie se acoperă de glorie în luptele de la Mărășești, oprind prin contraatac trupele germane care au reușit să strapungă apărarea noastră.
Subunitate infanterie
Pierderile companiei a 7-a infanterie au fost grele. Din soldații instruiți la Hârlău și Deleni, au murit 48 de militari, iar 78 au fost raniți. Inclusiv locotenentul Ionescu T. Mihai, comandantul companiei, a fost ranit de șapte schije de grenadă, refuzând evacuarea la spitalul de linia întâi până ce nu a avut certitudinea că inamicul a fost oprit.
Articolul a apărut în Revista Magazin a fundației “Mareșal Alexandru Averescu” : „Străjer în calea furtunilor”, anul 5, nr.10 din 2011
Reamintesc cititorilor că această fundație împreună cu primăria Deleni, au inaugurat acum doi ani cimitirul militar de la Maxut, pentru militarii unui alt regiment martir care și-a a dus jertfa de sânge la Mărășești și pădurea Răzoare: Regimentul 72 Infanterie – Mizil care s-a refacut în localitatea Maxut, imediat după ieșirea din Hărlău în partea dreaptă a șoselei către Botoșani, la sud de lacul Gurguieta (unde este restaurantul Il Gondilliere).

- col(r)Miron Dumitru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu