11 iunie 2014

564.Drum de fier prin Defileul Jiului - documentar (video) preluat

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din tzara si chiar din Europa este cel auto dar mai ales de fier care strabate Defileul Jiului.
Colegii de la "Filme Documentare Online" au prezentat aceasta superba productie de 30 min.:
.
"O destinație turistică deosebită, pe care n-are trebui să o ratăm. Defileul Jiului străbătut cu autoturismul, dar mai ales cu trenul. Străpungerea care face legătura între Transilvania și Oltenia, care deschide calea de comunicare între cele două regiuni istorice, a fost la un moment dat principalul obiectiv economic şi politic al României. Ideea a fost lansată, totuși, de Imperiul Austro-Ungar.
După construcția căii ferate Simeria-Petroșani, inaugurată în anul 1870, s-au continuat lucrările căii ferate până la Lupeni. Apoi, în 1916, a fost dat în folosință, de către Regatul României, tronsonul Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu. În timpul ocupației Puterilor Centrale, specialiștii Imperiului Austro – Ungar au făcut un studiu tehnic pentru a lega Livezeni de Bumbeşti-Jiu, cea mai grea porţiune a căii ferate care leagă Petroşani de Târgu Jiu şi totodată Imperiul Austro – Ungar de Regatul României. Încheierea războiului şi apariția României Mari a amânat această complicată creație inginerească."

DA PAGINA !


sursa:opiniibsv
O destinație turistică deosebită, pe care n-are trebui să o ratăm. Defileul Jiului străbătut cu autoturismul, dar mai ales cu trenul. Străpungerea care face legătura între Transilvania și Oltenia, care deschide calea de comunicare între cele două regiuni istorice, a fost la un moment dat principalul obiectiv economic şi politic al României. Ideea a fost lansată, totuși, de Imperiul Austro-Ungar. După construcția căii ferate Simeria-Petroșani, inaugurată în anul 1870, s-au continuat lucrările căii ferate până la Lupeni. Apoi, în 1916, a fost dat în folosință, de către Regatul României, tronsonul Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu. În timpul ocupației Puterilor Centrale, specialiștii Imperiului Austro – Ungar au făcut un studiu tehnic pentru a lega Livezeni de Bumbeşti-Jiu, cea mai grea porţiune a căii ferate care leagă Petroşani de Târgu Jiu şi totodată Imperiul Austro – Ungar de Regatul României. Încheierea războiului şi apariția României Mari a amânat această complicată creație inginerească.
.
.
.
Lucrările au început în anul 1924, sub Regele Ferdinand Loialul. Până la sfârșitul anului 1931 au fost finalizați 4 km de cale ferată, tunelurile Leurzeaua şi Pleşa şi primul pod peste Jiu, podul de la Pleşa. Apoi s-au sistat lucrările până în anul 1937, când au reînceput în forță. În anul 1941 au fost finalizați încă 8 km de cale ferată, până la Meri. Lucrările au continuat până la sfârşitul războiului, iar după conflagrație, comuniștii au preluat inițiativa.
.

.Această lucrare de proporții a devenit propagandistic o „ctitorie” a noului regim comunist. S-au organizat pentru finalizarea lucrării „Şantierele Tineretului Muncitoresc”, de la Bumbeşti la Livezeni, voluntarii contribuind din plin la amplificarea propagandei. Aici a fost una dintre „pepinierele comuniste”, acest punct inclus în biografia participanților le-a adus acestora „statutul” de conducători ai oamenilor muncii. Aşa cum se mai întâmplă şi azi, ei au tăiat panglica împăunându-se cu această mare şi frumoasă operă. Construcția este un monument ingineresc, calea ferată străbate Defileul Jiului şi, totodată, Parcul Natural Defileul Jiului.
Drumul de fier însumează 31 de km, 8 poduri în lungime totală de 730 de metri, 27 de viaducte şi 39 de tuneluri, în lungime de aproximativ 8.880 de metri. (Sursa: Argument Caraș-Severin)


DRUM DE FIER PRIN DEFILEUL JIULUI (1948-2013)
Realizator: Genu Tutu
O productie ART STUDIO 2013.

PENTRU VIZIONARE
 DA CLICK AICI !

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu