Colegii de la "Filme Documentare Online" au prezentat aceasta superba productie de 30 min.:
.
"O destinație turistică deosebită, pe care n-are trebui să o ratăm. Defileul Jiului străbătut cu autoturismul, dar mai ales cu trenul. Străpungerea care face legătura între Transilvania și Oltenia, care deschide calea de comunicare între cele două regiuni istorice, a fost la un moment dat principalul obiectiv economic şi politic al României. Ideea a fost lansată, totuși, de Imperiul Austro-Ungar.
După construcția căii ferate Simeria-Petroșani, inaugurată în anul 1870, s-au continuat lucrările căii ferate până la Lupeni. Apoi, în 1916, a fost dat în folosință, de către Regatul României, tronsonul Târgu Jiu – Bumbeşti Jiu. În timpul ocupației Puterilor Centrale, specialiștii Imperiului Austro – Ungar au făcut un studiu tehnic pentru a lega Livezeni de Bumbeşti-Jiu, cea mai grea porţiune a căii ferate care leagă Petroşani de Târgu Jiu şi totodată Imperiul Austro – Ungar de Regatul României. Încheierea războiului şi apariția României Mari a amânat această complicată creație inginerească."
DA PAGINA !
sursa:opiniibsv |
.
. |
. |
.
.Această lucrare de proporții a devenit propagandistic o „ctitorie” a noului regim comunist. S-au organizat pentru finalizarea lucrării „Şantierele Tineretului Muncitoresc”, de la Bumbeşti la Livezeni, voluntarii contribuind din plin la amplificarea propagandei. Aici a fost una dintre „pepinierele comuniste”, acest punct inclus în biografia participanților le-a adus acestora „statutul” de conducători ai oamenilor muncii. Aşa cum se mai întâmplă şi azi, ei au tăiat panglica împăunându-se cu această mare şi frumoasă operă. Construcția este un monument ingineresc, calea ferată străbate Defileul Jiului şi, totodată, Parcul Natural Defileul Jiului.
Drumul de fier însumează 31 de km, 8 poduri în lungime totală de 730 de metri, 27 de viaducte şi 39 de tuneluri, în lungime de aproximativ 8.880 de metri. (Sursa: Argument Caraș-Severin)
DRUM DE FIER PRIN DEFILEUL JIULUI (1948-2013)
Realizator: Genu Tutu
O productie ART STUDIO 2013.
Realizator: Genu Tutu
O productie ART STUDIO 2013.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu