18 iulie 2014

596.Lume, soro lume! O tara e ca o corporatie...Ganduri pe marginea unei revelatii : suntem condusi cu...SUFLETUL !!!

DECENU al nostru nu a mai rezistat de data aceasta !
De ce?
Pai dumneavoastra cum ati reactionat frate???
Poftim, lamuriti-va:

O tara e ca o corporatie la un nivel mult, mult mai mare. Intr-o tara nu te joci numai cu profitul patronului si cu soarta angajatilor, ci te joci cu viitorul unei intregi tari. Deci, intr-o tara, guvernarea trebuie sa fie mai stricta si mai dificila decat intr-o corporatie. O lege cu impact economic ar trebui sa aiba macar estimari. Macar estimari! Dar ce poti spune despre un guvern care vrea sa puna in practica o lege, dar care va afla sursele de finantare la constructia bugetului pe 2015?? Un guvern care intai face legea, apoi, peste jumatate de an, va face si calculele? Mai mult, un guvern ce nu stie ce lege va da? Ce impact asupra economiei va avea? Cum e posibil sa existe asemenea incompetenta la un asemenea nivel, tocmai in varful tarii? Cum e posibil ca legile ce privesc economia sa fie date efectiv dupa ureche???"

DA PAGINA !


   Daca ai nevoie de o investitie, o imbunatatire sau orice altceva ce presupune o alocare de fonduri financiare, trebuie sa ai un plan bine pus la punct, un plan facut sub forma de proiect, cu care te duci spre discutii la un mare director, spercnd intr-o aprobare sau macar sustinere a ideii. Orice investitie dintr-o corporatie trebuie sa aiba un motiv, un scop, iar acel scop e, aproape intotdeauna, cresterea profitului. Mai exista investitii care sunt facute de ochii lumii, cum ar fi cele in protectia muncii sau in orice tine de imaginea companiei. Dar orice tine de imaginea companiei se va transpune, mai devreme sau mai tarziu, tot in profit. Profitul este singurul scop al unui patron, al unei companii multinationale etc. si tocmai de aceea trebuie sa te duci cu un plan bine pus la punct. Cu cifre exacte sau macar bazate pe estimari.

  Uneori (de fapt, de multe ori) nu se pot face estimari exacte ale cresterilor profiturilor, insa se face oricum o estimare. Orice plan trebuie sa contina cifre, iar cifrele trebuie sa se regaseasca si intr-un plan de recuperare a investitiei. Planul de recuperare a investitiei trebuie sa fie continut musai planului investitiei. Cum am spus, planul contine, de multe ori, estimari, nu cifre exacte, iar estimarile pot fi gresite, nu numai inexacte. 

  Dar, daca te duci cu un plan la aprobare si nu stii sa explici ce ai vrut, cum ai gandit, de unde ai luat cifrele, in ce marje aceste estimari pot sa varieze, adica daca te balbai sau te contrazici, daca nu esti sigur pe tine, risti nu numai sa nu obtii aprobarea, ci risti mult mai mult. Oricum, impresia pe care o vei face va fi atat de proasta, incat nu numai ca poti sa-ti iei adio de la o eventuala avansare, ci chiar sa te astepti sa fii marginalizat. Iti risti cariera in acea corporatie. In general, intr-o cariera dintr-o corporatie nu poti sa zici ca ai dat lovitura, ca ai facut ceva deosebit care-ti va asigura respectul si aprecierea sefilor. Nu, intr-o corporatie, ti se pun mereu minusuri si plusuri, oricand poti sa “retrogradezi”, trebuie sa fii permanent in ofensiva, ca sa nu pierzi plusurile castigate. In general, cred ca e mult mai greu sa castigi plusuri decat minusuri, uneori e suficient un singur minus, ca sa-ti anulezi toate plusurile acumulate.
  Cam asa stau lucrurile intr-o corporatie. Intr-o simpla corporatie, nu intr-o tara.

 O tara e ca o corporatie la un nivel mult, mult mai mare. Intr-o tara nu te joci numai cu profitul patronului si cu soarta angajatilor, ci te joci cu viitorul unei intregi tari. Deci, intr-o tara, guvernarea trebuie sa fie mai stricta si mai dificila decat intr-o corporatie.  O lege cu impact economic ar trebui sa aiba macar estimari. Macar estimari! Dar ce poti spune despre un guvern care vrea sa puna in practica o lege, dar care va afla sursele de finantare la constructia bugetului pe 2015??  Un guvern care intai face legea, apoi, peste jumatate de an, va face si calculele? Mai mult, un guvern ce nu stie ce lege va da? Ce impact asupra economiei va avea? Cum e posibil sa existe asemenea incompetenta la un asemenea nivel, tocmai in varful tarii? Cum e posibil ca legile ce privesc economia sa fie date efectiv dupa ureche??? O explicatie este data aici, dar nu e suficienta. Asa ceva nu inseamna numai prostie, incompetenta, ci mai inseamna ceva si mai grav, mult mai grav: inseamna nepasare! A guverna in felul acesta e ca si cum ai construi un zgarie nori din chirpici, fara sa-i faci o structura de rezistrenta din otel sau beton armat, zicandu-ti: hai sa-l construim, sa-l populam cu oameni si apoi sa mai vedem ce se mai intampla. Sau cum ai vrea sa construiesti un avion, fara sa ai cunostinte avansate de aeronautica. Apoi, pui populatia sa plateasca bilet si ii sui in ceea ce ai construit, nepasandu-ti de faptul ca avionul tau, daca va reusi sa decoleze, va avea mici sanse sa mai si aterizeze normal.

  Ponta e cu pluta, dar se simte confortabil, caci il imping politaii. Insa pe Romania cine o impinge o impinge catre prapastie. Politicienii sunt cei care dau bice cailor, dirijandu-ne catre prapastie.
Lume, soro lume! Ce s-a intamplat cu tine, lume? Cum de te-ai prostit in halul asta, lume? Cum e posibil ca guvernul unei tari sa aiba atitudinea asta, atat de nepasatoare, fata de ceea ce face, fata de poporul ale carui fonduri le administreaza?

  Cum e posibil sa se reglementeze, intr-o corporatie, mersul pe holuri, cum e posibil sa se interzica vorbitul la telefon in timpul mersului pe jos? Cum e posibil, lume, sa te oblige sa te tii cu mana de balustrada, cand urci niste scari dintr-o cladire? Of, lume, tare te-ai mai prostit, lume! Ai ajuns de rasul curcilor, lume. Auzi, lume, la ce s-a ajuns in numnele protectiei muncii!!
Lume, cat mai ai pana sa te prabusesti, daca intr-o tara, guvernul nu stie ce legi da, nu stie cum administreaza banii statului, iar intr-o corporatie se fac asemenea reguli, cum sunt cele pentru urcatul si coboratul scarilor?

*DECENU*
foto:internet
editare:nemotoujours

Pana la urma nu s-a inteles nimic: atata ramane, atata va fi, sau..."Nu stiu, dar ne descurcam noi ???" (com.:nemotoujours)





.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu