20 august 2014

618.Parasutistii, cercetasii...si Ziua Marinei ! (partea I-a )

Cercetasii salutand impreuna cu amfitrionul parsutist rezervist
  Dupa cum am promis, incepem cu parasutisti si cercetasi...de Ziua Marinei, o actiune comuna "Suntem Romania!"si a unitatii de cercetasi "Baden PowellP Bucuresti,realizata la Muzeul Marinei din Constanta !
  Daca parasutistii sunt cei militari si "cunoscuti" de catre toata lumea, cercetasii sunt...intre 9 si 18 ani, membri Cercetasiei Romane, din Unitatea" Baden Powell" Bucuresti.
  Prietenul nostru Pavel, membru al Fundatiei "General Grigore Bastan", fost cercetas-parasutist in faimoasa unitate Boteni, fiind si unul dintre cei care au luptat pentru realizarea sectiilor de istorie a parasutismului de la Muzeul Marinei din Constanta si de la Muzeul de Istorie din Botosani, ne-a facut onoarea sa ne primeasca si sa ne prezinte expozitia constanteana.
   DATI PAGINA !


.
Gen.Grigore Bastan
   Desi ajunsesera in Constanta la 06.00 AM (adica de dimineata) si pana la orele 16.00 cand am reusit sa ne intalnim in fata Muzeului Marinei la raport cercetasii au avut un program de vizita a Institutului de Cercetari Marine plus...o baie magistrala si de neuitat in valurile marii (zau, a fost o caldura pe 14 si 15 august ...!) si au venit cam obositi,i-am gasit aliniati in fatza Muzeului si in momentul in care eu am strigat "Atentiune" si am predat comanda lui Pavel care a redevenit si el instantaneu militar, toti au "plonjat" in lumea ce le fusese pregatita de pasionatul nostru prieten, care facand analogia intre ceea ce sunt ei, ca cercetasi acum, in zilele noastre si ceea ce a fost el ca pregetire si indatoriri pentru Tzara si popor, efectiv i-a cointeresat in ora de istorie pe care le-a pregatit-o, istorie a unei arme despre care se cunosc prea putine, o arma deosebit de importanta pentru o armata moderna, eficienta, operativa.

Smaranda Braescu si generalul
Incepe lectia de istorie
Povestea diferitelor insemne de parasutist
"Si asa a ajuns Armata Romana sa aiba parasutisti!"
"De aceea gen.Bastan a realizat parasuta B.G.7!"

.
.
  Fundatia sus-numita a luptat mult pentru a realiza aceste sectii de parasutism in muzee, avand ca pornire dedicarea pentru o arma noua in anul infiintarii ( 1941 in Romania) si ingeniozitatea celui care a fost gen.Grigore Bastan, cel care nu doar a instruit generatii de parasutisti dar a si brevetat parasuta militara romaneasca, cea mai moderna din lume la acel moment si deosebit de eficienta si in ziua de azi, omul care a devenit legenda printre plutitori(parasutisti) dar nu numai, datorita multor realizari de-a lungul timpului.

  Cercetasii intrand in mica sectie de parasutism, unde au dat de exponate care singure spun povesti, istorie, au devenit si mai interesati, cu toata oboseala care se vedea pe fetele lor.
  Amfitrionul nostru a reusit sa-i captiveze de parca erau in fata usii unui avion din care mai trebuia doar sa se parasuteze,  reusind sa le povesteasca in timp scurt o istorie de 70 ani aproape, plina de evenimente si amanunte tehnice chiar, dovedind ca este un ghid excelent.Adevarul este ca s-a bucurat foarte mult cand am discutat despre aceasta vizita si ...chiar ar fi vrut sa fie si mai multi in auditoriu ...Data viitoare domnule ghid, cu maare placere!

  Ideea este ca la final, mai cu jumate de gura, mai cu retineri, au inceput si intrebarile si usor-usor am aflat cu totii ca unii dintre cercetasi aveau de mult gandul sa ...se parasuteze ! Adica sa studieze aceasta arma intai ca sport si nu prea le venea s-o spuna !
  Cu promisiunea mea si a ghidului nostru parasutist ca le vom facilita aceasta dorinta prin prietenii pe care-i avem in acest sport ,am incheiat intrevederea.

  Multumirea noastra, a celor de la "Suntem Romania!" este ca aceasta mica expozitie este bogata, cu exponate de mare valoare istorica si chiar tehnica si ca are priza la tanara generatie, dar aici, zau, mare aport il are felul in care a fost prezentata de catre prietenul nostru ghid !

  Iar cercetasii au fost foarte impresionati si de insignele Fundatiei "Gen.Grigore Bastan" inmanate de catre amfitrionul ghid-reprezentantul fundatiei, pe care si le-au prins imediat langa cravatele cu culorile unitatii lor.,insigne care au o parasuta B.G.7 deschisa pe fondul cerului.si pe care au spus ca le vor purta cu mandrie. 

  In episodul urmator vom citi si parerea cercetasilor despre aceasta actiune si vom viziona filmarea expunerii.

*nemotoujours*
 foto:Ana-Maria

Cadoul oferit cercetasilor de catre ghidul nostru parasutist Pavel din partea Fundatiei "Gen.Grigore Bastan "
.
.
.
.
.
.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu