20 august 2014

619.Seara de muzica:Maria Lătărețu – Ultimul cântec, ultima zi (PRELUARE)

Realizat de Viorel Ilișoi, filmul documentar Ultimul cântec, ultima zi reconstituie ultima zi din viața Mariei Lătăreţu. În urzeala evenimentelor din ziua morții este întrețesută biografia incredibilă a acestei mari cântărețe de muzică populară a românilor. Documentarul a fost prezentat la închiderea Festivalului Inter­na­ţio­nal ECO-ET­NO-FOLK FILM de la Slătioara, în august 2010.
Maria Lătărețu (n. 7 noiembrie 1911, Bălcești, Gorj — d. 27 septembrie 1972, Botoșani) a fost una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, fiind numită Privighetoarea Gorjului, Crăiasa cântecului românesc sau Prințesa cântecului popular românesc. În cariera sa a susținut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice și a participat la un număr impresionant de emisiuni de radio și TV.

DA PAGINA !




Câteva pasaje extrase din reportaj:
  • Au fost sute de localnici la acel ultim spectacol, mulţi mai trăiesc şi azi şi toţi se jură că au văzut-o pe Maria Lătăreţu căzând pe scenă, aşa cum stă scris şi în marmură. Oamenii de acolo par să aibă nevoie de această legendă. A fost un eveniment unic al comunei, dar şi al vieţii lor. Mulţi care n-ar şti să spună ce au făcut în viaţă, se legitimează cu acel moment: “Am fost acolo. Maria Lătăreţu a murit în faţa mea”. Spun că au fost la spectacol şi cei care n-au fost. Şi cei cărora atunci abia le dădeau dinţii. Ba chiar şi unii care nici nu erau născuți;
  • Ca de fiecare dată, înainte de a intra în scenă, spune o rugăciune, îşi face cruce şi bate mătănii. Ea nu doar cântă pentru 240 de lei pe un spectacol, conform contractului, ea îndeplineşte un ritual sacru: cântă. Şi de această dată, fără nici un efort vizibil, cântă perfect, cu un ton mai jos, toate cele cinci sau şase cântece. Încheie cu “Vă las cântecele mele”. E ultima ei creaţie. Ultimul cântec;
  • Echipajul de Miliţie de la Botoşani vine târziu, când deja s-a întunecat. Se iau probe din apa din care a băut Maria Lătăreţu. Miliţianul criminalist face fotografii. Următorul spectacol, cel de la Ştefăneşti, este anulat, ca de altfel şi întregul turneu. Artiştii rămân lângă Maria Lătăreţu până pe la patru dimineaţa, când echipajul criminalistic îşi încheie investigaţia. Îi aprind lumânări, îi cântă la geam. Sătenii se adună şi o plâng. Cineva aduce o sticlă cu rachiu de sufletul răposatei. (Sursa)
  • preluare filmedocumentare

Maria Lătărețu – Ultimul cântec, ultima zi DA CLICK PENTRU DOCUMENTAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu