03 decembrie 2014

710.Istoria mai putin stiuta:ultimile documente date la Hârlău, de cancelaria domnească

  Radu Vodă Mihnea, suferind de o boală grea, în anul 1626, ianuarie, se află la Curtea domnească din Hârlău, unde se mutase după marele pojar (incendiu) care a mistuit curtea domnească din Iași la 2 octombrie 1624. La 10 ianuarie 1626 la Hârlău, Radu Vodă Mihnea, întărește lui Pătrașcu Diac, mai multe ogoare din Zăbrăuți. (Documenta Romaniae Historica, A. Moldova volumul XIX, Ed. Academiei Române – 1969, doc. 7,  p. 6)

 DA PAGINA !


  După 3 de zile de la semnarea acestui ultim document, la 13 ianuarie 1626,  Radu Vodă Mihnea moare la curtea domnească din Hârlău și este înmormântat în tainița din subsolul bisericii Sf.Gheorghe domnesc din Hârlău, la 5 februarie. La mănăstirea Radu Vodă din București pe piatra de mormânt pusă de fiul acestuia Alexandru Coconul, este  scrisă, o lungă inscripţie ce aminteşte domniile glorioase ale „celuia ce au fost binecinstit şi de Hristos iubit Domn creştin Radu Voevod ce au fost Domnu Ţării Româneşti şi Moldovei şi multe războaie au biruit şi iar au venit de la cinstita Poartă ş-au fost al doilea rându Domnul Ţării Româneşti şi şi-au lăsat steagul fiului său ce e mai sus scris şi iar s-au dus de-au fost Domn Ţării Moldovei; şi acolo s-au pristăvit întru cetatea Hârlău în luna Ghenarie 13 zile şi cu mare cinste i-au adus trupul dumnealui şi l-au îngropat în luna lui Februarie în 5 zile duminică. Aicea zac oasele dumnealui. Dumnezeu să-l iarte în Împărăţia Cerului adevărat; ani 7134” (1626). In aceiași zi, (10 ianuarie) marii boieri ai Moldovei, aflați la curtea domnească din Hârlău, au hotărât cu toții, să aducă pe tronul Moldovei un domn din familia Movileștilor, Miron Barnovschi – hatman și portar al cetății Sucevei.


  După Petru Rareș voievod (la 1527), după 101 ani, Miron Barnovschi este al doilea domn al Moldovei urcat în domnie, ca urmare a alegerii făcute de marii boieri, la curtea domnească din Hârlău. La 7 februarie 1626, la Hârlău, Miron Barnovschi voievod, abia urcat pe tronul Moldovei, probabil rezolvă documentele ale cancelariei domnești ce le-a gasit de la Radu Vodă Mihnea, astfel în perioada 3-11 februarie, semnează 6 hrisoave, la 11 februarie îl găsim la Iași, unde mai semnează un document, iar la 16 februarie 1626, îl găsim din nou la curtea domnească din Hârlău unde semnează un ultim document.  Un ispisoc de scutire de dări a satului Vereșcecani, scris în limba germană. (satul din ținutul Suceava, în hotar cu Sineștii, era al mănăstirii Sucevița n.n.).   (Documenta Romaniae Historica, A. Moldova volumul XIX, Ed. Academiei Române – 1969, doc. 22,  p.31). După această dată, cu toată stradania mea, până acum, nu am mai găsit documente ale cancelariei domnești să fie emise la curtea domnească din Hârlău. Putem spune fără greș că la  16 februarie 1626 este semnat actul de deces al curții domnești din Hârlău.


  Domnii care s-au mai urcat pe tronul Moldovei după Miron Vodă Barnovschi, poate au trecut pe la curtea domnească din Hârlău, însă documente nu au mai fost date (sau păstrate) de aici.

*col.(r) Miron Dumitru*
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu