01 martie 2015

778.Războiul românilor din Ucraina (documentar)

   Un film documentar despre oamenii prinși într-un conflict pe care nu-l înțeleg: românii din Ucraina. La început a fost Maidanul. Cei mai mulți dintre ucraineni își doreau continuarea parcursului european început în 2007. Însă, în ultima clipă, Viktor Ianukovici le-a refuzat această alegere. A urmat o iarnă petrecută pe Maidanul din Kiev. La începutul lui 2014 s-a tras primul foc. Într-o singură zi, 51 de oameni au fost împușcați. Noul guvern, ales după fuga lui Viktor Ianukovici, a continuat politica de apropiere față de Uniunea Europeană. În Kiev, lucrurile au revenit curând la normal.

   Rusia n-a fost încântată de turnură și și-a luat înapoi cadoul făcut de Hrușciov Ucrainei, Crimeea.   Referendumul organizat acolo, nerecunoscut de comunitatea internațională, a creat un precedent. Câteva săptămâni mai târziu, separatiștii ruși din regiunea ucraineană Donbass au decis să urmeze această cale. Iar desfășurarea de forțe care a urmat a făcut din Ucraina cel mai fierbinte loc de pe Glob.

   Ziarul „Adevărul“ a realizat un film documentar despre traumele românilor care luptă în estul Ucrainei. Comunitatea românilor din Bucovina de Nord a fost atinsă de conflictul dintre separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană. E bine să ştii că la doi paşi de tine are loc un război în care se trăieşte şi se moare în limba română.
DA PAGINA !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu