08 septembrie 2015

885.In afara spațiului Schengen (1) - D'ale romanilor??? (Critica sau...autocritica?)

.
  La aeroport, sosirile și plecările celor din afara spațiului Schengen erau separate. La ieșirea și intrarea în și din spațiul Schengen erau polițiști sau vameși. Asta era singura diferență dintre spațiul Schengen și spațiul din afara Schengen.
  În spațiul ne-Schengen, la îmbarcarea pentru zborul către București au început sa se adune romanii. Prima senzație pe care am avut-o în mijlocul romanilor a fost lipsa de securitate, pentru ca cei din jurul meu înțelegeau ce vorbeam intre noi, deci nu puteam sa ne permitem sa vorbim la fel de liber. Nu era o problema adevărată, ci doar o senzație de transparenta. Oamenii soseau pe rand, iar eu ii priveam, curios sa vad ce impresie îmi fac, după ce am petrecut doua săptămâni printre străini. Primul lucru pe care l-am observat a fost îmbrăcămintea femeilor. Mai toate româncele erau îmbrăcate destul de elegant, spre deosebire de ne-romancele văzute timp de doua săptămâni, care se îmbrăcau mai simplu, gen sport, adolescentin. În plus, atitudinea lor era una țeapănă, de parca ar fi vrut sa imite ținuta unora din înalta aristocrație.  Una chiar avea o rochie care putea fi purtata la o ocazie, chiar avea și tocuri mari (probabil ca-i era mai ușor pe tocuri sa care bagajele). Aproape toate româncele erau machiate, unele destul de strident. Mda, se vede ca romanii au o problema cu imaginea de sine. În avion era agitație, caci erau formate grupuri și grupulețe. Erau unii care făceau schimb de locuri, chiar și stewardesele încercau sa schimbe locul de pe bilet al unora dintre călători. Mda, se vede ca regulile contează mai puțin pentru romani. Vreo trei tinere erau îmbrăcate destul de sumar și nepotrivit cu locul (chiar și pentru scena îmbrăcămintea ar fi fost de prost gust): tocuri înalte, rochii strâmte și scurte ce lăsau la vedere niște vânătăi și zgârieturi pe picioare. Mda, se vede ca exista multe pitipoance printre românce. Tinerele acelea s-au adunat pe culoar după decolare și s-au apucat sa pălăvrăgească tot felul de nimicuri, dar care pentru ele erau importante, caci erau implicate în ceea ce povesteau, de parca de asta depind.
 DA PAGINA!

.
  La aeroport, sosirile și plecările celor din afara spațiului Schengen erau separate. La ieșirea și intrarea în și din spațiul Schengen erau polițiști sau vameși. Asta era singura diferență dintre spațiul Schengen și spațiul din afara Schengen.
  În spațiul ne-Schengen, la îmbarcarea pentru zborul către București au început sa se adune romanii. Prima senzație pe care am avut-o în mijlocul romanilor a fost lipsa de securitate, pentru ca cei din jurul meu înțelegeau ce vorbeam intre noi, deci nu puteam sa ne permitem sa vorbim la fel de liber. Nu era o problema adevărată, ci doar o senzație de transparenta. Oamenii soseau pe rand, iar eu ii priveam, curios sa vad ce impresie îmi fac, după ce am petrecut doua săptămâni printre străini.Primul lucru pe care l-am observat a fost îmbrăcămintea femeilor. Mai toate româncele erau îmbrăcate destul de elegant, spre deosebire de ne-romancele văzute timp de doua săptămâni, care se îmbrăcau mai simplu, gen sport, adolescentin. În plus, atitudinea lor era una țeapănă, de parca ar fi vrut sa imite ținuta unora din înalta aristocrație. Una chiar avea o rochie care putea fi purtata la o ocazie, chiar avea și tocuri mari (probabil ca-i era mai ușor pe tocuri sa care bagajele). Aproape toate româncele erau machiate, unele destul de strident. Mda, se vede ca romanii au o problema cu imaginea de sine. În avion era agitație, caci erau formate grupuri și grupulețe. Erau unii care făceau schimb de
.
locuri, chiar și stewardesele încercau sa schimbe locul de pe bilet al unora dintre călători. Mda, se vede ca regulile contează mai puțin pentru romani. Vreo trei tinere erau îmbrăcate destul de sumar și nepotrivit cu locul (chiar și pentru scena îmbrăcămintea ar fi fost de prost gust): tocuri înalte, rochii strâmte și scurte ce lăsau la vedere niște vânătăi și zgârieturi pe picioare. Mda, se vede ca exista multe pitipoance printre românce. Tinerele acelea s-au adunat pe culoar după decolare și s-au apucat sa pălăvrăgească tot felul de nimicuri, dar care pentru ele erau importante, caci erau implicate în ceea ce povesteau, de parca de asta depindea viata lor. Mda, se vede ca nu erau prea educate, le lipseau câțiva dintre cei șapte ani de acasă, iar gama lor de interese nu depășea sfera cotidianului, cam asa, ca-n telenovelele ieftine. Din păcate vorbeau în romana, asa ca trebuia sa fac eforturi pentru a nu auzi, spre deosebire de zilele trecute, când nu înțelegeam ce vorbeau femeile în alta limba. De fapt nici n-am prea auzit vorbind atât de pasionați intre ei oamenii prin Malta, spre deosebire de romani, care discutau destul de aprins intre ei. Unii bărbați se scobeau în nas, se scărpinau și parca m-a apucat și pe mine dorința de a ma scărpina. Mda, se vede ca romanilor le lipsește puțin educația modului de comportament în public. Mi-am dat seama ca în Malta n-am văzut pe nimeni mestecând guma, când am văzut ca multi romani mestecau guma, având o afișând o atitudine de siguranță de sine, de parca ar fi fost nu numai stăpâni pe situație, ci de parca ar fi fost cine știe ce mari șefi de trib. În aeroportul din Otopeni, după ce au fumat, în locul special amenajat, unul dintre fumători a lăsat, la plecare, ușa încăperii deschisa. Mda, se vede ca romanii nu prea sunt învățați sa aibă respect pentru cei din jurul lor.
.
  Am criticat și eu romanii și felul lor de a fi și de a se comporta în societate, dar numai ca sa ma dau rotund și s-o fac pe deșteptul, asa cum fac majoritatea romanilor care au călătorit prin străinătate, de parca au împrumutat de pe-acolo ceva ce i-ai înnobilat, ceva ce le-a dat clasa pe care nu o au cei din tara.
  E la moda sa critici tot ce e romanesc și chiar e de înțeles lucrul acesta, din cauza ca fiind roman, ai, bineînțeles, o problema de imagine, la fel ca ceilalți romani, problema pe care încerci s-o ascunzi prin critica la adresa celor ca tine. Cu cat critici mai tare romanii, cu atât ai probleme de imagine de sine mai mari. Arăți cu arătătorul, acuzator, pe ceilalți romani, dar celelalte trei degete te arata pe tine. Tu ești problema ta, nu poporul roman.

*Decenu*

reeditare:nemotoujours
foto:internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu