25 februarie 2016

959.PARTICIPAREA ECHIPEI NAŢIONALE DE CĂUTARE – SALVARE RO – USAR, LA EXERCIŢIUL TRIMODEX – 2016, FRANŢA


MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
Nr. 18 din 24 februarie 2016



În perioada 25 – 28 februarie a.c., echipa naţională de căutare-salvare RO-USAR va participa în Franţa, la exerciţiul internaţional de căutare - salvare urbană - TRIMODEX - 2016, destinat gestionării consecinţelor unor situaţii de urgenţă majore.
Echipa reprezentativă a României este formată din 49 de salvatori, atent selecționați, din cadrul inspectoratului general, Unității Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU), inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Argeş, Arad, Bihor, Călăraşi, Sibiu şi Tulcea. În componența lotului se regăsesc și membri ai Fundaţiei pentru SMURD.
Evenimentul, care se va desfășura la Valabre, reunește echipe internaţionale certificate INSARAG din țara gazdă, România, Croaţia, Finlanda, Lituania şi Letonia și se înscrie în seria activităților subsumate proiectului TRIMODEX - Exerciţii pentru module de protecţie civilă, echipe de suport şi asistenţă tehnică şi echipe de protecţie civilă ale Uniunii Europene.
Scenariul exercițiului este unul flexibil și oferă posibilitatea participanților de a se pune în valoare prin desfășurarea acţiunilor specifice fiecărui modul de intervenţie (căutare-salvare și acordare a primului ajutor medical). Aplicația propriu-zisă, cu forţe şi mijloace în teren, este pusă în scenă într-o ţara fictivă, situată într-o zonă afectată de conflicte interetnice, simulate de masele de refugiaţi şi persoanele rămase fără locuinţe, la care se adaugă condiţiile meteo nefavorabile.
Participarea echipei naţionale de căutare-salvare RO-USAR la acest exercițiu va avea beneficii pe deplin confirmate, colegii noștri având posibilitatea exersării procedurilor internaţionale de intervenţie, armonizării acțiunilor derulate în comun, precum și testării compatibilității mijloacelor proprii cu cele ale participanților, respectiv identificarea şi remedierea eventualelor dificultăți care pot apărea pe timpul unei astfel de misiuni.
* * *
IGSU este instituția care deține o echipa specializată de căutare-salvare urbană capabilă să execute misiuni atât pe teritoriu național, cât și în afara granițelor, sub egida ONU.
Echipa RO USAR a obținut în anul 2014 certificarea INSARAG, după un amplu proces de pregătire derulat sub atenta îndrumare a experților Agenției Federale pentru Asistență Tehnică la Dezastre — THW Germania.
Membrii echipei sunt antrenați să desfășoare misiuni dificile de căutare și salvare a persoanelor surprinse în medii ostile vieții, acordare a primului ajutor medical, fiind în măsură să realizeze acțiuni de intervenție pe o perioadă de timp îndelungată, indiferent de condiții și împrejurări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu