04 aprilie 2016

990."Micul voinic" si marinarii sai - fotoreportaj

"Micul voinic" si marinarii sai
       Santierul Naval Mangalia, 1970.
    Asa scrie pe actul de nastere al celei mai mici si zburdalnice nave din dotarea Flotei Navale Militare a Romaniei.
    Si il (o) cheama...575 !
    Doar atat.

    Si mai are o porecla de alint, foarte simpatica, dar eu i-am spus "Micul voinic"!

    Pentru ca fara el nu poate exista un port de acest gen, el impingand, tragand, chiar si aparand cu mitraliera coaxiala (dubla) de calibru mare (14,5mm) sau cu tunul de apa (este si pompier) .
    Practic este o nava care face si serviciul de "salvator".

    Deoarece este nava fara de care mai ales marile si impresionantele constructii plutitoare fluviale sau maritime nu ar putea intra sau iesi, adica manevra...
    Si pentru ca el, cu o mana de motoare si o mana de oameni destoinici, priceputi, "face legea" in porturi!

    Haideti sa dam pagina si sa vi-i prezint:


"Fratiorii"
    Navele de acest gen au o viata foarte lunga in serviciu, fiind deosebit de fiabile si simple, usor de intretinut si de reparat ,astfel incat sunt tinute si folosite perioade foarte lungi in orice tzara, mai ales in armate, in flote militare.

    Dar aceste calitati sunt dublate de dragostea celor care le deservesc, asa cum este peste tot si oriunde: viata oricarei masini depinde 90% de operatorul ei.
   "Micul voinic" este dovada clara!
    Marea, mediul salin, nu iarta nici lemnul nici fierul! Si asta se poate vedea pe orice constructie metalica din zona cu clima marina, daramite pe una care ESTE pe mare!
    De aceea se duce o lupta continua pentru curatare,
In portul "Tomis",de Ziua Marinei 2015, "suport" pentru Jocuri Marinaresti
grunduire, vopsire, ungere...

    Eu as fi cedat de mult, dar asa cum am scris in reportajul despre "281", unde mi s-a spus prima oara ca "Nava este sotia mea..." de catre un marinar, am vazut ca astfel este pentru toti. Ei nu se lupta sa le intretina, pur si simplu LE INTRETIN.

   Ca mai toti militarii si echipajul de pe 575 are povesti frumoase despre cum au ajuns ei marinari. Povesti pe care le veti auzi din gurile lor intr-un reportaj ce se va filma zilele urmatoare chiar pe puntea lui 575, plutind pe apa marii, in timpul serviciului lor.
   Si astfel veti afla de ce si cum, in
.
ce fel si pentru ce au ajuns ceea ce sunt!


   O armata ,ca si o societate, nu poate exista fara soldati, subofiteri, maistri militari...Cine considera ca doar tresele multiple si constelatiile pe umar merita atinse greseste total!
   Aceasta nava si acest serviciu (de SRS) sunt dovada clara si vie a faptului ca profesionistii, oamenii de valoare nu sunt doar cei cu "bastonul de maresal in ranitza" si ca fara buni specialisti, indiferent cat de auriti iti sunt umerii nu poti sa duci la bun sfarsit apararea unei tari, a unei societati.
.
.

   Cum fara "Micul voinic",575,mandrele fregate nu pot exista , asa nici marinaria militara nu exista fara specialistii de la baza acestei arme-lucru valabil si stiut in ORICE arma, in ORICE armata.

   De aceea tinerii care doresc sa serveasca in Flota Militara trebuie sa se gandeasca la faptul ca un specialist bun face cat  un comandant bun si este la fel de admirat pentru calitatile sale tehnice si organizatorice, pentru dedicarea sa.

  Cam crud ceea ce spun, dar astfel
Jocuri marinaresti pe scondru,SRS 575,Ziua Marinei 2015
sper ca fluturasii din capetele multor aspiranti la un loc pe o punte a unei nave, sa dispara si sa nu fie dezamagiti daca nu ajung sa "manuie" macar o corveta...ORICE si ORICINE este important intr-o armata ,dar mai important este sa-si gaseasca locul, sa-l respecte si sa -si dezvolte calitatile.Pretuirea va veni indiferent de fierul pe care-l conduce, indiferent daca are 2 sau 2000 de oameni in subordine.


  Ne-am "lipit" de acest micut SRS TOCMAI pt.ca ne-am dat seama de valoarea sa ,a echipajului sau si de faptul ca cetateanul de rand nu-l stie, nu are de-a face cu el si...nu-l ia in seama, chiar daca nu este singurul si mai sunt cateva ca el, tot nestiute de catre MEDIA,
.
sau de catre cetateanul roman.


  Bun...
  In ideea ca in curand veti urmari povestile promise, va lasam sa va delectati cu fotografii cu 575 si...marinarii sai !
  La sfarsit veti avea si doua fotografii cu...........DA!
  Asa cum v-am "prevenit"...de fapt sugerat zilele acestea, a sosit primul dintre noii "colegi" ai 575: RM 103 "Vartosul", purtator al unui nume de traditie in Marina Militara Romana, un vas nou-nout ,modern, frumos, ce va fi urmat si de altele.
  
  Priviti pozele si fiti siguri ca o sa va povestim si despre el.

scris: nemotoujours
Foto: Ana-Maria,C-tin Jean Duca si CrissAvia
,
Tocita de parame-urmele timpului.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


"Va multumim pentru ceea ce faceti ! Vant din pupa !"
RM 193 (remorcher maritim) "Vartosul"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu