26 aprilie 2016

997. Coltul lui Anne (2) - CUM CALMEZI UN AUTIST?


.
De multe ori se întâmplă, aparent fără un motiv anume, că un copil autist să facă o criză. Și în cadrul terapiilor mă întâlnesc frecvent cu astfel de situații. Ce este de făcut?
În cazul în care persoana autista este verbală, întrebați ce anume s-a întâmplat. Dacă este o reclamă la televizor sau un zgomot care îl deranjează. Ia-l din locul respectiv într-unul liniștit. În cazul copiilor autisti verbal, din cauza supraîncărcării senzoriale își pot pierde brusc capacitatea de a se exprima oral. Pierderea capacității de exprimare orală se datorează hiperstimulării severe, dar care se stinge odată cu relaxarea copilului. Opriți televizorul, muzica sau orice produce un zgomot deranjant pentru copil. În multe cazuri, copiii autişti au probleme cu intrările senzoriale: ei aud, simt și văd lucrurile mult mai intens decât alții.
Oferă-i un masaj. Sunt cazuri de copii cu autism care au beneficiat de terapia masajului. Ajutaţi-l pe copil să se pună într-o poziție confortabilă lui însuși, strângeți ușor tâmplele lui, masați umerii, frecaţi-i spatele sau picioarele. Mișcările să fie unele blânde, liniștite și atente.
DA PAGINA!

Nu încercați să-i opriți în timp ce au acele stereotipii specific. Mișcările lor stereotipice, repetitive, sunt niște mecanisme de calmare pentru persoanele cu autism. Exemple de mișcări stereotipice de calmare: mâini în formă de aripi, balans. În cazul în care copilul cu autism are un comportament autoagresiv - lovirea cu pumnii a diverselor obiecte din mediul înconjurător, lovirea capului de perete, trasul de păr, mușcat s.a. m. d., faceți tot posibilul pentru a opri acest lucru.
Oferă-i un masaj ușor pe corp. În cazul în care copilul este în picioare, așează-te în spatele lui și cuprinde-l cu brațele în dreptul pieptului. Lasă-ți capul într-o parte astfel încât să atingi cu obrazul tău capul lui. Strânge-l în brațe, întreabă-l dacă vres să îl strângi mai tare sau mai încet. Această tehnică se numește presiune profundă, iar acest lucru ar trebui să îl ajute să se relaxeze și să se simtă mai bine.
În cazul în care copilul cu autism se aruncă pe jos, înlăturați obiectele care le-ar putea strica. Protejați-i capul punându-l în poală sau punând o pernă sub el. Dacă pentru acești copii este în regulă să îi atingi faceți acest lucru. Țineți-le capul, frecaţi-le umerii și arătați-le afecțiunea dvs. Acest lucru ar putea de asemenea să îi ajute să îi calmeze.
Înlăturați îmbrăcămintea inconfortabilă. Eșarfele, ploverele, curelele, bretelele sau alte piese de îmbrăcăminte cu care își poate face rău. Verificați mai întâi dacă înlăturarea acestor obiecte de îmbrăcăminte poate agrava supraîncărcarea senzorială. În cazul în care sunt alte persoane în cameră, rugați-i pe aceștia să părăsească încăperea explicându-le situația care se petrece și că după calmarea copilului cu autism vor putea sta din nou împreună în aceeași cameră.
În cazul în care situația se înrăutățește și scapă de sub control, cereți ajutor. Părinți, profesori sau îngrijitori care va pot ajuta. Ei pot oferi o perspectivă specifică despre nevoile particulare ale autistului.
Sper că articolul să va fie de folos!
Toate cele bune!
Profesor Logoped
Anné-Marie Hotoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu