07 noiembrie 2016

1108.Aviatia romana,I.A.R.Ghimbav si povesti nestiute - prima parte

.
   "- Da dragutule, aud vocea cunoscuta a doctorului-bine ca te-ai trezit, ca m-au pus de garda langa patul tau, dar sa lasam asta. Atentie! a fost aici comandantul Aeroarmatei (n.a.: gen.Ramiro Ionescu)- dar morfina mea nu te-a lasat sa stai la taclale cu asa marire!
     A confirmat ca misiunea ta a reusit pe deplin, caseta cu filmul a fost dusa cu un Potez la labo-foto la Armata, prelucrata si interpretata imediat, obiectivele si lucrarile de aparare ale inamicului definite si puse pe harti, apoi difuzate la trupele terestre.Atacul general a inceput azi in zori.
     - Vezi, ti-a lasat o amintire pe reverul halatului, iar sub pat a mai pus ceva.
     Am pipait pe piept si am dat de Crucea de Aur a Ordinului Virtutea Militara, iar de sub pat doctorul a scos o pantecoasa cu vin de Panciu, spre bucuria lui, dar mai ales a celor din salon."

(Nicolae E.Spineanu, in cartea "Destainuiri ale aviatorilor brasoveni" a lui Bogdan Spineanu.)
       
.
   S-a vrut a se sterge din istoria tehnica, stiintifica, economico-industriala, dar si a experientei umane povestea unei perioade lungi din aviatia romana si asta dintr-o ura imensa a "Fratelui de la rasarit", ura pornita din victoriile si realizarile aviatorilor si industriei romane in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Asta se stie si se mai stie cu cata rautate au demontat si mutat in URSS uzinele de industrie aviatica,  dar si furnizoarele lor cum era de exemplu prestigiosul PREROM, recunoscut producator de aparatura de bord si nu numai...
   Si cu cata ura au ponegrit, pedepsit, incatusat si chiar omorat piloti, ingineri de aviatie, chiar si mecanici ani de-a randul, distrugand vieti si familii.

   Multi spun ca nu este asa, ca nu eram atat de importanti pentru URSS...Ca nu i-am lovit cat sa simta atat de acut!

   Curios..De ce atunci nu au distrus si industria aviatica a Cehoslovaciei? Sau a Poloniei???
   De ce la noi au impus dizolvarea Aerocluburilor???
   Cei care afirma aceste prostii, nu stiu adevarata istorie a unei uzine, care era se pare una dintre cele mai mari din lume ca uzina integrata, producator pe aceeasi platforma a 90% din componentele oricarui model de avion construit acolo sub proiect propriu si cel putin a 60% din componentele modelelor sub licenta, recunoscuta ca singura firma care poate construi atat de multe tipuri si modele de avioane IN ACELASI TIMP in aceeasi platforma: IAR Brasov.

   In adevarata excursie informativa la care am fost invitat de catre AABv -Asociatia Aviatorilor Brasoveni, realizata impreuna cu ARPIA Bucuresti- Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii, am descoperit nu doar cele trei entitati de pe actuala platforma a IAR Ghimbav -IAR, si Airbus sub cele doua forme: de mentenanta si modernizare elicoptere si cea de constructor al H215, nu doar personal deosebit de performant si cu realizari remarcabile, dar si o istorie vie, povesti adevarate, nestiute, de viata. Desigur excursia a finalizat cu AFA "Henri Coanda"-Academia Fortelor Aeriene din Brasov, dar...toate la timpul lor!


DA PAGINA!


.
   Pai da: adevarata valoare a acestei excursii nu au fost doar locatiile deosebit de interesante ci  oamenii: de la personalul IAR/Airbus - intre ei adevarate personalitati in manuirea rotringului, surubelnitei sau a modelarii metalului - pana la ...membrii AABv si ARPIA, persoane care mereu m-au fascinat, fiind adevarate legende in industria sau aviatia militara si civila romana!

   Ei bine, voi incepe astfel un serial despre si cu acesti oameni despre care nu se spune, nu se povesteste, nu se afla, dand startul cu doua carti rare, inca la vanzare la autor, carti care va prezinta istoria aviatiei in doua moduri deosebite:

-"Carnetul de front al mr.av. Nicolae Em.Spineanu" - mai clar si mai la obiect un astfel de document nu cred ca veti gasi si
-"Destainuiri ale aviatorilor brasoveni"- povesti despre zbor, aeroclub, fabrica si fabricare, scoala, razboi, inventii, comunism...Viata adevarata asa cum a fost si nu este scrisa nicaieri...!


.
.
   Dl.Bogdan Spineanu mi-a facut marea onoare de a mi le darui stiind cat de mult inseamna aceste povesti pentru un iubitor de istorie si tehnica aviatica, iar eu vi le-am prezentat in foto, cu adresa dansului,  pentru a profita si voi de cele care inca mai sunt nevandute. Va garantez ca or sa va placa la nebunie!

   Voi folosi citate din "Destainuiri" pentru inceputul fiecarui episod al acestei serii initiate, serie in care veti avea parte DOAR de povesti adevarate, unice, stiute doar de catre ei intre ei si in care voi descrie si cele doua zile fabuloase petrecute cu membrii celor doua asociatii susnumite...Zile in care am avut senzatia ca traiesc de fapt intr-o carte de istorie ascunsa, pitita, secreta.


  Si ca am "cules" spice de grau cu mitraliera Mi4-lui cu Radu alergand in zbor o harta zburatoare, ca am dus cu Mitica in trei raiduri demne de Cartea recordurilor "Pume" fabricate la Ghimbav tocmai in Sudan, ca am stat langa Dl.Tomescu in timp ce semna "bun de zbor" pentru planoarele construite la Ghimbav si livrate in lume, sau m-am parasutat cu Elena in Coreea in timpul razboiului ca sa pansez, operez, sa ajut...Sunt doar cativa dintre cei care au facut o istorie uitata VOIT!

   Acestea sunt povestile pe care acuma vi le voi scrie eu, aflate direct de la ei, in aceste zile, o alta carte pe langa bijuteriile recomandate mai sus,

   Adica INCA  o carte nescrisa, cu POVESTI NESTIUTE...


*nemotoujours*


Pentru cele doua carti prezentate comenzi la:


spini2005@yahoo.com


cu mentiunea:Suntem Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu