10 noiembrie 2016

1112.F16: Noile Aripi ale Aviatiei Militare

Ziua de 7-Octombrie-2016 este o zi importanta in Aviatia Militara din Romania. Un nou avion a intrat in dotarea Fortelor Aeriene. F16-MLU 5.2R.  Primele 6 avioane au aterizat la Baza 86 Aeriana Fetesti in data de 29 septembrie 2016. Sunt cinci simple si o dubla. Au venit din Portugalia, de la Baza Aeriana 5 Monte Real, unde cu o zi inainte s-a efectuat predarea oficiala.

Date tehnice si alte informatii o sa gasiti peste tot, ce m-a interesat pe mine a fost ca sa zicem asa partea mai putin vazuta a acestui eveniment.

De fiecare data cand calc intr-o baza aeriana am un sentiment foarte
placut. Simt ca ma transpun in pielea unui pilot si incep sa explorez cam tot ce tine de aviatie. Asteptarea mea este rasplatita din plin. Inca din autocar zaresc siluetele primelor trei avioane. Nu am rabdare si trag cateva cadre...
DA PAGINA!


         Imediat dupa ce opreste autocarul, avioanele ma atrag ca un magnet, asa ca am inceput sa ma apropii si sa le explorez in detaliu si in liniste. Primele trei avioane stau cuminti in fata hangarului. Acestea au numerele de inmatriculare: 


1601

1602
1604

Apas pe declansator incontinuu, aparatul capteaza din ce in ce mai multe fotografii,  diverse unghiuri, diverse iluminari… Din fata, din spate, mici detalii….



     Pe usile hangarului stralucesc impunatoare emblemele acestei escadrile, denumita WARHAWKS.





In timp ce atentia mea era concentrata pe explorarea avioanelor, Garda de Onoare se pregateste pentru oficialitatile ce vor participa la acest eveniment. Mi-a placut foarte mult Spartanul din fundal ce inca nu-si oprise motoarele… Are loc momentul prezentarii onorului iar cerul este survolat de doua aeronave ce au trecut la verticala aerodromului intr-o sincronizare perfecta. O surpriza deosebita. Chiar ma gandeam unde sunt celelalte aeronave. Deci trei la sol, doua survoleaza baza…. Deci mai este una.



Oficialitatile au sosit, iar acum este momentul discursurilor oficiale. Au luat cuvantul Seful SMFA Gen. Laurian Anastasof, Ministrul Apararii Mihnea Motoc, Primul Ministru Dacian Ciolos. precum si oficialitatile portugheze. S-au semnat documentele oficiale de predare a aeronavelor catre reprezentantii Romaniei si s-a efectuat fotografia de grup in fata avionului cu numarul 1610. Este cel de-al saselea avion care nu-mi iesea la numaratoare… Dubla! Nu pot sa nu remarc si cadoul deosebit pe care l-au primit cei trei - macheta avionului F16 in culorile Romaniei si in schema de culoare Carpathian Ghost. Ochiul modelistului din mine este foarte vigilent.




In mod normal, dupa fotografia oficiala, ai impresia ca evenimentul e pe cale sa se termine… Din fericire nu a fost asa, am pornit in explorarea bazei si am ajuns in zona administrativa. Interesant. Inca de la usa mi-a atras atentia faptul ca denumirea fiecarei camere era scrisa intr-o eticheta in forma unui avion. Peretii erau tapetati cu fotografii interesante printre care am remarcat o fotografie de grup, cu primii piloti care au facut trecerea pe acest tip de avion. Apoi  silueta unui F16 ce poarta semnaturile acelorasi piloti.



     In tot acest timp pilotii au fost asaltati de ziaristi si au raspuns la intrebarile acestora. Am vazut in ochii lor acea sclipire, acea bucurie a celui ce vrea sa se intoarca mereu acolo sus, la mansa avionului.


      O surpriza deosebita a fost sa-i intalnesc aici pe trei dintre comandantii aviatiei Militare din Romania :



Intre timp, avioanele ce ne-au incantat cu evolutiile lor pe tot parcursul evenimentului au aterizat, iar momentul despartirii este iminent. Nu pot spune ca nu ma incearca un sentiment ciudat, dar asta este, trebuie sa plecam. Sper sa revin cat mai curand si sa ma bucur cel putin la fel de mult ca acum. CER SENIN!


* Angheliuc Cristinel *

Multe multumiri Fortelor Aeriene Romane pentru oportunitate!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu